Inowrocławskie spotkanie modelarzy

Nasze wrażenia, relacje z różnych imprez, zawodów, spotkań oraz wizyt w muzeach.

Inowrocławskie spotkanie modelarzy

Postprzez Hobby » wtorek, 10 marca 2009, 23:47

marzec 2009

Obrazek

Początki bywają czasami pełne napięcia, każdy czeka co kto wyjmie, czym zaskoczy, pojawiło się kilka osób pierwszy raz, ale napięcie nie trwało zbyt długo... bo....

Obrazek
Rafhart przyniósł Elephanta w skali 1:72

Obrazek
A to rodzące się nowe dziecko Rafharta, Messerschmitt BF-109 chyba G-2 w malowaniu Hartmana. Model Fine Molds w skali 1:72

Obrazek
Jacek pokazał swojego KW-1 w skali 1:35 z Trumpetera i co tu dużo pisać czapki z głów Panowie i Panie też

Obrazek
Panowie sobie tutaj gadu gadu a na ekranie TV pokazane z jakim skrzydłem doleciał F-15, a raczej bez którego leciał i wylądował.

Obrazek
Kartonowy Star przerobiony z Wycinanki Orlika

Obrazek
Z Torunia dojechał Citroën-Kegresse zrobiony z kartonu od podstaw przez El Diablo

Obrazek
Imperium z nami nie miało szans, może dlatego, że była nas siła, a może dlatego, że jeszcze nie mieli dokończonego gwiezdnego niszczyciela.

Obrazek
Pan Adaś zbudował od podstaw Głuszca z kartonu w skali 1:50 Ten śmigłowiec zajdzie się na wyposażeniu Inowrocławskiego Pułku.

Obrazek Proszę o pomoc bo ładne to było ale nie zapisałem sobie kogo to dzieło.

Obrazek
Kolejna Wilga Pana Adasia, tym razem w barwach wojskowych no i jeszcze doskonalsza niż poprzednia.

Model kartonowy w skali 1:50 budowany od podstaw.

Obrazek
Puchacz dowiózł kartonowego P-38 i radość by nasza była większa gdyby nie to, że Lightning w drodze z Bydgoszczy stoczył walkę ze słoikiem. Okupił to starcie utratą rakiet pod jednym ze skrzydeł. ... Straty przeciwnika (słoika) nie są znane.

a więcej jest tu:
Obrazek

Pozdro i do najbliższego spotkania
Ostatnio edytowano poniedziałek, 10 sierpnia 2009, 12:35 przez Hobby, łącznie edytowano 4 razy
Niech Cię nie zraża myśl moja prosta, smutny efekt reform szkolnictwa.
Obrazek
11 Inowrocławski Konkurs Modelarski 22-23 kwietnia 2017
Hobby

Reklama

Re: Inowrocławskie spotkanie modelarzy

Postprzez Hobby » niedziela, 5 kwietnia 2009, 20:23

kwiecień 2009

Jest taka tradycja w Narodzie, Inowrocławskim Modelarskim Narodzie, że raz w miesiącu się spotykają i o sprawach świata dyskutują (m.in. o starych karabinach)

Ostatnie takie spotkanie odbyło się 04.04.2009
Na spotkania te przyjeżdża reprezentacja Torunia, Bydgoszczy.

Tak na szybko to można zobaczyć klikając TUTAJ

Bydgoszcz nie dojechała niestety, teraz nie wiadomo czy czekać czy jednak asfalt zwijać.

A stracili bardzo dużo bo było na co popatrzeć:

Obrazek
Kartonowe cacko Made in El-Diablo

Obrazek
Plastikowa w skali 1:24 ciężarówka Macieja jeszcze nie ukończona ale się ładnie prezentuje

Obrazek Obrazek
Bartek pierwszy raz pokazał co tam w ukryciu robi i te pojazdy były rewelacyjne.

Obrazek Obrazek
Bartek przyniósł filmy i fotki przywiezione z Iraku. Materiał częściowo niepowtarzalny i nigdzie nie publikowany.

Andrzej przyznał się, że w czasie spotkania poznał wiele nowych sposobów, technik budowy modeli, Michał wyciągnął druta i Andrzej miał z tego powody wiele radości, a Adam przyznał się, że unowocześnił swój warsztat (tzn. wyrzucił złamaną żyletkę i zaczął używać skalpel), Barti mnie zawstydził i wreszcie wziąłem się za robienie galerii z jego modelami.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 10 sierpnia 2009, 12:40 przez Hobby, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Hobby

Postprzez Hobby » niedziela, 10 maja 2009, 14:38

maj 2009

Kolejne spotkanie [09.05.2009] wyjątkowo odbyło się nie w pierwszą sobotę miesiąca a w drugą, ponieważ w pierwszą sobotę maja byliśmy we Wschowie na konkursie modelarskim, z którego to powróciliśmy "z tarczą" i po odbyciu szkolenia w zakresie sędziowania.

Obrazek Obrazek Obrazek

Frekwencja dopisała, jeszcze na długo przed oficjalną godziną rozpoczęcia przybyli juniorzy aby pomóc w przygotowaniu miejsca spotkania. Punktualnie pojawili się mile widziani goście z Bydgoszczy i Torunia.

Z nie do końca jasnych przyczyn ludzie lubią się tłoczyć i zamiast wygodnie sobie siedzieć w jasnym słonecznym pomieszczeniu, postanowili postać sobie w ciasnocie na drodze pomiędzy toaletą, a główną sala spotkania.

