Nowości A.D. 2010

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

Re: Nowości A.D. 2010

Postprzez Jostein » wtorek, 8 grudnia 2009, 17:15

Te dwa nabyć by trzeba, do tego Wirraway. A jeszcze i trzeci Whirlwind, z działkiem 37mm będzie...
Jostein

Reklama

Postprzez piotr dmitruk » wtorek, 8 grudnia 2009, 21:37

Gdybyż Legato zrealizowało połowę z tego, co tu zapowiadają:
http://www.legatokits.cz/az72.htm
http://www.legatokits.cz/az_basic_72.htm
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Dominik » wtorek, 8 grudnia 2009, 21:59

piotr dmitruk napisał(a):Gdybyż Legato zrealizowało połowę z tego, co tu zapowiadają:

Oooo mamo...Ile Spitfire'ów. Mniam. Cieszą mnie Spitfire'y Ib i IIb. Co do Vb to nie rozumiem, bo Tamiya robi. Mk.XVI. W sumie nic nie ma oprócz Hellera. No i XVIII. Do tego Ik-3.

PS. To co czerwone poprawiłem. Ale nie do końca rozumiem czemu (oprócz Spty) było czerwone.
Ostatnio edytowano środa, 9 grudnia 2009, 11:42 przez Dominik, łącznie edytowano 3 razy
"Build what you want, the way you want to and, above all, have fun"* (Al Superczynski)
Honour Thy Tamiya for their kits are idiotproof.

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez K.Y.Czart » wtorek, 8 grudnia 2009, 22:24

Dominik napisał(a):
piotr dmitruk napisał(a):Gdybyż Legato zrealizowało połowę z tego, co tu zapowiadają:

Oooo mamo...Ile Spitów..Mniam. Cieszą mnie Spty Ib i IIb. Co do Vb to nie rozumiem, bo Tamka robi. Mk.XVI...w sumie nic nie ma oprócz Hellera. No i XVIII. Do tego Ik-3.

No fakt sporo Spitów ;o) Ale dwa co najmniej pytania się nasuwają. Jak "far" będzie ta "future". I co to będą za spity? Mam od AZ dwa - Mk.IIa i Mk.I i są takie sobie, choć lepsze niż IX Airfixa.

PS. Mk.XVI robi CMR i mimo wad (jedna z nich to cena) nie ma na razie konkurencji. Hellera nie liczę, mimo iż widziałem, że można go nieźle wypieścić. ;o)
K.Y.Czart

Postprzez Dominik » środa, 9 grudnia 2009, 11:41

K.Y.Czart napisał(a):Mam od AZ dwa - Mk.IIa i Mk.I i są takie sobie, choć lepsze niż IX Airfixa.

Ja tez mam dwa Spitfire'y AZ Model. Fakt jakośc niektórych elementów jest taka sobie, ale i tak mam zamówiony kolejny. I odkładam na I i II b oraz Mk.Va. Vb sobie odpuszczę. No i XVI i XVIII. Też trzeba pomyśleć.

Zobaczymy jak daleka jest ta przyszłość. Mnie bardziej ciekawi kiedy SH wyda Spity Vc i Seafire'y w skali 1/72 (podobno mają je wydać).
"Build what you want, the way you want to and, above all, have fun"* (Al Superczynski)
Honour Thy Tamiya for their kits are idiotproof.

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez caughtinthemiddle » środa, 9 grudnia 2009, 12:03

K.Y.Czart napisał(a):PS. Mk.XVI robi CMR i mimo wad (jedna z nich to cena) nie ma na razie konkurencji

Czy ta cena taka straszna? 109-ki Fine Molds niewiele odbiegają, a w CMR uświadczysz blachę i sporą kalkomanią dobrej jakości...Przy okazji, polecam chętnym kupowanie CMRów u p. Aureliusza Choroszego - korzystne ceny i rzetelna obsługa.

