GrzeM napisał(a):Jak robisz powrót z Norwegii (wtedy co zatonął) to możesz mu dać na pokładzie Hurricane w kamuflażu lądowym!
Nie za bardzo. Glorious został wybrany do ewakuacji hurricanów właśnie dlatego, że miał na tyle duże windy, by móc je schować pod pokładem. W momencie ataku miał na pokładzie pięć Swordfiszów. Co nie znaczy, że ich nie będzie
Po prostu nie będzie to model na dzień powrotu, a na kilka dni wcześniej...
Z samolotami mam problem. Do obu lotniskowców. Do Illustriousia są flyhawkowe swordfisze i fulmary, plus jeden drukowany gladiator. Do Gloriousa żywiczne odlewy drukowanych (lub wydruki, bo sam nie wiem) Swordfiszy i Hurricanów, są jeszcze Gladiatory ale dość słabe.
Planowałem Illustriousa zrobić z położonymi antenami więc jakby szykującego się do startu samolotów, A Gloriousa z postawionymi. W takim wypadku fajnie gdyby miały złożone skrzydła, a taką opcję mają tylko flyhawka.
Niestety samolotów raczej nie można mieszać, za bardzo widać różnicę w wykonaniu.
Zamówiłem dwa miesiące temu drukowane Swordfishe i paczka zaginęła na cle. Zamówiłem 6 sztuk, bo chciałem zobaczyć jakość. Gdyby była OK. to dokupiłbym drugą szóstkę i poszłyby na illustriousa, a te skladane na Gloriousa. Trochę by się gryzły z Hurricanami ale trudno, Przymknąłbym oko...
Producent wyśle mi drugą paczkę, ale po zakończeniu procedury reklamacyjnej, czyli znając pocztę, za dwa miesiące. Nie dojdzie przed końcem.
Uprzedzając pytania, nie, nie może być odwrotnie - Illustrious z postawionymi, a Glorious położonymi. Rozwiązuje to sprawę samolotów, ale nie. Glorious miał maszty odchylone od pionu i takie ich ustawienie bardzo mi się podoba.
I jeszcze taka ciekawostka. Przez lata uważano, że Glorious odłączył się od sił norweskich z powodu konfliktu osobistego i chęci szybkiego postawienia oficera przed sądem wojennym. Zastanawiano się dlaczego, mając na pokładzie pięć samolotów, żaden nie wystartował by go bronić.
Może było trochę inaczej?
https://www.hmsglorious.com/