Jak to zwykle bywa po oficjalnych powitaniach towarzystwo rozbiło się aby dyskutować w podgrupach tematycznych.

Tematem przewodnim był ostatni konkurs we Wschowie oraz podsumowanie naszego Inowrocławskiego konkursu. W ten sposób rozpoczęły się przygotowania do następnego konkursu w kwietniu 2010 roku.

Z przyniesionych modeli, na kolana sprowadził mnie ten model kartonowy.

Obrazek
Obrazek
Hobby

Postprzez Hobby » czwartek, 11 czerwca 2009, 13:32

czerwiec 2009

Kolejne (13 czerwca) bardzo owocne i miłe spotkanie oprócz stałego składu i stałych reprezentacji z Bydgoszczy i Torunia. Miło nam było powitać nowych uczestników naszych spotkań, Krzyśka i Emanuela z Inowrocławia oraz Tomka (kicus) z Bydgoszczy, Mateusz przyprowadził tatę i dzięki temu impreza (można powiedzieć) stała się bardziej ponadpokoleniowa i bardziej rodzinna.

Zaczęło się inaczej niż zwykle, pierwsi zjawili się nowi uczestnicy i natychmiast zabrałem ich modele na zaplecze bo tam jest najjaśniej i wychodzą najlepsze fotki. W czasie kiedy sobie pstrykałem fotki przybywali następni, aż w pewnym momencie trudno było się przecisnąć. Natomiast w pozostałych pomieszczeniach było całkowicie pusto (cóż...człowiek to jednak zwierze stadne).

Niżej na zdjęciach pancerniacy wymieniają poglądy. Od lewej Bartek, Tomek, Jakub, Maciek, Jacek, xxx, xxx

Obrazek Obrazek

Pogoda w tym dniu była fatalna, pojawiały się tajemnicze zakapturzone postacie, które szybko przepoczwarzały się w znane, przyjazne. Robi się już troszkę ciasno i trzeba by pomyśleć o jakimś większym pomieszczeniu.
Obrazek Spotkanie było też okazją do poinformowania o przygotowywanej ale już dopinanej naszej inicjatywie powołania Inowrocławskiego Stowarzyszenia Modelarzy Redukcyjnych. Informacja przyjęta z dużym zainteresowaniem co zaowocowało kilkoma akcesami do przystąpienia. Na zdjęciu służbowo w trakcie przyjmowania nowych członków i pierwszych składek członkowskich, niedawno wybrani do zarządu Michał (MiSza), Piotrek i Piotrek (Barti).

Fotorelacja ze spotkania jest na stronie www.ismr.szeroka5.pl w menu trzeba wybrać Spotkania a tam 13.06.2009

Obrazek
Ostatnio edytowano poniedziałek, 6 lipca 2009, 14:29 przez Hobby, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Hobby

Postprzez Hobby » niedziela, 28 czerwca 2009, 01:00

04 lipca 2009

Zaczęło się dobrze, a nawet bardzo dobrze, zyskaliśmy nowego uczestnika. Nasze spotkanie pierwszy raz odwiedził Tomek (który właśnie wrócił z misji). Zawsze był on motorem Inowrocławskiego modelarstwa plastikowego, ale niestety tylko na własny użytek.
Mamy nadzieję, że spodobał mu się nasz rytuał i dołączy do nas na stałe.
Przysmaki i dla ducha i dla brzucha zafundował nam Łukasz, nasz junior robi postępy i jestem przekonany, że na następny nasz konkurs przyniesie naprawdę ładne modele.
Na spotkaniu mogliśmy podziwiać jak rodzą się dwa modele:
1. Mosquito z Tamiyi w skali 1:72, stan przed szpachlowaniem, pozwolił nam ocenić jak dokładnie spasowane są części modeli Tamiyi.

Obrazek Obrazek Obrazek

2. Thunderbolt z Revela w skali 1:72

Obrazek Obrazek Obrazek

A w międzyczasie, kiedy ja sobie w kąciku na zapleczu fotografowałem, stali bywalcy zaczęli się pojawiać nawet Marcin przerwał karmienie i znalazł dla nas troszkę czasu.
Zaczął kreślić czarne scenariusze dotyczące jego modelarskiej przyszłości bo dziecko jego najdroższy potomek domaga się opieki. Ale Marcinie, trzeba tylko dopracować technikę i harmonogram, przecież pomiędzy jednym a drugim płaczem masz całe 15 minut, troszkę dobrej organizacji i i lufke ukulasz.

Obrazek Obrazek

A na zdjęciach powyżej El-Diablo z pełnym zainteresowaniem przegląda nowości Bumażnych Modeli przyniesionych przez Pana_Adasia.

A ja wracam na zaplecze, aby obfotografować Bartka M 113 A2 w skali 1:35

Obrazek Obrazek Obrazek

Z kolei, dzięki Adamowi i Jakubowi miałem przyjemność zrobić kilka fotek ciężarówkom w skali 1:72 z ICM-u, jedna była prosto z bazy i jeszcze czyściutka, a druga już miała na sobie kurzyk

Obrazek Obrazek Obrazek

Maciek zdecydowanie przeszedł do cywila i przyniósł dwa bardzo ładnie prezentujące się modeliki w skali 1:24:

Toyota z Tamiyi

Obrazek Obrazek Obrazek

Oraz Skanię z Italeri

Obrazek Obrazek Obrazek

Jak widać modele są coraz lepsze a zastosowanie preparatów do kalek niewątpliwie podniosły walory modelu.

