kamuflaż BF 109 G-5 JG 300 czym zaznaczyć wzór zawijasów

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

kamuflaż BF 109 G-5 JG 300 czym zaznaczyć wzór zawijasów

Postprzez Josef Priller » niedziela, 26 kwietnia 2026, 23:44

Witam,
chciałbym zmierzyć się z malowaniem zawijasów RLM 74 na BF 109 G-5 Edka w 1/72. Na powierzchnie górne, oryginalnie pomalowane po całości RLM 76, obsługa naziemna z JG 300 nałożyła pistoletem nieregularne zawijasy i faliste linie w kolorze RLM 74. Abstrahując od moich umiejętności naniesienia cienkiej kreski, chciałbym podpytać czy macie jakieś pomysły na wcześniejsze zaznaczenie na modelu wzoru kamuflażu? Próbowałem kredek (czarna, zielona, biała), ale niestety przebijają spod farby Gunze. Malowanie wzoru bezpośrednio z instrukcji nie wchodzi w grę, nie jestem w stanie odtworzyć przebiegu linii.
Będę wdzięczy za wszelkie porady.
Josef Priller

Reklama

modele polskich samolotów

Re: kamuflaż BF 109 G-5 JG 300 czym zaznaczyć wzór zawijasów

Postprzez Thalgonis » niedziela, 26 kwietnia 2026, 23:50

Niestety, ale chyba bez żmudnego ćwiczenia z aerografem się nie obejdzie...
Miałem podobne podejście co Ty - czymś zaznaczyć (u mnie był to miękki ołówek i szara kredka od AK) i psikać „po liniach”. I tak jak u Ciebie zawsze te zznaczenia były potem widoczne...
Pozdrówka
Thalgonis -> https://modelarstwozpudla.pl/

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Thalgonis

1940

Postprzez Rafal » poniedziałek, 27 kwietnia 2026, 01:53

Josef Priller napisał(a):Będę wdzięczy za wszelkie porady.

Cos a'la to - https://www.mojehobby.pl/products/Messe ... -kits.html tylko samoróbka?
Google nie zwalnia z samodzielnego myślenia.
Rafal

Postprzez Lestat » poniedziałek, 27 kwietnia 2026, 07:14

Thalgonis napisał(a):Niestety, ale chyba bez żmudnego ćwiczenia z aerografem się nie obejdzie...
Miałem podobne podejście co Ty - czymś zaznaczyć (u mnie był to miękki ołówek i szara kredka od AK) i psikać „po liniach”. I tak jak u Ciebie zawsze te zznaczenia były potem widoczne...

Marker AKRC w zbliżonym kolorze?
Lestat

Postprzez Josef Priller » poniedziałek, 27 kwietnia 2026, 07:15

Dokładnie taki kamuflaż, ale maski niestety nie zapewnią efektu natrysku pistoletem.
Josef Priller

Postprzez Josef Priller » poniedziałek, 27 kwietnia 2026, 07:19

Marker podobnie, na pewno łatwiej oddać rzeczywisty układ linii, ale nie ma efektu rozmytego przejścia. Pewnie także będzie widać pod farbą linie namalowane markerem ...
Josef Priller

Postprzez Lestat » poniedziałek, 27 kwietnia 2026, 09:58

Josef Priller napisał(a):Marker podobnie, na pewno łatwiej oddać rzeczywisty układ linii, ale nie ma efektu rozmytego przejścia. Pewnie także będzie widać pod farbą linie namalowane markerem ...

nie chodziło mi o malowanie linii markerem tylko o ich delikatne nim naszkicowanie. No i wlasnie tu jest pytanie czy akrylowy marker w zbliżonym kolorze bedzie przebijał od spodu...
Lestat

Postprzez piotr dmitruk » poniedziałek, 27 kwietnia 2026, 10:00

Z początku myślałem, że chodzi o kamuflaż Wellenmuster- tu nie ma miękkiej gry, ale z tym kamuflażem co powyżej, łatwo nie będzie, ale przy pomocy masek może się udać. Proponuję od spodu tych masek ponaklejać dodatkowe warstwy taśmy maskującej, tak żeby maska odstawała na 0,5- 1 mm od powierzchni. Ja kiedyś również przyklejałem od spodu wokół wycięcia do malowania cienki drucik miedziany, również po to, żeby oddalić maskę od powierzchni. wychodzi wtedy subtelna mgiełka na granicach.
Podobnie jak tu. Troszkę słabo widać, ale mam tylko na Photobuckecie.
Obrazek
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje