MACCHI MC202 FOLGORE 1:72 Italeri

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

MACCHI MC202 FOLGORE 1:72 Italeri

Postprzez wolek » niedziela, 29 listopada 2009, 19:38

Witam. Niedawno rozgrzebałem pierwszy samolot.Obrazek
Jakość wypraski oceniam jako dobra, ale widząc to, odpuszczę sobie modele Italeri, choć słyszałem ze są dobre do nauki. Obrazek
Wybrałem ten ze względów finansowych. I oto właśnie zaczyna się moja katorga. Pewna osoba z mojego domu wyrzuciła mi kokpit gotowy w 90% ale postanowiłem go dokończyć bez dorabiania. Pproszę nie zabijajcie mnie śmiechem. Kolejna rzecz, problem z dopasowaniem owiewki, mianowicie (obrazki) Obrazek
Obrazek
Teraz mam kredki, bo nie wiem co z tym fantem zrobić. Przepraszam za jakoś zdjęć, ale coś z moją lustrzanką nie tak. Chyba że jest źle ustawiona.Dziękuję z góry za pomoc.
Ostatnio edytowano niedziela, 29 listopada 2009, 20:14 przez wolek, łącznie edytowano 1 raz
wolek

Reklama

modele polskich samolotów

Re: MACCHI MC202 FOLGORE 1:72 Italeri

Postprzez Lewy » niedziela, 29 listopada 2009, 19:53

Cześć. Rozumiem, że kokpit będziesz robił od podstaw tak? Z czego chcesz go wykonać?

Kolejna rzecz problem z dopasowaniem owiewki a mianowicie (obrazki)

Chodzi Ci o te puste przestrzenie po obu stronach zaraz za otwieraną częścią oszklenia? jeśli tak to tak musi być, na dowód zdjęcie:
Obrazek
Lewy

Postprzez wolek » niedziela, 29 listopada 2009, 20:01

Niestety Kokpitu nie będę robił od podstaw.Owszem model straci on swój urok, ale mam nadzieje ze dorównam detalem zewnętrznym. Pozdrawiam
wolek

Postprzez Cichociemny » niedziela, 29 listopada 2009, 21:25

wolek napisał(a):odpuszczę sobie modele Italeri

To uważaj, bo modele Italeri możesz znaleźć też w pudełkach innych producentów. Odwrotnie zresztą też. Czyli podsumowując- nie ma zbytniego sensu "obrażać się" na jakąś markę. Tylko trzeba przed zakupem poszukać opinii na temat danego modelu.

wolek napisał(a):Pewna osoba z mojego domu wyrzuciła mi kokpit gotowy w 90% ale postanowiłem go dokończyć bez dorabiania. Proszę nie zabijajcie mnie śmiechem.

Cóż, zdarza się. Niemniej jednak zachęcam do spróbowania swoich sił w dorabianiu. Przez oszklenie pewnie nie będzie zbyt wiele widać, nawet jakby Ci elementy wyposażenia zbytnio nie wyszły, natomiast na pewno będzie widać ewentualną pustkę.

wolek napisał(a):Przepraszam za jakoś zdjęć, ale coś z moją lustrzanką nie tak.

Pomijając kwestię ustawień aparatu itp.- na pewno zastosowanie bardziej jednolitego tła wyjdzie na dobre Twoim zdjęciom.
Cichociemny

Postprzez wolek » piątek, 4 grudnia 2009, 21:25

Cichociemny napisał(a):
wolek napisał(a):odpuszczę sobie modele Italeri

To uważaj, bo modele Italeri możesz znaleźć też w pudełkach innych producentów. Odwrotnie zresztą też. Czyli podsumowując- nie ma zbytniego sensu "obrażać się" na jakąś markę. Tylko trzeba przed zakupem poszukać opinii na temat danego modelu.

Dziękuje za dobrą rade. Następnym razem na pewno tak zrobię.

Cichociemny napisał(a):
wolek napisał(a):Pewna osoba z mojego domu wyrzuciła mi kokpit gotowy w 90% ale postanowiłem go dokończyć bez dorabiania. Proszę nie zabijajcie mnie śmiechem.

Cóż, zdarza się. Niemniej jednak zachęcam do spróbowania swoich sił w dorabianiu. Przez oszklenie pewnie nie będzie zbyt wiele widać, nawet jakby Ci elementy wyposażenia zbytnio nie wyszły, natomiast na pewno będzie widać ewentualną pustkę.

Miałem nie dorabiać kokpitu ale muszę przyznać ze masz racje. Samolot bez kokpitu to tak jak ryba bez wody. Wiec postanowiłem dorobić w kokpit w miarę moich możliwości.
Cichociemny napisał(a):
wolek napisał(a):Przepraszam za jakoś zdjęć, ale coś z moją lustrzanką nie tak.

