Spitfire x 5, Tadeusz Schiele, 1/48 Eduard, Tamiya

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Spitfire x 5, Tadeusz Schiele, 1/48 Eduard, Tamiya

Postprzez eldiabllo » czwartek, 31 lipca 2025, 18:17

Witam.

Chciałem się pochwalić że w końcu dotarłem do końca mojej kolekcji 5 Spitfire Tadeusza Schiele. Trwało to około pięciu lat, dlatego jest jeden z Tamiya , 4 z Eduarda. Jedynie ostatnie 3 sztuki udało mi się skończyć w 3 miesiące. Malowane GunzeC, tamka malowana farbami ModelMaster. Całość będzie eksponowana na obrotowej podstawce, każdy Spitfire Tadeusza na odpowiednim miejscu wraz z krótką charakterystyką.

Jakby ktoś nie znał Tadeusza zapraszam:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Tadeusz_Schiele

Tak więc w kolejności:

Spitfire IIa ZF-P P8525 - na którym wspólnie zestrzelił z Pisarkiem BF109, jego pierwsze zestrzelenie 17.07.1941
Spitfire Vb ZF-H AB968 - najbardziej znana sztuka bo jest zdjęcie i gotowe kalki na której samodzielnie zestrzelił BF109 a drugiego uszkodził 24.10.1941
Spitfire IXc ZF-Y ML183 - operacja D-Day, litery i numery poprawne
Spitfire IXc ZF-F MK623 - lato 1944 , litery i numery poprawne (na moim ZF-H, zanim znalazłem poprawne litery sugerowałem się jego książką "Blisko Nieba".
Spitfire XVIe ZF-H TB613 - przypuszczalny wygląd Spitfire w 1945, w okresie czerwiec do jesieni.

Litery kodowe oraz seryjne poprawne. Ostatni samolot przypuszczalny wygląd. Według książki Tadeusza zawsze pisał że latał na samolotach w oznaczeniach litery kodowej H, jednak nie do końca jest to prawda, na przykład operacja D-Day lub lato 1944 , gdzie w książce opisywał swoją H wymalowaną w paski, lub gdy stacjonowali na kontynencie na lotnisku B-10 w książce opisywał jak to w swojej H przywiózł piwo w dodatkowym zbiorniku na paliwo ( ja na swoim modelu dołożyłem popularne beczki, sugerując się książką, jego wspomnieniami chciałem zobrazować ten model dlatego ma oznaczenie ZF-H gdzie w rzeczywistości najwięcej w tym okresie latał na ZF-F numer seryjny MK623. Wszystkie loty okresu maj-wrzesień 1944 przeliczone z ORB na której maszynie najwięcej lotów wykonał a także porównane z książką lotów FLB jego kolegi z dywizjonu żeby porównać litery kodowe.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

https://www.facebook.com/share/r/16jQvRMF1F/
Ostatnio edytowano sobota, 2 sierpnia 2025, 07:19 przez eldiabllo, łącznie edytowano 1 raz
eldiabllo

Reklama

Re: Spitfire x 5, Tadeusz Schiele

Postprzez Aleksander » czwartek, 31 lipca 2025, 21:20

Świetny zestaw Spitfire'ów Tadeusza Schiele.
To jedna z moich ulubionych postaci, obok Wacława Króla i Jana Zumbacha - fajnie, że udało Ci się sportretować jego samoloty.
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez skusz » czwartek, 31 lipca 2025, 21:29

Super! Jestem pod wrażeniem, bardzo mi się podoba kolekcja.
Pozdrawiam Sławek Kusz
Portfolio : http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=20734
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
skusz

100-lecie Niepodległości

Postprzez eldiabllo » piątek, 1 sierpnia 2025, 08:10

Dziękuję. Trochę zajęło kopać historycznie za danymi, ale ogólnie jestem bardzo zadowolony z całości.
eldiabllo

Spitfire x 5 Tadeusz Schiele, 1/48 Eduard, Tamiya

Postprzez eldiabllo » piątek, 1 sierpnia 2025, 08:11

eldiabllo napisał(a):Witam.

Chciałem się pochwalić że w końcu dotarłem do końca mojej kolekcji 5 Spitfire Tadeusza Schiele. Trwało to około pięciu lat, dlatego jest jeden z Tamiya , 4 z Eduarda. Jedynie ostatnie 3 sztuki udało mi się skończyć w 3 miesiące. Malowane GunzeC, tamka malowana farbami ModelMaster. Całość będzie eksponowana na obrotowej podstawce, każdy spitire Tadeusza na odpowiednim miejscu wraz z krótką charakterystyką.

Jakby ktoś nieznał Tadeusza zapraszam:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Tadeusz_Schiele

Tak więc w kolejności:

Spitfire IIa ZF-P P8525 - na którym wspólnie zestrzelił z Pisarkiem BF109, jego pierwsze zestrzelenie 17.07.1941
Spitfire Vb ZF-H AB968 - najbardziej znana sztuka bo jest zdjęcie i gotowe kalki na której samodzielnie zestrzelił BF109 a drugiego uszkodził 24.10.1941
Spitfire IXc ZF-Y ML183 - operacja D-Day, litery i numery poprawne
Spitfire IXc ZF-F MK623 - lato 1944 , litery i numery poprawne (na moim ZF-H, zanim znalazłem poprawne litery sugerowałem się jego książką "Blisko Nieba".
Spitfire XVIe ZF-H TB613 - przypuszczalny wygląd Spitfire w 1945, w okresie czerwiec do jesieni.

Litery kodowe oraz seryjne poprawne. Ostatni samolot przypuszczalny wygląd. Według książki Tadeusza zawsze pisał że latał na samolotach w oznaczeniach litery kodowej H, jednak niedokońca jest to prawda, na przykład operacja D-Day lub lato 1944 , gdzie w książce opisywał swoją H wymalowaną w paski, lub gdy stacjonowali na kontynencie na lotnisku B-10 w książce opisywał jak to w swojej H przywiózł piwo w dodatkowym zbiorniku na paliwo ( ja na swoim modelu dołożyłem popularne beczki, sugerując się książką, jego wspomnieniami chciałem zobrazować ten model dlatego ma oznaczenie ZF-H gdzie w rzeczywistości najwięcej w tym okresie latał na ZF-F numer seryjny MK623. Wszystkie loty okresu maj-wrzesień 1944 przeliczone z ORB na której maszynie najwięcej lotów wykonał a także porównane z książką lotów FLB jego kolegi z dywizjonu żeby porównać litery kodowe.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

https://www.facebook.com/share/r/16jQvRMF1F/
eldiabllo

Re: Spitfire x 5 Tadeusz Schiele, 1/48 Eduard, Tamiya

Postprzez eldiabllo » piątek, 1 sierpnia 2025, 08:12

Gdzieś tam Tadeusz w chmurach będzie zadowolony.
eldiabllo

Re: Spitfire x 5 Tadeusz Schiele, 1/48 Eduard, Tamiya

Postprzez eldiabllo » piątek, 1 sierpnia 2025, 08:12

:)
eldiabllo

Postprzez Mac Eyka » piątek, 1 sierpnia 2025, 20:38

No nie no normalnie fajne ci one.
Jak byś jeszcze napisał jaka to skala to by było gitesowo
Z pozdrowieniami Samozwańczy Prezes Gildii Kręcących się Śmigiełek Maciek Poniatowski

ObrazekObrazekObrazekObrazek
Mac Eyka

Zimna Wojna 2

Re: Spitfire x 5, Tadeusz Schiele, 1/48 Eduard, Tamiya

Postprzez Murek » sobota, 2 sierpnia 2025, 11:25

Super kolekcja :D
Murek

Re: Spitfire x 5, Tadeusz Schiele, 1/48 Eduard, Tamiya

Postprzez Azawakh » niedziela, 31 sierpnia 2025, 09:54

Fajny pomysł na kolekcję i fajna podstawka w ciekawej formie. Mam pomysł na podobną ale z przeznaczoną na Starfightery w 48.
I like Starfighters!
Azawakh

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli