McDonnell Douglas F/A-18C Hornet, 1:72 Academy

Re: McDonnell Douglas F/A-18C Hornet, 1:72 Academy

Postprzez Aleksander » sobota, 10 stycznia 2026, 20:05

skusz napisał(a):Kolejny piękny model Ci wychodzi.

Prawda!
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Reklama

Postprzez alex_stela » niedziela, 8 lutego 2026, 14:50

Kolejny etap składania Horneta (na szczęście) za mną.

Okazało się, że Academy dość poważnie skopało podwozie w tym modelu. Pomijam fakt słabego zdetalowania czy braku niektórych elementów, ale zła jest sama geometria - golenie podwozia głównego osadzane są w kadłubie pionowo, a przecież w F-18 wyraźnie widać, że powinny być pod pewnym kątem. Automatycznie powoduje to, że koła mają zdecydowanie zbyt wąski rozstaw i wygląda to nieco kuriozalnie. Musiałem więc troszkę te golenie ponadłamywać i powyginać, żeby zbliżyć je do oryginału. Dodałem też trochę brakujących elementów i wreszcie mogłem to wszystko zamontować:
Obrazek

Na powyższym zdjęciu widać też, że pobawiłem się z charakterystycznymi dla Hornetów rdzawymi zaciekami za komorami podwozia głównego - wyszło chyba całkiem znośnie. Wkleiłem też anteny wokół podwozia przedniego.

Potem przyszedł czas na dokończenie prac nad "drobnicą" i podwieszeniami:
Obrazek

Wykończenie spodu zacząłem od zamontowania kół i... AMRAAMów pod kadłubem (doklejenie ich na późniejszym etapie mogło być nieco karkołomne):
Obrazek

Potem przyszła kolej na osłony komór podwozia i pylony podskrzydłowe wraz ze zbiornikami paliwa:
Obrazek

Tym sposobem prace nad spodem modelu w zasadzie zakończyłem - teraz pora na wykończenie kabiny:
Obrazek

cdn.
alex_stela

Zimna Wojna 1

Postprzez Pashal » niedziela, 8 lutego 2026, 23:00

Pashal

Poprzednia strona

Powrót do Made in USA - warsztat konkursowy