SBD-3 DAUNTLESS FLYHAWK 1:72

SBD-3 DAUNTLESS FLYHAWK 1:72

Postprzez tommyk » piątek, 10 kwietnia 2026, 22:37

SBD-3 Dauntles. Okres bitwy pod Midway.
Ukończony. Zapraszam do oglądania i komentowania.
Model Flyhawk. Zestaw zasadniczo ok, choć jak to Chińczyk – zawsze jest jakaś niespodzianka. W tym wypadku drobne problemy ze spasowaniem i trochę wiotki plastik.
Dodałem tablicę YAHU, trochę drobiazgów z blaszki Edka (pasy, celowniki etc.), lufy Master do browninga strzelca (warto), silnik i osłonę silnika z wydechami SBS (silnik warto, osłona jest w komplecie ale zestawowa też ok), od siebie jeszcze przerobiłem przednie km na rurki z Albion. W zestawie SBS był jeszcze chwyt powietrza pod silnikiem wraz z wnętrzem. Tego nie montowałem bo wymagało sporo prucia i bałem się, że to schrzanię. Wolałem pocieniować ścianki wlotu w zestawie niż rozkopać to i ugrzęznąć.
Malaowany MRP i Bilmodel. Podmalówki AK 3 GEN. I tu trzeba uważać, bo jednak jest różnica w odcieniu. To się może brać z tego, że ogólnie malowałem z preshadingiem i wtedy spod spodu zmienia odbiór koloru na wierzchu, a podmalówki pędzlem to inna grubość warstwy i nic już nie przebija.
Wiotki plastik powoduje konieczność wzmacniania niektórych elementów. W maszt anteny i maszt na ogonie wprowadzałem mosiężne pręty i w kadłubie wierciłem pod nie gniazda, bo się bałem czy wytrzymają naprężenia.
Hak hamujący połamałem przy próbie maskowania bo nie wytrzymał kontaktu z taśmą maskującą Mr. Hobby (niebieską, czyli ta osłabioną).
Kalki zestawowe ok. Ładnie reagują na płyny. Jednak gwiazdy wziąłem z kalek Cartografa do Hobby 2000. Były zdecydowanie ciemniejsze. Poza tym o średnicy około 1 mm większej niż kalki Flyhawk.
Może uda mi się wreszcie w tym roku dotrzeć na Babarybę lub do Świdnicy to chętni będą mogli zobaczyć w realu :).
No i śmigiełko się kręci ...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ObrazekObrazek ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
tommyk

Zimna Wojna 3

Reklama

Re: SBD-3 DAUNTLESS FLYHAWK 1:72

Postprzez skusz » sobota, 11 kwietnia 2026, 21:58

Podoba mi się, bardzo ładnie, miękko pomalowany, tak delikatnie zwashowany, super.
Pozdrawiam Sławek Kusz
Portfolio : http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=20734
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
skusz

100-lecie Niepodległości

Postprzez Aleksander » sobota, 11 kwietnia 2026, 23:21

Świetnie się prezentuje - malowanie rzeczywiście super!
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez cooper69 » niedziela, 12 kwietnia 2026, 10:26

Ładniutki.
Obecne zainteresowania - pancerka Polskich Sił Zbrojnych na zachodzie, samoloty z silnikiem gwiazdowym i (najchętniej) w „kapciach”

Pozdrawiam
Rafał Dzięgielewski made by 71

Obrazek
cooper69

Postprzez tommyk » niedziela, 12 kwietnia 2026, 20:06

Cieszę się, że się spodobał :).
Pozdrawiam
Tomek
ObrazekObrazek ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
tommyk

Zimna Wojna 3