Konkurs 25/26

Re: Konkurs 25/26

Postprzez Rhayader » poniedziałek, 3 listopada 2025, 13:44

filmowe - tylko filmy i seriale fabularne
ekranu - również dokumentalne i wiadomości.
Były dwie propozycje, to wpisałem dwie.
Janusz
Galerie

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Rhayader

Zimna Wojna 2

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez halset » poniedziałek, 3 listopada 2025, 13:53

Nie ma sensu tego rozbijać - zresztą Jarek bardzo dobrze opisał temat:

Jarek Gurgul napisał(a):(...) w definicji tej propozycji podstawą jest, że "gwiazdy" występują w filmach fabularnych. Seriale mogą być, to jest według mnie jak najbardziej OK (choćby Rudy 102) i to było już w definicji pomysłu wskazane (amfibia z "Pana Samochodzika", taksówka ze "Zmienników", Tommy Shelby z "Peaky Blinders"), ale wiadomości telewizyjne już nie, bo w ten sposób dopuszczone zostałyby rzeczywiste sprzęty, pojazdy, a nie to było ideą tego pomysłu.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
halset

Ukraina

Postprzez Comek » poniedziałek, 3 listopada 2025, 14:27

Rhayader napisał(a):ekranu - również dokumentalne i wiadomości.

Taki opis kastruje temat. Idea gwiazdy jest coś co zagrało, coś co zostało elementem szeroko pojętej popkultury. Coś co było gwiazdą bohaterem. Coś co ma swój charakter, coś na co spojrzymy i przypomni nam się konkretna scena

Jeśli jakiś producent wyprodukował model (do składania), to na 100% obiekt ten wystąpił w jakimś dokumencie/ lub wiadomościach. Zapis ten powoduje, że cokolwiek znajdziemy na półce w sklepie łapie się pod ten temat...

Przy okazji chciałbym rozwinąć jeszcze jeden aspekt. Na forum mieszają się rożne pokolenia patrzące na rożne media w tym youtube. Czy pewien BWP z wgiętym błotnikiem też nie jest swego rodzaju gwiazdą ekranu? :lol:
Comek

Teraz_Polska

Postprzez halset » poniedziałek, 3 listopada 2025, 14:40

Comek napisał(a):Przy okazji chciałbym rozwinąć jeszcze jeden aspekt. Na forum mieszają się rożne pokolenia patrzące na rożne media w tym youtube. Czy pewien BWP z wgiętym błotnikiem też nie jest swego rodzaju gwiazdą ekranu? :lol:

Gwiazdą zdecydowanie jest :lol: Ale nie kina fabularnego wiec raczej nie podpada pod temat ;o)
halset

Ukraina

Postprzez Pashal » poniedziałek, 3 listopada 2025, 17:09

ŁukaszK, czy Ty nie czytasz co tu jest wpisane ?
Przecież ostatnie zestawienia jakie zostało zrobione to takie jakie podałem 2 listopada i wygląda to tak :

1. Kolor czerwony
2. Wietnam
3. Gwiazdy filmowe
4. Made in USA
5. Dzień kobiet
6. Zima
7. Lata 20-te obu wieków
8. Goła blacha
9. Bliski Wschód
10. Kolory : niebieski, żółty, zielony, pomarańczowy, biały, czarny
11. Gwiazdy ekranu

Chyba jaśniej już się nie da wytłumaczyć czym się różni temat "Gwiazdy filmowe" od "Gwiazdy ekranu" i dalej są jakieś problemy ze zrozumieniem czym się te tematy różnią.
Pashal

Postprzez halset » poniedziałek, 3 listopada 2025, 22:41

Pashal napisał(a):Chyba jaśniej już się nie da wytłumaczyć czym się różni temat "Gwiazdy filmowe" od "Gwiazdy ekranu" i dalej są jakieś problemy ze zrozumieniem czym się te tematy różnią.