Nasi Juniorzy, Łukasz i Mateusz byli największymi wygranymi spotkania, Łukasz dostał od Andrzeja przywrócony do życia kompresor (a poprzednio dostał od Andrzeja aerograf), a Mateusz Bradleya z Academy w skali 1:35 od Bartka.
Mateusz też poinformował, że stworzył forum modelarskie, ma tylko mały problem, nie ma obecnie dostępu do internetu.

Panowie całkowicie zostali pochłonięci swoimi zajęciami, wymiana poglądów, zapoznawaniem się zawartością pudełek, nie ma żadnego zagrożenia bo jesteśmy dobrze strzeżeni.

Obrazek Obrazek

Jak pisałem wcześniej palacze maja zapewnioną doskonale wentylowaną palarnię. Pan_Adaś wspominał, że rzucił palenie. Moje poprzednie informacje, o paleniu spowodowały, że chyba z pewną dozą nieśmiałości się do tego zabierali.

Obrazek Obrazek

Ale przyszła Polizei i proszę, Policji wszystko wolno

Obrazek Obrazek

Z reporterskiego obowiązku chcę potwierdzić ta gorzką prawdę, …tak, tak, niestety…

Obrazek
I tu też ich nie ma :( ....

Bydgoszcz zawiodła, Bydgoszcz nie dojechała, bo chyba zechciało im się pupy moczyć.

Niemniej zapraszamy na następne spotkanie już za miesiąc, z uwagi na okres letni za propozycją Pana_Adasia postaramy się zrobić plenerową imprezę, ale o tym poinformujemy w następnym odcinku.
------------------------------------------------------------------------- c.n.d.
Więcej fotografii można obejrzeć w galerii
Obrazek
Hobby

Re: Inowrocławskie Spotkanie Modelarzy Redukcyjnych

Postprzez Hobby » środa, 29 lipca 2009, 13:52

Aeroklub Inowrocławski zaprosił nas abyśmy tam właśnie robili nasze spotkania. Będzie więc spotkanie na wyższym poziomie niż poprzednio bo w świetlicy na pietrze. Otoczenie aeroklubowe sprzyja atmosferze modelarskiej, jest sala w której się pomieścimy, są krzesełka i stoliki, jest dobre światło, a atmosferę sami zrobimy.
Poniżej fotka z lokalizacją

Obrazek 8 sierpnia 2009 godz. 16:30

Jeszcze jedna i ważna zmiana ! Koniec z życiem za darmochę, każdy uczestnik spotkania musi zapłacić za wstęp. Oplata wynosi 1 zł (nie mniej, nie więcej). Będzie ustawiona skarbonka która to zasili konto Pani która będzie po nas sprzątała.
Istnieje możliwość zwolnienia z tej opłaty, trzeba jednak złożyć podanie, życiorys, zaświadczenie o dochodach, oraz zaświadczenie z Parafii, uiścić wadium w wysokości pięciokrotnej wartości opłaty wstępu, które będzie zwrócone w wypadku pozytywnego rozpatrzenia podania. W wypadku odmowy, wadium przepada na nikomu nie wiadomy cel.
Obrazek
Hobby

Postprzez Hobby » poniedziałek, 10 sierpnia 2009, 07:03

2009.08.08 Aeroklub Kujawski

Zmiana lokalu. Aeroklub Kujawski w Inowrocławiu zaprosił nas do siebie aby nasze tradycyjne spotkania odbywały się w ich siedzibie, z chęcią przyjęliśmy to zaproszenie i 8 sierpnia o godzinie 16:30 zaczęli pojawiać się kolejni jego uczestnicy.

Obrazek
Aeroklub Kujawski powstał w 1933 roku z inicjatywy mieszkańców Inowrocławia jako symbol państwowości polskiej. Pomysł takiego symbolu zrodził się w 1863, zamierzono usypać Kopiec Piastów. Jednak zanim doszło do realizacji na niebie pojawiły się samoloty i zmieniono decyzję, w ten sposób powstało lotnisko i podczas uroczystego otwarcia 24 września 1933 roku nadano mu imię Józefa Piłsudskiego.

Prolog spotkania odbył się jeszcze w starym miejscu przy ulicy Szerokiej 5. Maciek, Łukasz i Adam przyszli najpierw tu abym mógł w lepszych warunkach sfotografować ich modele. A prezentowały sie naprawdę dobrze, pierwszy pod obiektyw poszedł Dragonowski Tygrys w skali 1:35 Jakuba.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek więcej w galerii Hobby

Następnie miałem przyjemność obejrzeć model SH-60 w skali 1:48, jest to pierwszy model Macieja którego malował przy użyciu aerografu.

Zakupowego szaleństwa dokonał też Tomek który zrobił nam przyjemność i przyjechał z Bydgoszczy.
Ale MiSza zadzwonił i trzeba było szybko gnać do aeroklubu aby nic nie stracić ze spotkania.

