MiG-21 i rakiety AA-2 Atoll

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

MiG-21 i rakiety AA-2 Atoll

Postprzez Aleksander » środa, 13 sierpnia 2025, 21:09

Pytanie do znawców tematu: czy w MiG-u 21 MF możliwa była konfiguracja podwieszeń z dwoma (jedynie) pociskami AA-2 Atoll umieszczonymi na wewnętrznych (tych bliżej kadłuba) pylonach, z zostawieniem zewnętrznych pylonów pustych, czy też w przypadku uzbrojenia w tylko dwa AA-2 musiały być one podwieszane na tych zewnętrznych, a wewnętrzne zostawały puste?

Gdybyśmy to chcieli narysować w ustawieniu "od przodu", to czy możliwy był taki układ ("O" to zbiornik paliwa, "x" to rakieta, myślnik to pusty pylon)

- x O x -

czy też musiał to być układ

x - O - x

Czy też to nie miało żadnego praktycznego znaczenia?
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Reklama

Re: MiG-21 i rakiety AA-2 Atoll

Postprzez Andzin » sobota, 16 sierpnia 2025, 13:55

Są tu na pewno lepsi spece ode mnie, ale wewnętrzne belki były niejako "naturalnymi" belkami na uzbrojenie w MiG-21. Zewnętrzne były belkami "mokrymi", na zbiorniki paliwa (na których można też oczywiście było podwieszać uzbrojenie), które dodano dopiero w wersji "R" i późniejszych od M/MF poczynając .
Odpowiadając na Twoje pytanie, prędzej spodziewałbym się podwieszenia rakiet tylko na wewnętrznych belkach, niż tylko na zewnętrznych, choć obie opcje są możliwe. W instrukcji uzbrojenia jest uwzględniona opcja bomby "N" pod kadłubem i dwóch K-13 na wewnętrznych belkach właśnie.
Andzin

Re: MiG-21 i rakiety AA-2 Atoll

Postprzez Aleksander » niedziela, 17 sierpnia 2025, 19:59

Dzięki za informację - myślałem podobnie do czasu, kiedy:
- nie znalazłem żadnego zdjęcia z parą rakiet tylko na belkach wewnętrznych,
- w necie jest obecny obrazek, który pokazuje rodzaje podwieszeń w MF-ie i jest opcja pocisków R-3S na wewnętrznych pylonach, ale wtedy nie ma podwieszonego zbiornika pod kadłubem - jak jest zbiornik centralny, schemat pokazuje rakiety jedynie na pylonach zewnętrznych.

Zastanawiałem się, czy np. przy takim usytuowaniu pocisków nie ulegała zmianom charakterystyka lotu - np. wyważenie, czy stabilność. Być może taką wiedzę miałby ktoś, kto był mechanikiem lotniczym, ale może to nadal jest objęte tajemnicą ?

Na razie mam obiecane dodatkowe pociski, więc oba pylony podskrzydłowe będę mógł zapełnić, ale MiG-21 MF z dwoma pociskami i dwoma pustymi pylonami wyglądałby - moim zdaniem - fajniej.
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste