Jak w temacie, macie jakieś swoje, wypróbowane sposoby na wycinanie np. liter czy cyfr? Proste kształty można wyciąć od linijki chociażby, koła cyrklem z zamontowanym ostrzem, ale jak wyciąć inne krzywizny? Oczywiście chodzi mi o zrobienie masek do malowania.
Najlepiej "uzbierać" kilka projektów, ale w moim zakładzie usług, robią nawet jak przyjdę z wycinanką 10cm x 10cm. Za A5 płacę c.20 zł, z reszta zależy, dogaduję się z panią, jak mam nie skomplikowane, a co za tym idzie nie czasochłonne zlecenie to nawet za A4 zapłaciłem już 15zł!
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
A na jaką... a dlaczego to ma być w taśmie Tamki? (tzn. z pewnych względów nawet bym wolał, ale szablony wycinam z folii samoprzylepnych.) Ostatnio najlepiej mi służy złoty Oracal 641.
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Dzięki za zainteresowanie sprawą. Ta folia jest dostępna w firmach reklamowych? Jak ona się układa na modelu, trzeba ją jakoś przykleić czy trzyma się na miejscu? Właśnie sobie próbuje coś tworzyć w Corelu, gwiazdki i inne figury wychodzą, ale nie wiem co z literami i cyframi. Wystarczy je po prostu utworzyć jako tekst, czy lepiej je narysować jeśli tak to w jaki sposób?
przez greatgonzo » niedziela, 6 grudnia 2009, 23:57
Można wycinać w taśmie. Wystarczy nakleić ją na podkład folii. Zwykłe folie reklamowe są raczej za grube. Można zaopatrzyć się w czyste arkusiki Montexu albo poszukać odpowiedników w sieci.
Sztuka polega na zaprzyjaźnieniu się z firmą. Dla nich zawsze zlecenie będzie ekonomicznie stratne o ile cena nie będzie zaporowa. Całą wartość zawiera się tu w przygotowywaniu do druku. W przypadku taśmy Tamiya dochodzi jeszcze etap 'celowania' ploterem w taśmę. Warto kupić czterocentymetrową jako gest dobrej woli .
przez greatgonzo » poniedziałek, 7 grudnia 2009, 00:17
Masz rację, są różne. To jest kwestia wielkości firmy i rodzaju zleceń. Mniejsze agencje w mniejszych miastach rzadko dysponują szczególnym wyborem. Istnieje też ryzyko, że pracownicy firmy mogą nie potrafić odpowiedzieć na pytanie: 'Jaka folia nadaje się do maskowania modeli?'.