A względem AZów - jakże czescy producenci starają się nie wchodzić sobie w paradę - Vc oczywiście w zapowiedziach brak ;o)
Tiiiiiime is on my side ;)
caughtinthemiddle

Postprzez K.Y.Czart » środa, 9 grudnia 2009, 12:28

caughtinthemiddle napisał(a):
K.Y.Czart napisał(a):PS. Mk.XVI robi CMR i mimo wad (jedna z nich to cena) nie ma na razie konkurencji

Czy ta cena taka straszna? 109-ki Fine Molds niewiele odbiegają, a w CMR uświadczysz blachę i sporą kalkomanią dobrej jakości...Przy okazji, polecam chętnym kupowanie CMRów u p. Aureliusza Choroszego - korzystne ceny i rzetelna obsługa.

Dla mnie nie, bo mam dwie XVI i kilka innych Spitów CMR. Ale wielu, szczególnie młodych, modelarzy narzeka na cenę i trudno z ich punktu widzenia nie przyznać im racji. ;o) Choć cena jak najbardziej adekwatna do treści - właśnie blachy, dobre kalki, często 2-3 komplety skrzydeł. To per saldo bardzo się opłaca. A polecane źródło potwierdzam - sam tak kupiłem bodaj właśnie obie XVI-stki. :)
K.Y.Czart

Postprzez Jostein » sobota, 12 grudnia 2009, 15:21

http://modelweb.modelforum.cz/view.php?cisloclanku=2009120006

Jeżeli zrobią TO, choćby tylko na swoim zwykłym poziomie, i tak bądą im cholernie wdzięczny.
Jostein

Postprzez Jacek Bzunek » sobota, 12 grudnia 2009, 20:22

Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez Jacek Bzunek » sobota, 19 grudnia 2009, 09:26

Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez Maciek_66 » sobota, 19 grudnia 2009, 10:27

Messerschmitt wygląda fajnie. Dobrze, że dali szwajcarskie malowanie, ale z tego co wiem, one się trochę różniły od niemieckich, a części te same?

No i dalej szukam więcej informacji o tym Arado...
pozdrawiam

Maciek Żywczyk
Maciek_66

Postprzez net_sailor » sobota, 19 grudnia 2009, 11:10

Maciek_66 napisał(a):Messerschmitt wygląda fajnie. Dobrze, że dali szwajcarskie malowanie, ale z tego co wiem, one się trochę różniły od niemieckich, a części te same?

Części na wypraskach są te same (nie widzę alternatywnej osłony silnika, a to absolutne minimum w tym względzie). Oczywiście można zrobić Szwajcara w konfiguracji tuż po dostawie tzn. bez uzbrojenia i radia (kwestia wyrzucenia działek i zaślepienia wylotów po MG 17 oraz braku radia i anteny), ale to mało atrakcyjna propozycja. Poza tym trzeba by sobie zorganizować nowe kalki odpowiadające temu okresowi służby i jakiś schemat malowania.

Z kolei malowanie J-371 proponowane przez producenta jest kompletnie od czapy. Nie dość, że nie zgadza się konfiguracja płatowca (pasiasty samolot bez licznych szwajcarskich przeróbek :evil: ) to błędne jest malowanie stateczników poziomych w pasy (skąd taki pomysł?) a rozkład i intensywność RLM 70 na górnych powierzchniach może budzić słuszne zdziwienie (zamiast jednolitego koloru o ostrych krawędziach są jakieś nieregularne "placki").
net_sailor

Postprzez Maciek_66 » sobota, 19 grudnia 2009, 15:16

Jednego szwajcara już mam. E-4 będzie niemiecki...
pozdrawiam

Maciek Żywczyk
Maciek_66

Postprzez net_sailor » sobota, 19 grudnia 2009, 15:22

Wiem, że masz ;o)
Piszę tak dla ogółu, żeby przypadkiem się nie napalali na pudełkowe malowani w paski bo potem może wyjść śmiesznie... i strasznie.
net_sailor

Postprzez Tomasz Mańkowski » sobota, 19 grudnia 2009, 16:20

Maciek_66 napisał(a):No i dalej szukam więcej informacji o tym Arado...

Wpadnij do sklepu, to go sobie pooglądasz...
Pozdrawiam TM
Obrazek
Tomasz Mańkowski

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie