MiG-21Bis, n/b 9204 Eduard 1:48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

MiG-21Bis, n/b 9204 Eduard 1:48

Postprzez Szarymouse » niedziela, 29 marca 2026, 21:49

Witam,
Rozpoczynam nowy wątek i budowę, którą planuję poprowadzić w najbliższych miesiącach/latach jako tło dla krótszych i prostszych modeli. Zamierzam wykonać model MiGa 21 n/b 9204 z Zegrza Pomorskiego.
Obrazek
Całe szczęście dokładnie ten egzemplarz jest zachowany w muezum lotnictwa w Krakowie, którego planuję odwiedzić w najbliższym czasie by dokładnie go obejrzeć:
Obrazek
Cały pomysł polega na wykonaniu "otwartego" MiGa podczas prac serwisowych. Do tego celu zgromadziłem kilkadziesiąt zdjęć z Polski, tutaj przykład który najbardziej przypadł mi do gustu, 2 zdjęcia wykonane dokładnie w Zegrzu Pomorskim. Cała praca będzie polegała na zbudowaniu MiG'a w takim stanie, oraz odwzorowanie sceny z wycinka hangaru z osprzętem:
Obrazek
Obrazek
(te ilustracje na ścianie bardzo mi się podobają) :D

Model na podstawie którego będzie powstawał projekt to Eduard nr. 8232:
Obrazek
Do modelu zakupiłem już część detali w tym żwywice eduarda (kokpit + koła), rurkę pitota. Udało mi się również zakupić silnik R-25-300 w skali 1:48, który był dostępny jedynie w Moskwie (cena dostawy przekroczyła koszt modelu 3-krotnie więc odpuściłem), oraz na Słowacji, skąd zakupiłem ostatnią sztukę. Do tego podnośniki z druku 3D. W przyszłości dojdzie tutaj nieco sprzętu, ale póki co tyle wystarczy na sam początek. Literatura obecnie to lotnictwo z szachownicą nr. 17 i 18 + książeczka widoczna na zdjęciu.
Jeżeli jest ktoś w posiadaniu zdjęć z Zegrza Pomorskiego, będę dozgodnie wdzięczny za wsparcie przy budowie.
Szarymouse

Reklama

Re: MiG-21Bis, n/b 9204 Eduard 1:48

Postprzez Aleksander » poniedziałek, 30 marca 2026, 13:31

Co prawda nie przepadam za "gołymi" i rozebranymi samolotami - chociaż podziwiam i doceniam ich budowanie - ale MiG-21 zawsze mi się podobał więc z przyjemnością będę kibicował!
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Powrót do Lotnictwo - warsztat