MB 151 C.1 1:48 Dora Wings

Re: MB 151 C.1 1:48 Dora Wings

Postprzez grzesiek83 » poniedziałek, 24 marca 2025, 19:01

Dzięki za ostrzeżenie, będę to miał na uwadze.

W modelu prawie zakończyłem prace nad wnętrzem. Kolejność prac była standardowa, podkład, malowanie, lakier błyszczący:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Następnie wash, lekkie brudzenie i na koniec lakier matowy:

Obrazek
Obrazek

Pierwszym skończonym elementem modelu jest śmigło z kołpakiem:

Obrazek

Ukoronowaniem prac nad wnętrzem było dodanie tablicy od Yahu:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Można teraz wszystko sklejać w całość i brać się za kolejne etapy budowy.
grzesiek83

Zimna Wojna 4

Reklama

Postprzez GrzeM » wtorek, 1 kwietnia 2025, 10:21

Hataki nie są takie najgorsze, jeśli porównywać z muzealnym Caudronem. Najbardziej od oryginału odległa jest Gris Bleu Fonce (Ciemna Szaroniebieska - jest za mało ciemna i za mało niebieska). Brąz i kaki (bo w tym okresie we Francji "zielony" i khaki to była ta sama farba) są ok.

Obrazek

Poniżej nasza (Arma Hobby) propozycja kolorów - przygotowana do naszego modelu Curtissa we współpracy z Frankiem Strzelczykiem i Markiem Roguszem, na podstawie profesjonalnych badań muzealnego Caudrona.
Uwaga! Nasi eksperci twierdzą, że jeśli chodzi o Francję, nie ma kolorów idealnych wśród farb produkowanych przez popularnych producentów, dlatego są to w większości "odcienie przybliżone". Wyboru tych kolorów dokonaliśmy my, Arma Hobby, na podstawie wskazówek i danych od Franka i Marka - i nasza a nie ich jest odpowiedzialność za ewentualne nieścisłości.
Szczegółowe wyniki badań farb muzealnego Caudrona są w dużej książce - monografii (Stratus/IPN).

Obrazek
GrzeM

Postprzez grzesiek83 » środa, 16 kwietnia 2025, 10:36

Dzięki za pomoc, myślę że uda się dobrać jakoś sensownie farby, a pierwszy wybór już niedługo.

W modelu skleiłem w całość kadłub:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Oraz silnik wraz z osłonami:

Obrazek
Obrazek

Spasowanie jest naprawdę dobre. Po sklejeniu poprawiłem jedynie linie podziału oraz przeszlifowałem całość powierzchni.

Następnym krokiem jest przygotowanie skrzydeł oraz elementów podwozia. Wszystko oczywiście klejone na styk ale spasowanie całkiem niezłe. Do wnęk podwozia dodałem kilka przewodów. W elementy podwozia powklejałem kilka prętów które mają ułatwić sklejenie i wzmocnić połączenie goleni podwozia z kołami oraz siłownikiem.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Instrukcja modelu nic nie mówi na temat lampy w skrzydle. Według niej wklejamy tylko klosz po sklejeniu połówek skrzydła. Aby nie było widać czarnej dziury w skrzydle postanowiłem dorobić lampę. Zanim wziąłem się za pracę dokładnie przyjrzałem się ramkom i okazało się, że jest na nich element o numerze G33 który idealnie pasuje w miejsce lampy, a o którym nic nie mówi instrukcja modelu.
grzesiek83

Zimna Wojna 4

Postprzez grzesiek83 » piątek, 13 czerwca 2025, 11:47

I kolejna mała aktualizacja. Pomalowałem elementy podwozia i jego wnęki.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dodatkowo na biało pomalowałem ster kierunku. Biały kolor ma posłużyć jako podkład pod kalkomanię, aby nie było żadnych prześwitów.

Obrazek
grzesiek83

Zimna Wojna 4

Postprzez Aleksander » piątek, 13 czerwca 2025, 11:49

Dobrze idzie - kibicuję!
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez grzesiek83 » czwartek, 3 lipca 2025, 15:23

Dzięki za wsparcie, przyda się w tym modelu. Niby wszystko ładnie pasuje to jednak wymaga on sporo uwagi.

A w budowie kolejny mały krok do przodu czyli udało mi się skleić skrzydła:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obawiałem się jak całość będzie pasować do kadłuba i tu miła niespodzianka, spasowanie na sucho całkiem dobre:

Obrazek

Przed połączeniem skrzydeł z kadłubem postanowiłem przeszlifować ich powierzchnię, poprawić linie podziału i trochę je "przenitować".
grzesiek83

Zimna Wojna 4

Poprzednia strona

Powrót do 1940 - warsztat konkursowy