W temacie SBD, zacząłem model hasegawy parę lat temu i klapy zrobiłem w bardzo sprytny sposób. Górne, zespolone ze skrzydłem, pocieniłem od spodu i nawierciłem. Środkowa dolna tak samo. Ręcznie wykonałem zewnętrzne dolne, ploterem narysowałem sobie na plastiku obrys oraz krzyżyki gdzie nawiercić. Coś takiego:

Po wykonaniu ponad 300 otworów efekt był taki:

Taki mały oftop..
Teraz przy okazji testu nowej płytki drukarki (gładka, bez struktury) zrobiłem na szybko projekt klapy

Jak widzicie są tam tez elementy do B29, więc trzymam się głównego wątku. Tak wyszły wydruki. Otwory do poprawienia wiertłem lub frezem ale wydaje mi się, że do wersji zamkniętej mogą dać radę.

W samej Fortecy S. robię wnętrze. Niewiele go będzie widać ale coś tam zmaluję, dodam kilka elementów z starych blaszek Edka. Panele i tablice będą później dodane z Edkowego SPACE. Zdecydowałem się zrobić czarną podłogę jakby była wyłożona gumą lub tak pomalowana. Nie wiem czy mogło tak być w wojennych, podejrzałem to w współcześnie latających. Ogólnie kabiny i tak prawie nie będzie widać więc jest to chyba zbędny trud.