Pomijając kwestię ustawień aparatu itp.- na pewno zastosowanie bardziej jednolitego tła wyjdzie na dobre Twoim zdjęciom.
Dziękuje i zastosuję się do Twoich rad
wolek

Postprzez wolek » piątek, 4 grudnia 2009, 21:30

Wracając do kokpitu. Mam tu wspomniane szczątki Spitfire. Nie jest tego zbyt wiele, ale na pewno się przydadzą.ObrazekObrazek
Obrazek

Po przypasowaniu.

Nie wiem co z tym dalej zrobić. Czy próbować dopasować? Czy też zrobić całą od podstaw? O to jest pytanie...

Obrazek
I jeszcze małe pytanie. Mianowicie kalki. Tu mam moją deskę rozdzielczą i jest na niej taki ślad. Co zrobić by tego uniknąć?
Ostatnio edytowano wtorek, 8 grudnia 2009, 19:27 przez wolek, łącznie edytowano 1 raz
wolek

Postprzez spiton » piątek, 4 grudnia 2009, 22:26

Model italeri jest bardzo fajny. Jak na Italeri, to stanowczo ich najwyższe loty.
spiton

Postprzez LazyCat » poniedziałek, 7 grudnia 2009, 03:02

spiton napisał(a):Model italeri jest bardzo fajny. Jak na Italeri, to stanowczo ich najwyższe loty.

Moim zdaniem jeden z najlepszych od lat. Sprawdz wznios zanim przykleisz skrzydla.
Co klowiek tam wstawisz do srodka, nie zapomnij pomalowac na jasno zielony kolor.
To zdjecie deski jest zbyt male aby widziec o co pytasz :(
Ostatnio edytowano wtorek, 8 grudnia 2009, 01:58 przez LazyCat, łącznie edytowano 2 razy
LazyCat

Postprzez wolek » poniedziałek, 7 grudnia 2009, 21:29

LazyCat napisał(a):Moim zdaniem jeden z najlepszych od lat. Sprawdź wznios zanim przykleisz skrzydła.
Cokolwiek tam wstawisz do środka nie zapomnij pomalować na jasno zielony kolor.
To zdjęcie deski jest zbyt małe aby widzieć o co pytasz :(

No tak właśnie zauważyłem to. Ale dziękuje za informacje. Jeśli chodzi o deskę. Na farbę nałożyłem kalkę i jest taki ślad, porostu ma taki połysk.
Pozdrawiam
wolek

Postprzez Jaho63 » poniedziałek, 7 grudnia 2009, 22:53

Już machnij na to wnętrze! Zadbaj o geometrię, o wygładzenie połączeń. MC.202 ma piękną sylwetkę, a sam model też uważam, że to najlepszy wyrób Italerki. Mojego popełniłem ładny kawałek czasu wstecz, ale nadal się jakoś prezentuje.:)
Obrazek
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez LazyCat » niedziela, 13 grudnia 2009, 01:52

Cisza :shock:

Moze Cie namowie na "jajka sadzone"?

Obrazek
Obrazek
LazyCat

Postprzez Jaho63 » niedziela, 13 grudnia 2009, 01:54

Malowałeś to "z ręki"? Ten sam układ mam na MC.200 do zrobienia, ale chyba jeszcze mniejsze plamki i się tak zastanawiam.
Jaho63

Postprzez LazyCat » niedziela, 13 grudnia 2009, 07:18

Jaho63 napisał(a):Malowałeś to "z ręki"? Ten sam układ mam na MC.200 do zrobienia, ale chyba jeszcze mniejsze plamki i się tak zastanawiam.

To samo. Oczywiscie "z reki" i to Pseudo Iwata prosto z Polski :)
Obrazek
LazyCat

Postprzez dewertus » poniedziałek, 14 grudnia 2009, 10:11

Janusz,
A skąd miałeś kalki? To jeden z moich typów na maltańskiego MC.202 (ale w ciut innym malowaniu)...

pzdr.
Hubert
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Postprzez Jaho63 » poniedziałek, 14 grudnia 2009, 12:49

Huberto, na mojej latał Leonardo Ferrulli w październiku 1942 nad Afryką (91 squadrilla). Wprawdzie wcześniej walczył nad Maltą, ale chyba tylko na MC.200 (nie wiem dokładnie, kiedy dostał 202, ale latał przemiennie na obu typach). Niemniej malowanie jest podpisane North Arfica 10.1942!
A same kalki drukowane.
Jaho63

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat