Konkurs 25/26

Re: Konkurs 25/26

Postprzez dymuwa » wtorek, 28 października 2025, 14:01

Dorzucam swoje przysłowiowe 5 groszy - Bliski Wschód...
PS. W sumie CZERWONY też może być :D
ObrazekObrazekObrazekObrazek
dymuwa

Anim_Ukr

Reklama

Postprzez skusz » wtorek, 28 października 2025, 16:20

No tak, hmm temat wietnamski jeszcze całe 3 dni, można pół świata oblecieć a co dopiero ramy konkursu wymyślić, czerwony jak to było niedawno "red is bed?",; 18 :P :P ja to stary Satyr jestem :mrgreen: :lol: ale wcale nie musowo być ten tego 8-) już miałem opracowane modele z nr 18 w nazwie ew. z nr 18 na burcie
Pozdrawiam Sławek Kusz
Portfolio : http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=20734
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
skusz

100-lecie Niepodległości

Postprzez piotr dmitruk » wtorek, 28 października 2025, 16:49

piotr dmitruk napisał(a):Może tu chodzić o czerwoną farbę, minię, a nawet krew, o ile ta czerwień będzie dość istotnym elementem modelu.

Byłbym zapomniał: rdza też jest czerwona. 8-)
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Comek » wtorek, 28 października 2025, 18:37

Hej

Takie moje skromne obserwacje

1) Na razie w wątku wypowiedział się jeden z moderatorów -oficjalnych / jednoznacznych wypowiedzi administracji nie zarejestrowałem.
Czy ta oddolna inicjatywa ma sens, czy może admini szykują już jakiś turbo temat i jak go ogłoszą to nam kapcie spadną? I całe to nasze chwilowe gdybanie jest bezcelowe?

2) Jeśli administracja życzy sobie sugestie od użytkowników to byłoby łatwiej, jakby to wyraźnie wybrzmiało : "Tu proszę składać propozycje" albo "Czekajcie, coś szykujemy"

3) Wg mnie najważniejsze; jeśli mamy składać propozycje i ktoś ma jakiś pomysł na konkurs, to sugeruje zgłaszać temat wraz z krótką charakterystyką/oczekiwaniami. Olałbym też propozycje z przeszłości, gdzie nikt nie pamięta co autor miał na myśli..
Comek

Teraz_Polska

Postprzez piotr dmitruk » wtorek, 28 października 2025, 20:52

Zawsze jest to "głos ludu", z propozycji robimy ankietę, i zwycięża najpopularniejszy temat.
Nie ma "oficjalnego", adminowego, narzuconego tematu.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez konwin » wtorek, 28 października 2025, 23:08

Czy dobrze rozumiem, że temat „czerwony” jest właściwie kategorią open z tematem przewodnim?
Czerwony kołpaczek na śmigle Corsaira?
Czerwona literka w oznaczeniu kodowym Sztukasa?
Czerwona gęba z zębami na mustangu?
Czerwone hinomaru na zerówce?
Rondle, gwiazdy, szachownice?
Czerwone bikini na nosearcie na latającej fortecy?
Nie liczę oczywistych spodów kadłubów okrętów, zbiorników motocykli, beczek, skrzynek…….?
Mi się podoba bardzo szeroko, może więcej uczestników.
Jestem za
konwin

Postprzez halset » wtorek, 28 października 2025, 23:15

konwin napisał(a):Czy dobrze rozumiem, że temat „czerwony” jest właściwie kategorią open z tematem przewodnim?
Czerwony kołpaczek na śmigle Corsaira?
Czerwona literka w oznaczeniu kodowym Sztukasa?
Czerwona gęba z zębami na mustangu?
Czerwone hinomaru na zerówce?
Rondle, gwiazdy, szachownice?
Czerwone bikini na nosearcie na latającej fortecy?
Nie liczę oczywistych spodów kadłubów okrętów, zbiorników motocykli, beczek, skrzynek…….?
Mi się podoba bardzo szeroko, może więcej uczestników.
Jestem za

piotr dmitruk napisał(a):(...) o ile ta czerwień będzie dość istotnym elementem modelu.

Wiem że to kwestia interpretacji ale raczej nie wystarczy "czerwony kołpaczek" :P
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
halset

Ukraina

Postprzez Łukasz_K » środa, 29 października 2025, 08:54

To rzucajcie może propozycje z uzasadnieniem do końca października. W pierwszych dniach listopada zrobi się ankietę, a myślę że 11 listopada to dobra data na rozpoczęcie zabawy?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
..bo zawsze są i głupsi w społeczności...
Łukasz_K

Zimna Wojna 1

Postprzez Thalgonis » środa, 29 października 2025, 09:31

40. rocznica premiery filmu „Top Gun” <- ale tu raczej temat zbyt „zamknięty” w sobie :)
250. rocznica niepodległości Stanów Zjednoczonych <- ale jak wyżej
Pozdrówka
Thalgonis -> https://modelarstwozpudla.pl/

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Thalgonis

1940

Postprzez Ringo » środa, 29 października 2025, 09:33

Czy czerwony pionowy statecznik w Meśku to Waszym zdaniem istotny element? Mam chrapkę na sklejenie tego modelu w ramach nowego konkursu :)
Obrazek
************************************************************************************************************************
Obrazek Obrazek
************************************************************************************************************************
Ringo

1940

Postprzez Paweł84 » środa, 29 października 2025, 09:42

Łukasz_K napisał(a):To rzucajcie może propozycje z uzasadnieniem do końca października. W pierwszych dniach listopada zrobi się ankietę, a myślę że 11 listopada to dobra data na rozpoczęcie zabawy?

To ja proponuje:
1. "Dzien Kobiet" - czyli modele mające żeńskie imiona w nazwie lub w formie napisów/wizerunków, możemy skończyć 8 marca ;)
2. "Winter is coming" - czyli wszystko kojarzone ze śniegiem, lodem, Arktyką, wojną zimową, na płozach itp
3. "Lata 20-te" - wszystko co istniało w latach 20-tych obecnego i poprzedniego stulecia czy to w formie spawnej czy jako eksponat muzealny, pomnik, rekwizyt filmowy
Paweł84

Postprzez Pashal » środa, 29 października 2025, 17:47

To ja proponuję kolory:
1. Niebieski
2. Żółty
3. Zielony
4. Pomarańczowy
5. Biały
6. Czarny

Stwierdzenie "...kolor ma być dość istotnym elementem modelu..." jest dość mało precyzyjne, więc w przypadku wybory jednego z proponowanych powyżej kolorów forumowicz chcący brać udział w takim konkursie powinien pokazać schemat malowania modelu, a to, czy model kolorystycznie się kwalifikuje oceniać będzie pomysłodawca tematu.

Białe gwiazdy, cyfry, litery, tylko kołpaki, pasy inwazyjne, kolory malunków typu goła baba - nie, nie.
Pashal

Postprzez Comek » środa, 29 października 2025, 19:20

Thalgonis napisał(a):250. rocznica niepodległości Stanów Zjednoczonych <- ale jak wyżej

No coś ty! Temat jak najbardziej otwarty, o ile rozumiemy go jak "Teraz Polska" Czyli produkcja USA albo wykorzystywane przez USA. Myślę że z jednej strony zamknięty by trochę pogłówkować a z drugiej to jednak otwarty bo nawet fani szarej pancerki znajdą coś dla siebie.
Obrazek

...chyba że miałeś na myśli wyłącznie wydarzenia z okolic 4 lipca 1776, to faktycznie będzie cięzko :roll:

To ja wrzucę od siebie mój wyczekiwany wielokrotnie hejtowany temat: Gwiazdy Ekranu, pozwolę sobie zacytować opis

Jarek Gurgul napisał(a):Gwiazdy filmowe

Czyli modele pojazdów, samolotów, okrętów, statków, samochodów, figurek i tym podobne odwzorowujące "bohaterów", którzy pojawili się w filmach fabularnych (niedokumentalnych). "Dokumentacją" modelu byłby kadr z filmu.

Na przykład P-40N robiące w filmie "Pearl Harbor" za P-40B, T-34 z "Czterech pancernych", Titanic z "Titanica", kapitan Miller z "Szeregowca Ryana" albo "Tygrys" lub Marder z tego filmu, Pfalze D.III w lozenge z "Błękitnego Maxa", Mel Gibson z niebieską twarzą z "Bravehearta", M3 Lee "Lulubelle" z filmu "Sahara" - jednego lub drugiego, samoloty z "Top Guna", B-17 z "Memphis Belle", Sherman ze "Złota dla zuchwałych", okręty z "Tora, tora, tora" albo z "Midway". Kolejne to na przykład amfibia z "Pana Samochodzika", samoloty Howarda Hughesa z "Aviatora", "polski" Spitfire z "Niebezpiecznego światła księżyca", Lysandery ze "Sprzymierzonych"...

Inne "wojenne" - "O jeden most za daleko", "Das Boot", "Kompania braci, "Dunkierka", "Napoleon", "Krzyżacy", "Bitwa o Anglię", "1917", "Aces High", "Czas apokalipsy", "Pluton", "Bękarty wojny"...

Samoloty z "Samolotów" albo auta z "Aut" (te animowane, dla dzieci :)), Airbus A320 z filmu "Sully", pojazdy z "Mad Maxa", "czołg" czy samoloty z "Indiany Jonesa", samochody Jamesa Bonda, taksówka ze "Zmienników", maszyny z "Ghost Busters" albo "Powrotu do przyszłości", figurki z "Władcy pierścieni" albo "Hobbita", Tommy Shelby z "Peaky Blinders", Russell Crowe z "Gladiatora", wszelkie postacie i pojazdy z "Gwiezdnych Wojen", ciężarówki GMC CCKW 353, Tatra 111 albo Federal z "Bazy ludzi umarłych"...

I tak dalej, i tak dalej, bez końca...

W zasadzie co się komu zamarzy, byle wystąpiło w filmie...

Ze sprecyzowaniem że w ramach prawdy historycznej modelujemy "aktora" a nie "role". Czyli w 4 pancernych powojenne t34 a nie 76 którą niby grała wedle fabuły (na początku), jak tygrys ze złota dla zuchwałych to na podwoziu t 34 ;o)*.

I ograniczamy się do pojazdów/postaci/konstrukcji/elementów, które miały znaczenie dla fabuły a nie które były tłem.

P.S * Z taryfą ulgową dla dzieł SF itp
P.P.S Zmieniłem z "filmowe" na gwiazdy ekranu, bo szkoda pomijać seriale :D
Comek

Teraz_Polska

Postprzez Pashal » środa, 29 października 2025, 20:08

Bardzo seksowny pomysł, bo :
Ja "zaś" za tematem "Gwiazdy Filmowe" lobbować będę, bo... go wymyśliłem, bo to z punktu modelarskiego fajny temat i nie ma do tej zabawy co mieszać cierpienia takiej, czy innej prawdy.

"Nowy konkurs na forum
Postprzez Pashal » środa, 21 lipca 2021, 17:06

Ostatnio ukazał się taki model :
https://www.mojehobby.pl/products/M3-Le ... s1QZe0FlP0

Jest to czołg z filmu "Sahara" z 1995 roku z J.Belushim, ale i jest film o tym samym tytule z 1943 roku z H.Bogartem.
No i co - no i to, że może zróbmy konkurs pod tytułem :
"GWIAZDY FILMOWE",
czyli modele będące odpowiednikami tych z filmów,seriali - zdjęcie lub fragment filmu, serialu - obojętnie cywil, czy militaria z pojazdem, samolotem, okrętem, statkiem, żaglowcem, wagonem, parowozem itp. solo lub w formie dioramy i sklejanie dokładnie takiego modelu."
Pashal

Postprzez piotr dmitruk » środa, 29 października 2025, 20:43

Pashal napisał(a):To ja proponuję kolory:
1. Niebieski
2. Żółty
3. Zielony
4. Pomarańczowy
5. Biały
6. Czarny

Stwierdzenie "...kolor ma być dość istotnym elementem modelu..." jest dość mało precyzyjne, więc w przypadku wybory jednego z proponowanych powyżej kolorów forumowicz chcący brać udział w takim konkursie powinien pokazać schemat malowania modelu, a to, czy model kolorystycznie się kwalifikuje oceniać będzie pomysłodawca tematu.

Białe gwiazdy, cyfry, litery, tylko kołpaki, pasy inwazyjne, kolory malunków typu goła baba - nie, nie.

Nie sprowadzaj proszę sprawy do absurdu. Nie podoba Ci się, głosuj na coś innego. Jak widać w poprzednich wypowiedziach, są chętni, a taki temat daje największą różnorodność modeli z każdej dziedziny. Pozostałe kolory mogą wyeliminować sporą ilość modeli, choćby z pancerki. A co do oceny zgodności z tematem, mamy wypróbowany system oprotestowania warsztatu przez uczestników konkursu.

P.S. do "gwiazd ekranu" też mam paru kandydatów
Pozdrawiam
Piotrek
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Made in USA 2025-2026