Dreamliner-ładny?

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Re: Dreamliner-ładny?

Postprzez lejgo_inc » wtorek, 15 grudnia 2009, 16:06

Ciągnijmy temat dalej :)

http://www.airlineempires.net/blog/2007/12/let-the-public-paint-your-aircraft/

Co wy na te propozycje? Wiem że to już trochę odchodzi od tematu, w razie czego proszę mnie wykopać z tym postem (albo co gorsza - zignorować) ;)

(Propozycja Air France wydaje mi się ciekawa, chociaż dobór kroju pisma uważam za nietrafiony. Alitalia całkiem przypadła mi do gustu, mimo że niespecjalnie lubię takie faliste maziaje.)
pozdrawiam, Leszek
http://www.shelfoddity.com
[Mankind has a perfect record in aviation; we never left one up there]
lejgo_inc

Reklama

Postprzez Czarny » wtorek, 15 grudnia 2009, 18:37

Ja uważam że lekki lifting się naszemu żurawiowi przyda aczkolwiek,nie przemawia do mnie do końca przedstawiona powyżej koncepcja. Do listy linii które ostatnio zmieniły swoje logo graficzne dołączył bym też CSA, Austrian Airlines orz Insz'Alla Airlines (Egypt Air). Logo szczególnie tej ostatniej marki zyskało bardzo nowoczesny wygląd o niebo lepszy od starego a jednocześnie wcale nie zerwano z tradycją.

Obrazek

Obrazek

Nasz żuraw ma potencjał i dobry grafik na pewno coś by z tego wycisnął.
Czarny

Postprzez donalyah00 » wtorek, 15 grudnia 2009, 19:03

Faktycznie nieźle to Egipcjanom wyszło.

lejgo_inc napisał(a): Alitalia całkiem przypadła mi do gustu, mimo że niespecjalnie lubię takie faliste maziaje

Ten projekt chyba najbardziej mi się podoba z zaprezentowanych. Przykład jak można zrobić nowoczesne malowanie bez stosowania przejść tonalnych ("gradientów").

Mały update:
Obrazek
forum Airliners.net
Pozdrawiam, Marek
--
La tête américaine.
donalyah00

Postprzez Kuba P. » wtorek, 15 grudnia 2009, 20:48

Kuba P.

Postprzez _iceboy » wtorek, 15 grudnia 2009, 22:14

Kuba Plewka napisał(a):Obrazek
http://www.airliners.net/photo/Boeing/B ... ca9d86a8e4

Rotate!

Piękny jest, oj piękny!

No ma coś w sobie, ma... Ale A340-600 bije wszystko na głowę ;o) .

A Kubo czy to nie przypadkiem V2? ;) (oczka mi podpowiadają że już jest jednak w powietrzu, chyba że to od oparów Gunze C..)

Pozdrawiam
_iceboy

Postprzez Kuba P. » wtorek, 15 grudnia 2009, 22:20

V2 a koła jeszcze na pasie?
W sumie nie wiem jaka jest moc tych silników, jak to się odrywa na jednym.
Pojęcia nie mam :)

Jakkolwiek - piękny!
Kuba P.

Postprzez _iceboy » wtorek, 15 grudnia 2009, 22:22

No właśnie wózki się już "opadły" i mam wrażenie że lewa goleń jest już w powietrzu ;o). Rotate - podniesienie kółka , V2 - oderwanie się.
_iceboy

Postprzez Kuba P. » wtorek, 15 grudnia 2009, 22:27

A nie, że prędkość bezpiecznego wznoszenia na jednym (dla dwusilnikowych) silniku?
Pamiętam filmiki dla A320 to V1 i rotate były prawie równe ale V2 było chwilkę później.
Zresztą nie wiem jak dla tego samolotu, tego pasa, tej masy, pogody, temperatury wyglądały tego dnia prędkości.

Zresztą, ja tylko to znam z prostej teorii, więc może się mylę... ;o)
Kuba P.

Postprzez _iceboy » wtorek, 15 grudnia 2009, 22:31

Kuba Plewka napisał(a):A ni
Pamiętam filmiki dla A320 to V1 i rotate były prawie równe ale V2 było chwilkę później.

V1 - prędkość decyzji - jeśli ją przekroczysz to już musisz wystartować, dlatego między innymi concorde nie hamował na pasie.
Rotate -prędkość uniesienia kółka - wszystko zależy od specyfikacji samolotu oraz wyważenia.
V2 - prędkośc oderwania - do tej prędkości możemy jeszcze chwilkę pojechać z podniesionym dziobem (masa, wyważenie,pogoda itp.)
positive climb - bezpieczne wznoszenie
gear up - i dopiero chowamy podwozie
flaps up - i dalej wiadomo co ;o) - "Lot 787 contact Warsaw approach 128.8, do miłego"

czasy pomiędzy V1,Rotate i V2 są zależne od wielu czynników, i na tym samym typie wyglądają często różnie. Od wyliczenia tego jest FMC na pedestalu. Tak samo jak positive climb do zadanego FL- jest kontrolowany przez VNav - najlepszy stosunek wznoszenia do prędkości postępowej.