Nowa lokalizacja, letni upał, zastanawialiśmy się czy przypadkiem nie wpłynie to na zmniejszenie frekwencji, ale tu nastąpiło miłe rozczarowanie, kiedy wszedłem to nie wiedziałem gdzie stanąć bo aby usiąść to mogłem sobie pomarzyć.
Obrazek Obrazek Obrazek

Zresztą i tak nie miałem zamiaru siadać skoro tyle modeli było na stołach, po przywitaniu się z uczestnikami trzeba było przywitać się z ich modelami.
Z Bydgoszczy przyjechała pełna załoga samochodu osobowego czyli 5 osób i ich modele jako pierwsze zaprezentuję.
Bogdan (Puchacz) przywiózł kartonowego TS-8 Biesa w skali 1:33 z GPMu
Obrazek Obrazek Obrazek

Bogdan Rycombel przyniósł swojego T-55 w skali 1:33 z GPMu model, który był za dobry na konkurs w Kruszwicy.
Obrazek Obrazek Obrazek

Przejdźmy teraz do plastików i zobaczmy co zrobił nas junior, Mateusz z podarowanym mu na wcześniejszym spotkaniu przez Bartka modelem Bradleya w skali 1:35 z Academy
Obrazek Obrazek Obrazek

A teraz najmniejszy model na spotkaniu Sd.Kfz.251 w skali 1:200 przyniesiony przez Bartka Chmielewskiego
Obrazek Obrazek Obrazek

Ładnie prezentował cię on przy Wilczym Szańcu z kartonu przyniesionym przez Jacka Frankowskiego, nie wiem dlaczego ale zgapiłem się i mam tylko jedna fotkę tej budowli.
Obrazek

Mateusz (ten duży) pokazał nam swojego ptaszka z papieru.
Obrazek Obrazek Obrazek

MiSza natomiast nic sobie nie robił, a może raczej nie zdawał sobie sprawy z niebezpieczeństwa jakie na niego czyhało. Niczym w filmie Hitchcock'a ptak szykował się do ataku.
Obrazek Obrazek

Wytłumaczenie jest proste, broniony był przez PWS-10 również kartonowego, którego sam zrobił i przyniósł go aby nam pokazać.

Tomek "Kicuś" Kica z Bydgoszczy uraczył nas trzema modelami.

Pantera w skali 1:35 którą widzieliśmy już w czerwcu ale tym razem model ten jest już na ukończeniu. (pierwsze zdjęcie z czerwca, pozostałe - stan obecny)

Sturmgeshutz III w skali 1:35
Obrazek Obrazek Obrazek

Oraz A27 Cromwell w skali 1:48
Obrazek

I tu znowu katastrofa, w natłoku modeli tylko jedna fotka tego czołgu. Tomek troszkę narzekał, że pancerniacy nie dopisali i rzeczywiście tak jakoś tym razem się ułożyło, że była bardzo skromna reprezentacja, co prawda jak duch przemknęła ciemna postać Bartka bo poczuł obowiązek aby chociaż się przywitać skoro praca nie pozwoliła mu wziąć udział tym razem, ale Tomka już nie było.

Ja tu sobie pstryku pstryku, życie biegło swoim torem i dyskusje rozwijały się zarówno w większych gremiach jak i w małych grupkach tematycznych.
Miło nam było przywitać nowych uczestników spotkania, reprezentantów modelarzy z oddalonego o 20 km Strzelna. Których to wizytę zawdzięczamy Maciejowi. Jak to na pierwszym spotkaniu czuli się trochę nieswojo, niemniej następnym razem będzie juz łatwiej. Jak przystało na dobrze wychowanych ludzi pierwszą wizytę nie przeciągali i opuścili nas w angielskim stylu. Zapraszamy większa reprezentację Strzelna za miesiąc na dłużej i z modelami.
Obrazek Obrazek

A cywile skupili się w rogu i rozłożyli swoja bazę na stoliku, aż milo było popatrzeć.
Obrazek

Pomieszczenie, które przy wstępnych oględzinach wydawało się wystarczające dla naszych celów okazało się jednak zbyt ciasne, dlatego część ewakuowała się na zewnątrz, doskonała pogoda sprzyjała takiemu rozwiązaniu.
Obrazek Obrazek Adam pomagał jak mógł aby zdjęcia wyszły jak najlepiej.

Tutaj bateria w aparacie zezgoniła i na tym się kończy fotorelacja. A szkoda, bo dołączyli do nas modelarze z aeroklubu, pokazali nam swoja modelarnię i latające cudeńka. Barti wymiękł i zakochał się w tokarce co oznajmił mówiąc że przerzuca się na inne modelarstwo. Dobrze, że nie był aż tak konsekwentny kiedy poszliśmy do hangaru pooglądać te modele w skali 1:1. A jest co robić bo po słynnej wichurze jeszcze kilka szybowców wymaga naprawy.

Zdążyłem jeszcze udokumentować naszą skarbonkę, tak jak obiecałem była ona ze słoika łod łogórków a na niej widniała jedyna i niepowtarzalna blomba , z napisem "ściepa na mietłę" gdyż celem składki było wynagrodzenie sprzątaczki, choć jak przystało na kulturalne towarzystwo, po sobie posprzątaliśmy.
Obrazek Obrazek Obrazek
--
Obrazek
Hobby

Postprzez Hobby » niedziela, 30 sierpnia 2009, 16:42

2009.09.12 szeroka5.pl

I przygnało nas znowu na Szeroką. Okazuje się, że wszechświat się jednak kurczy. Pan_Adaś zapowiedział i dotrzymał słowa przyniósł swój najnowszy kartonowy model w skali 1:200 radzieckiego okrętu Sowremiennyj.

Obrazek Obrazek Obrazek

więcej w galerii Hobby

Trochę kosztowało go pracy bo wiele trzeba było poprawić, a co interesujące, tchnął w okręt życie dodając mu załogę.

Po chwili dotarła reprezentacja Bydgoszczy, wyjątkowo wcześnie, pierwsze pytanie to "dlaczego jest nas tak mało ?" - ale było to przedwczesne szat rozdzieranie :)

Nawieźli modeli, że aż miło było popatrzeć.

Iron_84 zaprezentował kartonową dioramę w skali 1:25 z Dodgem i armatą ZiS-3

Obrazek Obrazek Obrazek

Puchacz z kolei w retrospektywnym nastroju postanowił zaprezentować model bez dna

Obrazek Obrazek Obrazek

Warto też odnotować, że wielką korzyść jaką Puchacz wyniósł ze spotkania, to to że model Lublina którego skleił ho ho ho, a może jeszcze dawniej nie jest w skali 1:33, tak to juz jest w życiu, że zawsze może spotkać nas jakaś niespodzianka.

Obrazek Obrazek Obrazek

Pancerniacy nasi się mijają i ciągle wyrażają żal, że nie przyszło więcej pancerniaków, ale spotkania są co miesiąc tylko oni się mijają.

Tym razem był Bartek i przyniósł nocnik, a dokładniej nocnika, a jeszcze dokładniej Panterę z zestawem do walki w nocy.

Model plastikowy w skali 1:35

Obrazek Obrazek Obrazek

Adam zadeklarował, że częściej będzie nas odwiedzał i trzymamy za słowo. Na dowód tego przyniósł takiego plastikowego Bradleya w skali 1:72, że miło było popatrzeć.

Obrazek Obrazek Obrazek

Teraz mam problem bo nie pamiętam czyj ten T-34 w skali 1:72. Adama czy Jakuba, ale i tak to zostaje w rodzinie (jak się dowiem to poprawię)

Obrazek Obrazek Obrazek

Wielka ciekawostka i radość dla fanów SF. MiSza zaprezentował kartonowy model - bohater kultowego serialu.

Obrazek Obrazek Obrazek

Że małe jest piękne to każdy wie, Ale Krzysiek pokazał nam małego fiacika z plastiku w skali 1:24, pokazał nam, a my Wam pokazujemy.

Obrazek Obrazek Obrazek

I następny model w karawaniarskiej tonacji

Obrazek Obrazek Obrazek

Zdawało się, że korowód czarnych rycerzy szos nie będzie miał końca, mafia czy co ?

Obrazek Obrazek Obrazek

O ! ten wyżej to nawet swą paszczę rozwarł i mogliśmy mu zajrzeć w "podroby"

A to sprawcy tych i następnych ciekawych modeli

Obrazek Obrazek

Powstała też ciekawa inicjatywa, młodsza część klubu zbuduje reprezentacyjny model klubowy, każdy dołoży do niego coś od siebie, będzie to praca zbiorowa, na szczegóły jeszcze za wcześnie.

Tak się rodzi monstrum. Jeszcze golas, ale juz można zobaczyć jak wygląda podwozie ciężarówki w skali 1:24 z plastiku.

Obrazek Obrazek Obrazek

Samochód po przejściach, ale przyciąga wzrok i każe nam niecierpliwie czekać na efekt końcowy. Krzyśka plastikowa Astra w skali 1:24

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek "To co lubią Tygrysy" czyli możliwość "pomacania" i podyskutowania o modelach.

Jakub, Adam i Maciej, a w głębi Bartek.

Czy to jest Doda jest na ekranie ? Czy wkrótce wieżowiec tam stanie ? Nie to Sowriemiennyj wzbudza takie zainteresowanie.

Obrazek Obrazek

A lato tego roku było upalne i brać wylegała całemi kupami aby zaczerpnąć świeżego powietrza, lub może i się podtruć bo im to powietrze klimatyzowanej sami jakoś przeszkadzało.

Obrazek Obrazek Obrazek

Ale wrócili, jak i wrócą za miesiąc "bo przerażająca jest siła nałogu".

Obrazek Obrazek

Zobacz więcej zdjęć w Galerii
Obrazek

------------------------------------------------------------------------

Kolejne spotkanie 3 października 16:30 ul. Szeroka 5

Taka propozycja na chwilę obecną, a przełożenie jej jest możliwe tylko trzeba szukać lokalizację bo mnie nie będzie, następne terminy to z powodu konkursów też nie wchodzą w grę.
Obrazek
Hobby

Postprzez Hobby » sobota, 31 października 2009, 14:24

2009.10.03 szeroka5.pl

Czas akcji: tuż po 16:00 ale jeszcze tuż przed 16:30.
Miejsce akcji: szeroka5.pl (jak zwykle)

Na zdjęciach poniżej widać we właściwym czasie i we właściwym miejscu znajdują się właściwe atrybuty, które mają za zadanie zmiękczyć uczestników akcji, która ma dopiero nastąpić.

Obrazek Obrazek

Prologiem do każdej akcji jest "występ harcowników" . Tu jednak bojów być nie miało, więc harcowników nie było. W preludium do akcji zagrali: Mateusz, Łukasz i Krzysiek. Stawili się punktualnie, a nawet tuż przed "punktualnie".

Obrazek

Z minuty na minutę przybywało uczestników tej cyklicznie powtarzającej się akcji.

Obrazek

I się zaczęło !! ... Niczym, lokomotywa w wierszu Tuwima, akcja się rozpędzała, potworzyły się wyspecjalizowane zespoły, gremia, struktury, a czasem nawet jakoweś luźne kupy jakie się drzewiej na dzikich polach potykało, ale nie agresywne ! nowoczesne, używające języka perswazji jako swojego oręża.

Obrazek Obrazek

Ja tym czasem starym obyczajem wycofałem się na zadnią rubież aby wykonać kilka fotek modelom przyniesionym przez uczestników akcji ( akcjonariuszy ? )

Tomek "Kicuś" z Polskiej Witryny Modelarskiej przyniósł nam swoją Panterę w skali 1:35. Przyjemnie było popatrzeć, szczególnie dla tego, że niedawno była ona u nas ale we wcześniejszym stadium budowy.

Obrazek Obrazek Obrazek

Do akcji wkracza zestaw w skali 1:72 STL 50-3 z Revella i na lawecie ma Urala 4320 z ICM wykonany przez Adama, zdradził (bez nacisków) że w modelu Urala niezależny system zawieszenia kół był wykonany fabrycznie. Oczywiście zestaw nie jest skończony, ale jak widać już teraz prezentuje się naprawdę imponująco.

Obrazek Obrazek Obrazek

W całej tej akcji wzięli udział również cywile. A dokładniej modele cywilne, bo cywilem jest tu każdy uczestnik.

Krzysiek do akcji wprowadził Ciężarówkę Volvo F-12 w skali 1:24 z Italeri. Dzięki temu, że była jeszcze w trakcie robienia, to można było przyjrzeć się szczegółom konstrukcyjnym jeszcze przed zmontowaniem i dowiedzieć na co zwrócić uwagę i czego się wystrzegać przy klejeniu takiego modelu. Następnie do akcji wprowadzony został Nissan obiekt wielu westchnień.

Obrazek Obrazek Obrazek

Nasz junior, Mateusz wprowadził do akcji swojego kartonowego 7TP w skali 1:25 na obecnym etapie montażu. Takie właśnie stadia montażu są bardzo cenne dla nas. Jest możliwość podpatrzeć jak wygląda sklejalność modelu, nie zakryta retuszami, szpachlami, podmalowaniami.

Obrazek Obrazek Obrazek

No i w kluczowym i decydującym momencie akcji wprowadzony do działań został kartonowy superniszczyciel francuski Tartu. Mirek (El-Diablo) zbudował go od podstaw. A samo wykonanie pozwoliło nam być usatysfakcjonowanym możliwością uczestniczenia w zmaganiach u boku takiego superniszczyciela.

Obrazek Obrazek Obrazek

Wiele by mówić o tym co zostało powiedziane w czasie tej akcji, wiele by mówić o tym co zostało nie powiedziane w czasie tej akcji,.. ale to to się opowie przy następnej akcji.

Nieobecnym można tylko powiedzieć, parafrazując klasyka: " No i koniec, no i bomba kto nie przyszedł ten jest trąba"

Obrazek

Kolejne spotkanie 7 listopada 16:30 ul. Szeroka 5
Obrazek
Hobby

Postprzez Hobby » niedziela, 8 listopada 2009, 20:59

03 listopada 2009 - szeroka5

Kolejne spotkanie mamy za sobą. Fatum jakieś wisi nad spotkaniami, cały czas lokal zastępczy nie chce nas wypuścić ze swoich kątów. Nie pierwszy raz próbowaliśmy zorganizować gdzie indziej i cały czas wracamy. Tym razem miało spotkanie się odbyć w nowo otwartym lokalu Piotrka. Niestety w ostatniej chwili okazało się, że lokal nie jest jeszcze dla nas gotowy. Trudno, znowu ta Szeroka 5.

Tyle spraw organizacyjnych, a teraz do rzeczy.

Obrazek
Pierwszy przyszedł Pan Adaś i od razu mocne uderzenie. Pokazał swoje dwa nowe modele kartonowe Mustanga i Admirała Uszakowa

Za chwilę przyszedł też Andrzej i on pierwszy miał przyjemność podziwiać Admirała obok widać stoi już czerolufowy Flak z Tamiyi w skali 1:35 wykonany przez Mateusza, no i oczywiście słodkie umilacze.

Przyjrzyjmy się modelowi przeciwlotniczego zestawu w skali 1:35 który wykonał Mateusz Loch (junior) - zaznaczył że jeszcze nie skończony. Trzeba przyznać, że Mateusz robi postępy, sam przyznał, że dużo model ten zawdzięcza temu, że budowany był w modelarni pod okiem kolegów i MiSzy, który jest tam instruktorem.

Model Kartonowy w skali 1:200 okrętu Carskiej Marynarki Admirał Uszakow. Jeszcze pachnący klejem model wykonany przez Adama. Model zrobiony z ukraińskiego zestawu wydawnictwa dla którego Adam tłumaczy części opisowe. Jak widać stało się nieszczęście, jeden z masztów upadł. Sprawa jest naprawialna, ale znowu trzeba będzie naciągi robić. Adam lubi ożywiać okręt dodając mu załogę. Zauważyłem że na rosyjskim okręcie znajduje się murzyn, co nie jest normalne. Adam jednak ripostował, że to palacz z maszynowni ma od węgla i sadzy brudną twarz. I może i było by to wyjaśnienie do przyjęcia gdyby nie to, że mundur na nim jest śnieżno biały. Ja bym to inaczej uzasadnił (i to jest moja sugestia aby na konkursie przyjąć tę właśnie linię obrony) to jest rzeczywiście palacz, ale uległ poparzeniu i został obandażowany, być może nie ufał okrętowemu lekarzowi i zwiał kiedy szok minął.

Drugi bardzo ciekawy model Adama to kartonowy P-51 H Mustang w skali 1:33. Podobnie jak Uszakow też model Bumażnego wydawnictwa. Ciekawa późna, powojenna wersja sławnego Mustanga.

Obrazek Obrazek Obrazek
A to braterski model. Czyli P-40 Warhawk tego samego wydawnictwa, ale tym razem wykonany przez Jarka. Jarek oświadczył że ma dość juz okrętów w skali 1:700 (a szkoda bo przyjemnie się na nie patrzyło) wiem jednak, że to chwilowa alergia, a każdy wie, że najpiękniejsze są powroty do nałogów. Tu jednak widzimy, że Jarek nie zapomniał jak się klei kartonówki.

Jak zwykle, każdy znalazł sobie dyskutanta lub grupę dyskutantów. Towarzystwo kanapowe skupiło się na zabytkach modelarstwa kartonowego.

Obrazek Obrazek Obrazek
Bydgoski desant sprawił wielką radość w naszych jakże gościnnych progach. Ale nie rozpieszczali nas przywożąc tylko dwa modele. Kartonowego Mustanga w malowaniu Skalskiego. Stary Mały Modelarz jak widać dawał się sklejać, oczywiście zdarzało się, że się trafiało model z przesuniętymi kolorami nawet o 2-5 mm ale jaka radość była jak się chociaż taki egzemplarz zdobyło.

Pamiętacie Nissana i Subaru Krzyśka ? Pamiętacie. Spróbujcie nie pamiętać. Teraz możecie porównać jaki postęp nastąpił. Prezentują się naprawdę bardzo interesująco.

Obrazek Obrazek
I na koniec kosmos, a dokładniej kosmita, a jeszcze dokładniej kosmonauta, ... a tak całkiem precyzyjnie to astronauta. Model papierowy, którego przywiózł nam Jacek z Bydgoszczy po długiej u nas nieobecności.

Obrazek Obrazek
I na koniec jeszcze dwa obrazki, starzy - towarzystwo kanapowe i młodzi - towarzystwo komputerowe, ... jak w życiu.

Podsumowując, kolejne udane spotkanie, z wielką przyjemnością gościliśmy:

Marcina, któremu ojcowskie obowiązki pozwoliły jednak dłużej pobyć z nami.

Jacka, miejmy nadzieję, że częściej nas będzie odwiedzać.

Jacka (ale Placka) z Bydgoszczy który wrócił do nas po rocznej nieobecności.

A Mirka nie było (chyba go Diabli wzięli) za karę będzie musiał w grudniu przywieźć dwa modele.

Z ważnych, omawianych spraw organizacyjnych trzeba odnotować, że ustalaliśmy skład reprezentacji na konkurs modelarski w Grudziądzu i Gdańsku. Poruszaliśmy też sprawę organizacji naszego konkursu w kwietniu 2010 roku, padły propozycje innej (myślę że lepszej dla zawodników) zasady sędziowania, ale za wcześnie jeszcze aby to upublicznić. Proszę przyszłych zawodników juz się przygotowywać bo będzie naprawdę warto.

Obrazek
Obrazek
Hobby

Postprzez Hobby » niedziela, 13 grudnia 2009, 19:41

12 grudnia 2009

Ostatnie w roku 2009 spotkanie zmobilizowało nawet tych, którzy z wielu obiektywnych przyczyn nie mogli być na ostatnich spotkaniach, w ten sposób ilość metrów kwadratowych przypadająca na jednego uczestnika spotkania spadła do niebezpiecznie niskiej liczby, masa krytyczna nie została jednak przekroczona i do eksplozji nie doszło. A w trzech słowach to ... zrobiło się ciasno.

Były jednak miejsca gdzie można było swobodnie porozmawiać, a rozmowy były o tyle ciekawsze, że gościem był Dima z Kijowa na Ukrainie.

Obrazek Obrazek

Część zebranych troszkę czasu spędziła na oglądaniu filmów z głownie latającym sprzętem wojskowym w roli głównej. Tą chwile długo będzie pamiętał Andrzej, który wielokrotnie kazał sobie pokazywać sekwencję kiedy to An-2 wykonuje pętlę. Oglądając to Andrzej jak mantrę powtarzał, "to nie możliwe" i tak mu zostało do końca wieczora. Sam wylatał 2000 godzin m.in. na An-2 i jego doświadczenia nie dopuszczają do jego świadomości zaobserwowanego faktu.

Ponieważ było to ostatnie spotkanie w starym roku, zadbaliśmy aby tradycji stało się zadość i dzięki temu że Eryk przyniósł opłatek, mogliśmy w tradycyjny staropolski sposób złożyć sobie życzenia.

W międzyczasie było wiele okazji do rozmów i fotografowania przyniesionych modeli.

Obrazek Obrazek

Powyżej w rekordowym czasie zbudowany przez Dimę plastikowy model RPM w skali 1:35 Lorraine 37 L Schlepper oraz nowe zestaw figurek z Master Boxa modele kupione w środę wieczorem i już w sobotę zaprezentowane.

Obrazek Obrazek

I kolejny plastikowy model Dimy, GAZ-67 w skali 1:35 z Parc Model

Obrazek Obrazek .

Kattenkraftrad w skali 1:35 z Dragona to kolejny model przyniesiony przez Dimę.

Obrazek Obrazek

Dima pokazał nam kolejny model, którego nazwałem "świnia na motorze". Jest to model Zwiezdy w skali 1:35

Obrazek Obrazek

I ostatni plastikowy model przyniesiony przez naszego gościa z Ukrainy Sd.Kfz.181 Pz.Kpfw VI Tygrys (P) w skali 1:35. Konstrukcja ciekawa bo Tygrysek był zbudowany na podwoziu Porsche. Podwozie to było wykozystane do budowy ciężkich dział samobieżnych Ferdinand.

Obrazek Obrazek

A teraz modele Bartka. Pierwszy to Sd.Kfz.11 (model plastikowy w skali 1:35 z AFV Club). Jak widać Bartek jak zwykle dobrze odrobił lekcje i dzięki temu mamy przyjemność obejrzeć naprawdę bardzo udaną replikę.

Obrazek Obrazek

Drugi model Bartka to PAK-40 (plastikowy model Dragona w skali 1:35).

Obrazek Obrazek

Czas na B-4 Rafała, model w skali 1:35 jest w trakcie budowy, ale już mogliśmy zobaczyć jak powstaje to monstrum radzieckiej artylerii polowej.

Obrazek Obrazek

Hellcat w skali 1:48 Eduarda jak zwykle wykonany na wysokim poziomie przez Daniela, który wreszcie do nas dołączył i mamy nadzieję, że już teraz co miesiąc będzie nam serwował ucztę pokazując taki cacka.

Obrazek Obrazek

Eryk wreszcie zrobił plastikowy model i mile zaskoczył swoim M 113 w skali 1:72 z Italeri. Model ten będzie fragmentem większej całości.

Obrazek Obrazek

Przenieśmy się teraz do krainy modeli kartonowych i jako pierwszego zobaczmy model White M3A1 Scout Car w skali 1:25 z WAKu tak doskonale może zrobić Grzegorz "Żelazny" czyli "Iron"

Obrazek Obrazek

Kartonowy Potez 63-11 w malowaniu Polskich Sił Powietrznych we Francji w 1940 roku przywieziony przez Bogdana z Bydgoszczy

Obrazek Obrazek

Kolejny kartonowy model w skali 1:33 z GPM-u to dzieło Bogdana z Bydgoszczy, ale nie tego od Poteza. Okazuje się, że Bydgoszcz jest tak dużym miastem że imiona mogą się wielokrotnie powtarzać.

Obrazek Obrazek

A tak powstaje kartonowy model Hummela w skali 1:25. Jacek [MAUS] (tu uwaga Jacek nie ma na imię Bogdan) pogubił chyba części bo kilka razy pytał czy ktoś nie ma. Nie wiem czy on ale ktoś chciał nawet odkupić brystol na którym modele te były fotografowane.

Obrazek Obrazek

Byliśmy dobrze pilnowani przez kartonowo-drewniany model wieży obserwacyjnej

Obrazek Obrazek

Maciej wjechał swoim najnowszym składem Scania R 500 z naczepą-wywrotką. Model plastikowy w skali 1:24 z Italeri.

Obrazek

No i jak zwykle można było sobie w spokoju pomyszkować w regałach, popatrzeć w pudełka.
Zostało jeszcze końcowe pytanie, czy Eryk ogląda modele, czy stara się zobaczyć co ma aniołek pod sukienką ? :D

Obrazek więcej fotek w galerii Hobby

Tym razem jest Post Scriptum.

Na koniec Piotr zabrał nas do swojej knajpki, gdzie być może będą się odbywały nasze przyszłe spotkania.

2739
Ostatnio edytowano poniedziałek, 14 grudnia 2009, 00:24 przez Hobby, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Hobby

Postprzez Artur Domański » niedziela, 13 grudnia 2009, 21:14

Miałem dojechać na spotkanie, jednak mój pracodawca wymyślił sobie wielkie coroczne liczenie i niestety nie dałem rady, ale obiecuje że na następnym się pojawię
Pozdrawiam
Artur
Artur Domański

Postprzez Hobby » poniedziałek, 14 grudnia 2009, 00:27

To bardzo się cieszymy. Pracodawcy tacy są, wiem coś o tym. Ale tu to winny jest Fiskus (wróg publiczny nr 1).
Obrazek
Hobby

Postprzez Daniel iceman Gronowski » poniedziałek, 14 grudnia 2009, 16:05

Artur trzymamy Cię za słowo. Trzeba przełamać dominację "pancerniaków" na spotkaniach ;o)

Panie Wojtku jeszcze raz dziękuje za zaproszenie na spotkanie. Bardzo fajna atmosfera i możliwość zrobienia zakupów na spokojnie, zadziałała kojąco na moje zszargane nerwy :mrgreen:

Do następnego.

Pozdrawiam
Daniel iceman Gronowski

BoB 1 miejsce

Postprzez Artur Domański » wtorek, 15 grudnia 2009, 07:45

Daniel iceman Gronowski napisał(a):Artur trzymamy Cię za słowo. Trzeba przełamać dominację "pancerniaków" na spotkaniach ;o)

Panie Wojtku jeszcze raz dziękuje za zaproszenie na spotkanie. Bardzo fajna atmosfera i możliwość zrobienia zakupów na spokojnie, zadziałała kojąco na moje zszargane nerwy :mrgreen:

Do następnego.

Pozdrawiam

Danielu, choćbym miał iść na piechotę to przyniosę coś latającego :):):)
Pozdrawiam
Artur
Artur Domański

Następna strona

Powrót do Imprezy - relacje - spotkania - muzea