[?] Brytyjski kamuflaż diagonalny

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych pojazdach wojskowych lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Moderator: xenomorph

[?] Brytyjski kamuflaż diagonalny

Postprzez ergie » czwartek, 26 listopada 2009, 19:24

Pośród wielu moich dziwactw, poczesne miejsce zajmuje umiłowanie do brytyjskiego trójkolorowego kamuflażu diagonalnego. Po ichniemu nazywa się on bodajże "1940 Three Colour Diagonal Bands Disruptive Pattern", ale głowy nie dam. Moje uczucie odżyło ostatnio ze zdwojona siłą pod wpływem zdjęć zamieszczonych w polskich Ospreyach, tych dotyczących II WŚ w Afryce. Mimo usilnych poszukiwań poza pojedynczymi zdjęciami, tu i ówdzie, nie mogę się dogrzebać do bardziej szczegółowych informacji na ten temat. Może ktoś z Was mógłby mi pomóc?
Modelarstwo redukcyjne jest mocno przereklamowane. Pasjonujące jest budowanie dioram.
ergie

Reklama

Re: [?] Brytyjski kamuflaż diagonalny

Postprzez ergie » sobota, 28 listopada 2009, 00:16

Czyli nie mam co liczyć na to, że ktoś mi pomoże? Trudno.
Modelarstwo redukcyjne jest mocno przereklamowane. Pasjonujące jest budowanie dioram.
ergie

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » sobota, 28 listopada 2009, 00:20

Uciążliwy jesteś :>
Tylko trole siedzą 24/7 na forum. Ludzie, którzy mają coś do powiedzenia, zjawiają się raz na jakiś czas- musisz wykazać się cierpliwością.
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Jarek Gurgul » sobota, 28 listopada 2009, 08:39

ergie napisał(a):Czyli nie mam co liczyć na to, że ktoś mi pomoże? Trudno.

Trudno.
Nie wiem, czy jestem trolem (chyba nie, bo już nie siędzę na forum 24/7), czy może jakimś cudem człowiekiem, który ma coś do powiedzenia (też pewnie nie, bo jednak jestem tu częściej, niż raz na jakiś czas), ale pamiętam dyskusję na temat tego kamuflażu:

http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=17&t=795&p=7480#p7480

Możesz też poczytać o tym w innych miejscach, choćby tu na temat proponowanych kolorów farb:

http://www.miniatures.de/colour-british-standard.html

Jarek
Jarek Gurgul

Postprzez ergie » niedziela, 29 listopada 2009, 20:43

Nie chodzi mi tu o modelarskie interpretacje tego schematu. Na jednej z takich stron doczytałem się, że schemat ten Brytyjczycy stosowali we Francji (sic!). Innym razem nagle linie pomiędzy kolorami przestały być prostokreślne i zaczęły falować. Bardziej liczyłem na o, że ktoś wie gdzie mógłbym odnaleźć tekst instrukcji podającej zasadę konstruowania tego kamuflażu, jego oficjalną nazwę itd itp. Ale dziękuję za chęć naprowadzenia mnie na właściwy tor.
ergie

Postprzez Domi » niedziela, 29 listopada 2009, 22:33

To malowanie w większości publikacji figuruje jako "Caunter Scheme". W necie powinno coś być na ten temat, a co do publikacji papierowych to informacje można znaleźć w:
1) http://www.perthmilitarymodelling.com/r ... unter.html - wszystko o takim malowaniu brytyjskich pojazdów, tylko nie wiem jak z dostępnością tej publikacji,
2) http://www.mmpbooks.biz/mmp/books.php?book_id=106 - z dostępnością nie ma problemu bo wydawnictwo polskie, a co do zawartości to przekrojowo (czasem z reprodukcjami oryginalnych schematów malowań) opisane wszystkie sposoby kamuflażu brytyjskich pojazdów.

pozdrawiam

Dominik
Domi

Postprzez Tomasz Mańkowski » niedziela, 29 listopada 2009, 23:16

Robert, zaopatrz się w tą książkę Stratusa o której pisał Dominik
Obrazek
Fotka ze strony wydawcy

To przede wszystkim przedruki brytyjskich instrukcji dotycząch malowania pojazdów, okraszone zdjęciami z epoki.
Co prawda o "Caunter Scheme 1940-1941" dużo nie ma - ze cztery strony, cztery fotki i jeden nieśmiertelny schemat "light tanka"... ale cała książka to kompendium wiedzy na temat malowania brytyjskich pojazdów
Pozdrawiam TM
Obrazek
Tomasz Mańkowski

Postprzez ergie » niedziela, 29 listopada 2009, 23:23

Hmmmmmmmm ...
Pierwsza książka jest co prawda uważana za doskonałą, ale z tego co wiem na jej temat to opracowanie, w którym nie podawane są źródła przestawionej wiedzy.

Druga natomiast taktuje temat ogólnikowo.

Ale dziękuję za pomoc. Będę sie starał dotrzeć do oryginalnych schematów, a może uda się zdobyć tekst samej instrukcji.
ergie

Postprzez Marek Jaszczołt » poniedziałek, 30 listopada 2009, 09:55

ergie napisał(a):Pierwsza książka jest co prawda uważana za doskonałą, ale z tego co wiem na jej temat to opracowanie, w którym nie podawane są źródła przestawionej wiedzy.

Mike Starmer pisze na podstawie oryginalnych dokumentów, cytując je zresztą (np w postaci schematów) uzupełniając o wspomnienia i analizę zdjęć. To co jest co czasami może budzić wątpliwości to odtwarzanie przez niego wzorów kolorów do których nie ma zachowanych wzorów, ale to zaznacza. Mam 2 inne jego publikacje (bo to nie są prawdziwe książki) i doprawdy warto je mieć chociażby dla wzorników barw ;o)
Tutaj do nabycia efekty ustaleń Starmera
I'm not lazy... I'm motivationally challenged.(Garfield)
Marek Jaszczołt

Powrót do Pojazdy wojskowe - rzeczywiste