P-51D Mustang, 1/72, Eduard

Re: P-51D Mustang, 1/72, Eduard

Postprzez Arcturus » wtorek, 9 grudnia 2025, 10:49

greatgonzo napisał(a):Dull Dark Green.
Fotel to Shick-Johnson metalowy i jest w zasadzie OK dla wersji Tuskegee. Nie na pewno, bo właśnie w trakcie produkcji D-15 nastąpiła zmiana na ten fotel. Nie wiadomo dokładnie kiedy, ale znany jest egzemplarz z tym fotelem z bliskim serialem do tego tutaj. Co prawda późniejszym, ale bliskim, więc nie ma mowy o przyczepieniu się.

Dobrze poczatkowo założyłem, że to kolor, ale póxniej pojawiły się watpliwości. Jestem mało grypsujący...

A co do wlotu powietrza do chłodzenia baterii, to Enchantress jednak takowy posiadała, więc dobrze że nie usunąłem :lol:
Obrazek
Ostatnio edytowano wtorek, 9 grudnia 2025, 10:52 przez Arcturus, łącznie edytowano 1 raz
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Reklama

Postprzez Arcturus » wtorek, 9 grudnia 2025, 10:50

Panzer napisał(a):Jak będziesz robił kucyka z Iwo to Eduard skopał jeszcze jedno: te drewniane anteny na grzbiecie Edek proponuje zrobić za szeroko. Musisz popatrzyć na zdjęcia, a nie w instrukcję. Nie pytaj skąd wiem...

Dzięki, bo takie właśnie miałem wrażenie patrząc na plany, że coś jest nie tak z tym szablonem do wiercenia, że to jakoś za szeroko wypada!
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez greatgonzo » wtorek, 9 grudnia 2025, 11:57

Arcturus napisał(a):A co do wlotu powietrza do chłodzenia baterii, to Enchantress jednak takowy posiadała, więc dobrze że nie usunąłem

A, dobra. Musiałem sobie ściągnąć fotki i powiększyć. W relacji wydawało mi się, że akumulator siedzi u Ciebie na zbiorniku za pilotem.
Oczywiście, że wersja z Iwo miała chłodzenie baterii. Trochę inne niż późniejsze, fabryczne, ale to detalik.
greatgonzo

Postprzez Arcturus » niedziela, 11 stycznia 2026, 11:32

Raport z postępów.
Montaż bryły praktycznie bezproblemowy (pomijając moje błędy, które musiałem korygować - standard].
Obrazek
[limuzyna tylko jako zaślepka, wiem że nie zamaskowana i nie ta wersja :) ]

No i z grubsza pomalowan:
Obrazek
Obrazek
Co więcej, nawet udało się jakoś położyć Edkowe kalki, a z gwiazd zdjąłem film (bez tego są nieakceptowalne, duże jednolite ciemne powierzchnie wyglądają z tym filmem fatalnie). Dla zainteresowanych, zastosowałem metodę zdejmowania przy użyciu patyczka higienicznego zwilżonego white spirit'em.
Obrazek
Obrazek

Pora zająć się stencilami i innymi szczegółami.
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Woit » niedziela, 11 stycznia 2026, 13:20

Oprócz sylwetki modelu ucieszyła mnie informacja, że ten zestaw jednak dobre się składa i jest kolejna osoba, która ogarnęła te "straszne" kalki.
Rażą mnie tylko nieszpachlowane linie podziału na skrzydłach ale na to nie zwracaj uwagi ;) Świetnie się to całościowo prezentuje.
Pozdrawiam,
Woit
Woit

Animal Planet

Poprzednia strona

Powrót do Made in USA - warsztat konkursowy