Nie chodzi o problemy ze zrozumieniem bo wszystko zostało napisane, tylko o kompletnie mylący tytuł (o sens nie wnikam). Taki tytuł tematu w ankiecie bez kontekstu będzie wprowadzał w błąd.
halset

Ukraina

Postprzez Rhayader » poniedziałek, 3 listopada 2025, 23:08

Wydaje mi się sensowne wykreślenie gwiazd ekranu, ale to Piotrka pomysł więc niech on decyduje.
Janusz
Galerie

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Rhayader

Zimna Wojna 2

Postprzez Pashal » poniedziałek, 3 listopada 2025, 23:09

Dobra o to Ci chodzi - no to może zaproponuj jak ten tytuł z kontekstem według Ciebie ma wyglądać.
Sprawa jest tak, że jak ktoś chce brać udział w głosowaniu i bierze taki udział to powinien znać informacje czego modele mają być sklejane.
Ten temat osobiście dla mnie w takiej formie jest bez sensu. Podobnie temat lata 20 ubiegłego wieku i obecnego, który jaki ma mieć kontekst - jako oddzielne tematy tak, ale jeden temat ?
No dobra skleję okręt z lat 20-tych ubiegłego wieku i okręt z lat 20-tych tego wieku no i co to ma niby pokazać ?
Pashal

Postprzez piotr dmitruk » poniedziałek, 3 listopada 2025, 23:17

1. Kolor czerwony
2. Wietnam
3. Gwiazdy filmowe
4. Made in USA
5. Dzień kobiet
6. Zima
7. Lata 20-te obu wieków
8. Goła blacha
9. Bliski Wschód
10. Kolory : niebieski, żółty, zielony, pomarańczowy, biały, czarny
11. Gwiazdy ekranu

Wpisałem "gwiazdy ekranu" bo chciałem, żeby nie ograniczyć się tylko do filmów, pomijając seriale (i ewentualnie jakieś bardzo znane obiekty widziane na ekranie, ale niekoniecznie w filmach, np czołgi z protestantem z Placu Tiananmen). Skoro Jarek wyjaśnił, że temat nie ogranicza się tylko do filmów kinowych, swoją propozycję uznaję za niebyłą i uważam, że nie ma sensu rozbijać go na dwa tematy. Więc przy tworzeniu ankiety należałoby scalić tematy nr 3 i 11.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Pashal » poniedziałek, 3 listopada 2025, 23:34

Przecież od początku od 2021 roku było wyjaśnione, że temat "Gwiazdy filmowe " dotyczy tylko i wyłącznie filmów i seriali FABULARNYCH , a nie dokumentalnych.

Temat "Gwiazdy ekranu " powinien zostać, ale opisany jako dotyczący filmów, seriali, informacji z wiadomości, ale DOKUMENTALNYCH , albo temat "Gwiazdy filmowe" zostaje, albo temat "Gwiazdy ekranu" zostaje wykreślony, albo zostają oba w takiej definicji jaka jest powyżej.
Pashal

Postprzez halset » poniedziałek, 3 listopada 2025, 23:46

Pashal napisał(a):Sprawa jest tak, że jak ktoś chce brać udział w głosowaniu i bierze taki udział to powinien znać informacje czego modele mają być sklejane.

Powinien ale wiesz jak jest ;o)
halset

Ukraina

Postprzez dymuwa » wtorek, 4 listopada 2025, 06:25

Myślę, że w tym tempie bez pospiechu dojdziemy do głosowania nad ankietą w okolicach Sylwestra :D
ObrazekObrazekObrazekObrazek
dymuwa

Anim_Ukr

Postprzez skusz » wtorek, 4 listopada 2025, 06:57

A gdyby tak, a może by, a ja dopisałbym do listy "XVIII" wyjaśniać chyba nie potrzeba 8-) :) :P
Pozdrawiam Sławek Kusz
Portfolio : http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=20734
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
skusz

100-lecie Niepodległości

Postprzez Paweł84 » wtorek, 4 listopada 2025, 08:10

Temat "gwiazd" po rozbiciu na 2 podtematy nie ma szans na wybór (a szkoda).
Może zróbmy tak jak z kolorami i głosujmy na jeden ogólny, a jeśli przejdzie to szybką dogrywkę.
skusz napisał(a):A gdyby tak, a może by, a ja dopisałbym do listy "XVIII" wyjaśniać chyba nie potrzeba 8-) :) :P

Dla przyzwoitości dodajmy, choć nie widziałem entuzjazmu w narodzie kiedy ten temat się pojawił.
Paweł84

Postprzez piotr dmitruk » wtorek, 4 listopada 2025, 08:57

Dyskusja zbacza w kierunku liczenia ilości przecinków, więc wystawiłem ankietę

viewtopic.php?f=918&t=95131
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Made in USA 2025-2026