Pozdrawiam
Ostatnio edytowano wtorek, 15 grudnia 2009, 22:33 przez _iceboy, łącznie edytowano 1 raz
_iceboy

Postprzez Kuba P. » wtorek, 15 grudnia 2009, 22:33

Z nas dwóch to Ty latasz maluszkami więc chętnie posłucham a zamilknę, niemniej zawsze wydawało mi się, że V2 to prędkość bezpiecznego wznoszenia na wypadek awarii silnika, chociaż z drugiej strony - jak silnik padnie po V1 to co, samolot musi kontynuować start (vide 757 Thompsona) i gdzie V2. Coś tu pomieszałem chyba.

Pogubiłem się, wyjaśnijcie mi proszę i nie krzyczcie za OT.
Kuba P.

Postprzez Grzegorz2107 » wtorek, 15 grudnia 2009, 23:13

Grzegorz2107

Postprzez Kuba P. » wtorek, 15 grudnia 2009, 23:25

A na stronie Fakt coś ciekawego też można znaleźć?
Sorry ale nie róbmy tu forum onetu...
Kuba P.

Postprzez Grzegorz2107 » środa, 16 grudnia 2009, 09:13

Kuba Plewka napisał(a):A na stronie Fakt coś ciekawego też można znaleźć?
Sorry ale nie róbmy tu forum onetu...

A co Ci każe tak właśnie robic? :shock:
Ja polecam film pokazujący start do pierwszego lotu, który jest na linkowanej stronie.
Grzegorz2107

Postprzez Kuba P. » środa, 16 grudnia 2009, 09:21

Ja polecam film pokazujący start do pierwszego lotu, który jest na linkowanej stronie.

Jasne, tytuł artykułu tylko zupełnie przypadkiem brzmi "Skrócony lot Dreamlinera. Nowy Boeing boi się deszczu?"
Pewnie nowy Boeing boi się deszczu, skoro tak napisali...
Na kanale TVN 24 była transmisja kołowania samolotu na start i Pan Redaktor z uporem mówił "nowy Bening to, nowy Bening tamto".
Jakoś jestem wrażliwy na te bzdury, jakie wypisują i wygadują nieprzygotowani dziennikarze.
Jakiekolwiek zdarzenie lotnicze to "chwile grozy", nawet jak latem SP-LPE skołował z progu pasa na Okęciu pod terminal to pasażerowie mieli "chwile grozy".
Sorry za OT, w przedmiotowym wątku tylko tyle powiem, że mi się akurat barwy lotowskich samolotów podobają.

ps - na youtube jest już sporo filmów zarówno z pierwszego lotu jak i z wcześniejszych testów 787.
Kuba P.

Postprzez RAV » środa, 16 grudnia 2009, 10:24

Kuba Plewka napisał(a):Jakiekolwiek zdarzenie lotnicze to "chwile grozy", nawet jak latem SP-LPE skołował z progu pasa na Okęciu pod terminal to pasażerowie mieli "chwile grozy".

Koszmar przed ekranem

Chwile grozy przeżył Jakub P., ekspert lotniczy z Warszawy, kiedy oglądając transmisję z oblotu Dreamlinera w TVN24 usłyszał w komentarzu: "nowy Bening to, nowy Bening tamto". Gwałtowny szok wywołany tym zdarzeniem spowodował u niego dezorientację i stres. Karetka przyjechała dopiero po dwóch godzinach. Co gorsza, pojawiła się na sąsiedniej ulicy, skąd zabrała nieznaną Jakubowi P. nieprzytomną staruszkę, a nie jego. W tym czasie nad domem Jakuba P. przeleciały trzy samoloty pełne pasażerów. Niektórzy z nich nie mieli zapiętych pasów. Koszmar trwał do późnych godzin wieczornych, kiedy Jakub P. zdołał wreszcie zasnąć.

"Pewnie nowy Boeing boi się deszczu" - zwierzył się Jakub P. naszemu reporterowi. Rzeczywiście, wczorajszy deszcz spowodował poważne komplikacje podczas lotu Boeinga. Nie musimy przypominać, że deszcz nie jest w Warszawie zjawiskiem rzadkim, jednak mało kto uświadamia sobie, jak tragiczne następstwa może on spowodować. "Jakiekolwiek zdarzenie lotnicze to "chwile grozy"" - potwierdza przerażony Jakub P.

;o)
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste