Curtiss Hawk 75A-7 ML-KNIL / 1:72 / Arma Hobby

Curtiss Hawk 75A-7 ML-KNIL / 1:72 / Arma Hobby

Postprzez dymuwa » piątek, 1 maja 2026, 08:54

Ze względu na zapas czasowy stwierdziłem, że wyrzeźbię jeszcze jednego Hawk'a. Tym razem w mundurku holenderskim.
Obrazek

Z dodatków wykorzystam lufy od MiniWorld i kalki od Kora Models oraz resztki 3D kalki od Quinta Studio
Obrazek

Instrukcja modelu w przypadku wersji Hawk 75A-7 niewiele pomoże. Sądząc ze zdjęć była to niskobudżetowa wersja dla Indii Holenderskich.Samoloty dostarczano w kolorze aluminium z najprostszym celownikiem i odsłoniętym podwoziem
Obrazek

Później samoloty pomalowano w kamuflaż
Obrazek
Na pierwszym planie jest Hawk por.W.Boxmana (C332) z eskadry 1-IV.G-!V.

I właśnie tu "zaczynają się schody", ponieważ różne źródła różnie to "widzą"
TBiU nr113 autorstwa M.Mietelskiego podaje wariant malowania tego ż samolotu, ale Boxman staje się pułkownikiem
Obrazek

W artykule Jacka Pukroppa "Lotnictwo myśliwskie Militaire Luhtvaart van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger w walce z Japończykami" Robert Gretzinger widzi ten Hawk podobnie. Dół - srebrny, góra plamy z Olive Drab i jakiegoś Green.
Obrazek

W publikacji AJ Press M.Ryś i S.Fleischer "Curtiss P-36 Hawk" malowanie jest podobne
Obrazek

Natomiast Kora decals mają swoją wizję. Napisy eksploatacyjne na burcie znikają, pojawia się natomiast okrążający biały pas. Wg nich samolot pomalowano plamami Mid Green i Olive Green. I to wszystko niby w oparciu o publikację z AJ Press
Obrazek

Tak czy inaczej będę malował Olive Drab i Dark Green, chyba że któryś z kolegów mnie wyprostuje.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
dymuwa

Anim_Ukr

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Curtiss Hawk 75A-7 ML-KNIL / 1:72 / Arma Hobby

Postprzez Pashal » piątek, 1 maja 2026, 09:06

TBiU numer 113 to wydawnictwo z roku 1987, czyli sprzed 39 lat, to raczej nie jest zbyt wiarygodne źródło informacji.
Pashal

Postprzez Aleksander » piątek, 1 maja 2026, 22:29

Pamiętaj tylko, że Holendrzy używali Hawka 75A-7 (Mohawk IV) z silnikiem Wright R-1820-G205-A Cyclone, a nie z silnikiem Pratt & Withney R-1830 SC, co najlepiej widać po okapotowaniu silnika i wylotach kaemów nad silnikiem - nie wiem, czy Arma Hobby pozwala na zrobienie obu wersji, ale warto o tym pamiętać.
Zazdroszczę, że nie ma dobrej wersji tego samolotu w mojej ulubionej skali (1/48), bo chętnie zrobiłbym kilka!
Z przyjemnością oglądam twoje "Hawki"!
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Mac Eyka » sobota, 2 maja 2026, 09:26

Tak jak napisał Aleksander.
Z zestawu Arma nie zbudujesz poprawnego modelu tego, holenderskiego, Mohawka.
Z pozdrowieniami Samozwańczy Prezes Gildii Kręcących się Śmigiełek Maciek Poniatowski

Mac Eyka

Zimna Wojna 2

Postprzez dymuwa » sobota, 2 maja 2026, 10:09

Panowie, dziękuję, za uwagi i podpowiedzi. Z podmianką silnika na Wright R-1820 Cyclone problemu nie będzie. Mam kilka żywicznych w zapasie. Olku, co do modelu Hawka w 1:48, to Arma właśnie złożyła zapowiedź jego produkcji.
dymuwa

Anim_Ukr

Postprzez cris » sobota, 2 maja 2026, 18:14

dymuwa napisał(a): Z podmianką silnika na Wright R-1820 Cyclone problemu nie będzie. Mam kilka żywicznych w zapasie.

Nie wiem czy o tym samym z Aleksandrem myślicie ?
Silnik -silnikiem , ale w 75A-7 cały ,,nos" jest zupełnie inny ( inny kształt ,rozmiary ), żeby zrobić z zestawu Armyhobby wersję 75A-7 musisz oprócz silnika mieć zupełnie inne okapotowanie dla niego .
A przy okazji trochę mnie nerw bierze że Arma Hobby się obdzyndzala i nie wydaje właśnie późniejszych wersji ,do których ich zestaw jest ewidentnie przygotowany.
Z opinią jest jak z dziurą w du..ie -każdy ma swoją.
cris

Postprzez Aleksander » sobota, 2 maja 2026, 19:31

cris napisał(a):(...)
Nie wiem czy o tym samym z Aleksandrem myślicie ?
Silnik -silnikiem , ale w 75A-7 cały ,,nos" jest zupełnie inny ( inny kształt ,rozmiary ), żeby zrobić z zestawu Armyhobby wersję 75A-7 musisz oprócz silnika mieć zupełnie inne okapotowanie dla niego .
(...).

Dokładnie to miałem na myśli - to nawet widać na kolorowych rysunkach w postach powyżej i w moim poniżej ;o)

Obrazek

Obrazek
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez cris » sobota, 2 maja 2026, 21:37

Aleksander ,ja wiem co Ty miałeś na myśli ,pytanie ;czy ,,dymuwa'' ma świadomość różnicy ,bo tak coś czuje ,że.....
Z opinią jest jak z dziurą w du..ie -każdy ma swoją.
cris

Postprzez Tomasz Mańkowski » sobota, 2 maja 2026, 21:48

dymuwa napisał(a):Tak czy inaczej będę malował Olive Drab i Dark Green, chyba że któryś z kolegów mnie wyprostuje.

Eksportowe Buffalo dla KNIL malowane były w fabryce w kamo medium green FS34092 / olive drab FS34087 / silver FS17178, więc może eksportowe Hawki dla KNIL także? W obu wypadkach (zarówno u Brewstera jak i Curtissa) były to bezpośrednie zamówienia holenderskie...
Pozdrawiam TM
Obrazek
Tomasz Mańkowski

Postprzez dymuwa » niedziela, 3 maja 2026, 07:15

Cris, Tomasz Mańkowski, Olek- dziękuję za zainteresowanie tematem i wsparcie merytoryczne ;)

Okapotowanie nosa wesji Mohawk IV / Hawk75 A-7 rzeczywiście jest zupełnie inne, niż w modelu ArmaHobby.
Obrazek
Obrazek

Silnik Wright R-1820 Cyclone był "ojcem" sowieckich M-62/63, montowanych na I-16. Odpowiednio i kształt kapotu był zbliżony. Najbliżej kształt typ4, ale jego nikt nie produkuje, więc trzeba będzie porzeźbić - wyrzeźbić.
Obrazek

Posiadam silnik Quickboost Wright Cyclone (jak widać dość słaby jak na żywicę) i resztki od P.11c produkcji IBG. W obu przypadkach będą wymagane przeróbki
Obrazek

Tomasz Mańkowski napisał(a):Eksportowe Buffalo dla KNIL malowane były w fabryce w kamo medium green FS34092 / olive drab FS34087 / silver FS17178, więc może eksportowe Hawki dla KNIL także? W obu wypadkach (zarówno u Brewstera jak i Curtissa) były to bezpośrednie zamówienia holenderskie...

Tomku, niestety, wiadomym jest, że A-7 dostarczono "na srebrno"
Obrazek

Nie mniej, też uważam, że końcowe kamo medium green FS34092 / olive drab FS34087 / silver FS17178 będzie odpowiedni dla Hawk 75A-7.
dymuwa

Anim_Ukr

Powrót do Made in USA - warsztat konkursowy