BZ-35 była radziecką mobilną cysterną paliwową (BenzoZaprawshchik wzór 35) z okresu międzywojennego oraz II wojny światowej. Samochód został opracowany w 1935 r. na bazie podwozia ciężarówki ZiS-6.
Cysterna miała szerokie zastosowanie w jednostkach lądowych i lotniczych Armii Czerwonej w latach 30-ch i 40-ch. System zaopatrzenia paliwem okazał sie na tyle efektywnym, że w późniejszym okresie był montowany na podwoziu amerykańskich Studebaker'ów i miał oznaczenie BZ-35S.
Model
Wypraski mołdawskiej firmy AER z lat 90-ch. Obecnie bez zmian tłoczony przez białoruską PST. Jedyna zaleta - bezalternatywny, nikt więcej go nie produkuje w 1:72. Jeśli chodzi o jakość - szczerze NIE polecam. Beznadziejne spasowanie części i praktycznie cała drobnica do wymiany. Jeśli komuś zależy na wyposażeniu lotniska, polecam BZ-38 ukraińskiej UM.
Wprawiłem oszklenie, przerobiłem poręcze i uchwyty (drut 0,5 i 0,8 mm), dodałem chodniki, porzeźbiłem wlew paliwa, przód maski silnika i tłumik, dodałem trochę ekwipunku (lina holownicza z drucików 0,1 mm, węże z karbowanego oplotu 1 mm).
Malowany farbami MrHobby Aqueous (H511, H18, H77 itp).
Podstawka urozmaicona korzeniem kopru, śniegiem AllGameTerrain, Ammo i krzaczkami Thearmypainter.
Dla zainteresowanych warsztat tutaj https://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=919&t=94983
Krótko mówiąc miniaturka "Długa droga do Viipuri, 1940".

No i sama cysterna bez śniegu. Tak, wiem od spodu niezbyt się wysiliłem, ale trzeba było by przerobić całą motoramę, resory, wahacze... Niestety, to już nie na moje nerwy