ICM 1/48 Mitsubishi Ki-21-1b ‘Sally’

ICM 1/48 Mitsubishi Ki-21-1b ‘Sally’

Postprzez macotra4 » czwartek, 6 marca 2025, 23:50

No to i ja "wystartuje" w konkursie... Startuje w każdym i nie kończę żadnego. Ale kiedyś musi być ten pierwszy raz...
Model to ICM 1/48 Mitsubishi Ki-21-1b ‘Sally’. Model w sumie nowiutki. Wypuszczony w zeszłym roku. Przeraża mnie malowanie całego samolotu na jeden jasny kolor, ale bede probowal modulacji koloru zeby ozywic malowanie. W budowie wykorzystam Space od Eduarda dedykowany do tego modelu. I obowiązkowe zdjęcia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jako ciekawostkę mogę powiedzieć, że po ukraińsku jest napisane rok 1941, a po angielsku 1940. Mam nadzieje ze zostanie model dopuszczony do konkursu.
macotra4

Reklama

Re: ICM 1/48 Mitsubishi Ki-21-1b ‘Sally’

Postprzez macotra4 » sobota, 31 maja 2025, 19:49

I w koncu jakis maly update.
W sumie to zdjęcia wykonane już prawie miesiąc temu, ale natłok obowiązków spowodował brak czasu na wystawienie.
Budowa modelu posunela sie juz troche do przodu, więc jest szansa na następny krok relacji wkrótce.
Sam model skleja się bardzo fajnie nie ma zbyt wielkich problemów. największy mankament to brak dobrze opisanych kolorów jeżeli chodzi o wnętrze i drobiazgi. Ale samo spasowanie naprawde fajne.
i pare zdjec:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
macotra4

Postprzez marco2607 » niedziela, 1 czerwca 2025, 14:43

Fajnie że jest jakaś relacja, kolor wnętrza jakiś taki ciemny jest. :( , powinien być szaroniebieski stosowany w IJA .
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez marco2607 » niedziela, 1 czerwca 2025, 14:55

Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez macotra4 » niedziela, 1 czerwca 2025, 16:10

Malowałem wnętrze kolorem podanym w instrukcji, a tam niestety jest Dark Grey podany i odnośnik tylko do farb ICM. I porownujac do ekranu komputera dobierałem kolor. tez wydawalo mi sie troszkę ciemny, ale jak zwykle po zamknięciu kadłuba niewiele będzie widać. I to jest moja pociecha.
A może podpowiesz kolor wnetrza jesli chodzi o koła? bo niestety instrukcja nie podaje nic,czyli tez dark gray, albo tak jak podales w artykule blue gray?
macotra4

Postprzez marco2607 » niedziela, 1 czerwca 2025, 19:10

Stawiam na srebrny , ale istnieje możliwość że były malowane na kolor spodu samolotu. Wnioskowałem na podstawie zdjęć z maru mechanic.
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez macotra4 » czwartek, 4 września 2025, 22:59

I znów po długiej przerwie mam mały reportaż z placu budowy.
Budowa posuwa się naprzód szybciej niż moja relacja, także podzielę ten update na 3 etapy.
Pierwszy, po sklejeniu kadłuba i skrzydeł pociagnalem wszystko surfacerem czarnym. Ze względu na jasne malowanie bedzie mi latwiej cieniować model. I pare zdjec ,choć model będzie po prostu czarny:)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
macotra4

Postprzez macotra4 » piątek, 5 września 2025, 21:16

I teraz parę zdjęć z malowankami. Wymyśliłem sobie, ze bede malował wiele warstw dość rozcieńczona farba. Postanowien tez, ze ze wzgledu na to, że chciałem użyć masek do malowania odznaczeń państwowych, (i w dodatku jeszcze sam zrobiłem maski), pomalować oddzielnie skrzydła, do komor silnika, i tyl kadluba, aby móc użyć masek. Także z powodu tego ze balem sie ze połamie podwozie, które wygląda na dość kruche. Na sucho, skrzydła i kadłub schodzą się dobrze i nie widac, że trzeba tam bedzie mocno pracować, zeby to ladnie wygladalo.
Nastepny krok, to sklejenie całego modelu łącznie z podwoziem i zakończenie malowania. I jest szansa ze uda sie skonczyc na czas. :lol:

Pierwszy etap malowania:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
macotra4

Postprzez macotra4 » piątek, 5 września 2025, 21:53

No i teraz pare zdjec z malowan oznaczen. Kalki zrobiłem sam, ale Japońskie samoloty z tego okresu są chyba najłatwiejsze do nauki malowania oznaczeń:)
Pod czerwien dałem oczywiscie bialy zeby czerwony "siadł" dobrze. Do malowania Hinomaru użyłam farby MRP-411. Farby te są moimi ulubionymi, i żeby nie lokalny patriotyzm, każący wspierać Hatake to przeniósłbym się całkowicie na te farby. W sumie próba moja sie powiodla, a żebym był bardziej cierpliwy i wolniej malował, efekt byłby jeszcze lepszy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
macotra4

Powrót do 1940 - warsztat konkursowy