F-16D Block 42 // Kinetic // 1:48

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

F-16D Block 42 // Kinetic // 1:48

Postprzez Atlas » wtorek, 21 października 2025, 17:16

Trochę to trwało, ale w końcu skończyłem mój najnowszy model. Zacząłem go jakoś w lipcu zeszłego roku i zeszło mi się z nim aż do teraz, czyli jest to mój rekord długości prac nad jedną miniaturą. Nie dlatego że zestaw kiepski, wręcz przeciwnie: model Kinetica jest bardzo dobry, dobrze spasowany, choć nie wolny od sporej ilości drobnych błędów merytorycznych, które warto było poprawić. Sama miniatura to F-16D Block 42, tzw. MiG Killer, czyli pierwszy i chyba jedyny F-16 który w grudniu 1992 roku zestrzelił nad Irakiem MiG25, było to także pierwsze skuteczne użyciu AIM-120. W 2022 roku na pamiątkę tego wydarzenia przemalowano maszynę tak jak widać na moim modelu.

Malowanie to miks farb Gunze i MRP, mieszanki sam dobierałem na oko. Kalkomanie DXM Decals. Użyłem także bardzo dużo dodatków, takich jak: wnęki podwozia, osłona radaru, hamulce aerodynamiczne, płytki wzmacniające kadłub, fotele, blaszki, maski, zasobnik Litening i bomby CBU-105 Eduarda, GBU-31, AIM-120C, AIM-9L, centralny pylon, zbiorniki paliwa – od ResKita, rurka pitota i czujniki AOA oraz odgromniki Mastera, żywiczne czujniki od PK Productions, turbina sprężarki od Model On Details, golenie podwozia oraz koła od Detail & Wonder, dysza Galaxy Model, sporo różnych przełączników, pokręteł, wtyczek oraz wszelkiej maści etykiet, oraz oznaczeń w postaci kalkomanii od Anyza, kalkomanie do kabiny Jira Gio Decals, nity Quinta Studio, a na koniec mnóstwo rzeczy które zrobiłem sam, także z wykorzystaniem różnej drobnicy drukowanej 3D, którą kiedyś sobie zamówiłem. Najwięcej rzeczy dorobiłem w kokpicie i na ramie owiewki, co mam nadzieję choć w części będzie widoczne na zdjęciach.

Gdyby ktoś chciał, to więcej zdjęć można obejrzeć na moim profilu:
https://www.facebook.com/profile.php?id=100063896556700

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Atlas

Reklama

Re: F-16D Block 42 // Kinetic // 1:48

Postprzez Thalgonis » wtorek, 21 października 2025, 18:19

Nie znam się na nowoczesnych, ale bardzo mi się podoba :)
Pozdrówka
Thalgonis -> https://modelarstwozpudla.pl/

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Thalgonis

1940

Postprzez piotr dmitruk » wtorek, 21 października 2025, 18:37

Świetny!
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez HubertKendziorek » wtorek, 21 października 2025, 21:06

Fantastyczny, malowanie, cieniowanie, pycha. Można by jeszcze trochę przepalić dyszę wylotową, to by dopełniło efekt końcowy włożonej pracy (widać, rzetelna robota).

Pozdrawiam
Hubert
Zapraszam na mój blog modelarski: Kendzior's Way
HubertKendziorek

Ukraina

Postprzez Atlas » wtorek, 21 października 2025, 21:13

Dzięki za miłe słowa.

HubertKendziorek napisał(a):Można by jeszcze trochę przepalić dyszę wylotową

Pewnie, że można, ale jak naoglądałem się tych wczesnych dyszy P&W, to mi wyszło że one często są takie niemal dziewicze, jak tu, i właśnie taki efekt chciałem uzyskać. Zresztą jak spojrzysz na jedno z ostatnich zdjęć, to widać że trochę przepalenia tam dałem, na krawędziach lamelek, żeby nie było to wszystko zbyt czyste.
Obrazek
Obrazek
Atlas

Postprzez HubertKendziorek » wtorek, 21 października 2025, 21:32

Jest okey, kwestia gustu i spojrzenia.
Mocniej przepalony wygląd byłby moim zdaniem bardziej spójny z resztą malowania.
Myślałem o czymś takim, to nie jest duża różnica, ale jest:

Obrazek

Pozdrawiam
Hubert
Zapraszam na mój blog modelarski: Kendzior's Way
HubertKendziorek

Ukraina

Postprzez Atlas » wtorek, 21 października 2025, 22:13

No to jeśli już, to raczej coś w rodzaju takiej patyny można by tam dać, czyli lekki filtr, trochę nieregularny.
Atlas

Postprzez Murek » środa, 22 października 2025, 13:42

Bardzo ładny, podoba się... chociaż to nie moja epoka :D
Murek

Postprzez marco2607 » środa, 22 października 2025, 18:24

Murek napisał(a):Bardzo ładny, podoba się... chociaż to nie moja epoka :D

Nawet ładniejszy niż na zdjęciu pokazanym przez Huberta . Przy modelu tamten wygląda jak zabawka. UPS to przecież zdęcie samolotu. ;o)
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez Pashal » środa, 22 października 2025, 19:23

Uwaga będę sobie robił kolejnego wroga, a może już wcześniej zrobiłem tylko tego nie pamiętam ... :mrgreen:

Dla jasności model dla mnie jest rewelacyjny bez dwóch i więcej zdań... ale muszę się natentychmiast zapytać o jego wygląd...tak będę się znowu czepiał. :mrgreen:

Czy ten samolot, aby przypadkiem nie przeleciał nisko nad jakąś kopalnią odkrywkową węgla w USA, tudzież Australii , czy innym kraju ?

Skąd pomysł na takie jego wyciochranie... na zdjęciach jest czyściutki jak świeżo pomalowany... masz jakieś zdjęcia referencyjne, że tak wyglądał, gdy brał udział w jakiś operacjach militarnych, czy po prostu tak wyglądający model po prostu Ci się podoba ?

https://www.airhistory.net/photo/565703 ... 8/AF90-778
https://www.instagram.com/p/DHYAe9vsCLb/
https://www.youtube.com/watch?v=MRLWlFW8umY
Pashal

Postprzez Atlas » środa, 22 października 2025, 19:59

Pashal napisał(a):(...)czy po prostu tak wyglądający model po prostu Ci się podoba ?

Tak już mam, odkąd wziąłem się za modelarstwo, że gdy oryginał nie jest zbyt efektowny, to staram się żeby jego model był zdecydowanie bardziej interesujący. Stąd wymyślone brudzenie tego F-16, będące kompilacją najczęściej spotykanych zabrudzeń na tych maszynach. Nie interesuje mnie wierne odtwarzanie oryginałów, interesują mnie maksymalnie efekciarskie modele.

Tak naprawdę najważniejsze jest dla mnie w Twojej wypowiedzi to co napisałeś w pierwszej części drugiego zdania: model się podoba, reszta nie ma większego znaczenia. Po to robię modele, żeby się podobały, najpierw mi, potem oglądającym.
Atlas

Postprzez Pashal » środa, 22 października 2025, 20:05

Bardzo dziękuję za szybką i konstruktywną odpowiedź... z niecierpliwością czekam na kolejną relację.
Pashal

Postprzez Atlas » środa, 22 października 2025, 20:09

Galerię, bo relacji to już mi się od dawna nie chce robić, jedynie trochę i fragmentarycznie na profilu na FB. Za to będzie szczegółowy warsztat z budowy tego F-16 na KFS-Miniatures.
Atlas

Postprzez Pashal » środa, 22 października 2025, 20:21

No tak oczywiście galerię, ale jednak coś na fejsie można zobaczyć, nie mówiąc już o szczegółowym warsztacie u KFS- Miniatures.
Super... warto może przy okazji zapytać sakramentalnie - co następne, ale nie - ja lubię jednak niespodzianki.
Pashal

Postprzez Łukasz_K » czwartek, 23 października 2025, 13:49

Petarda! Spód i dysza jak dla mnie mega. Całkowicie popieram twoją filozofię modelarstwa, robię (staram się) dokładnie tak samo - model ma być efekciarski również w malowaniu, ale co do góry, zgodzę się w tym przypadku z Pashalem, (osobiście bym użył czegoś jaśniejszego, lub bardziej brązowego).
Tak czy inaczej, tradycyjnie model robi ogromne wrażenie, wszystkie szczegóły są super dopieszczone! Czekam niecierpliwie na tą relację u KFSa.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
..bo zawsze są i głupsi w społeczności...
Łukasz_K

Zimna Wojna 1

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli