Tiger I Late 1:35

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

Re: Tiger I Late 1:35

Postprzez Andrzej Hołowacz » wtorek, 8 grudnia 2009, 21:44

badger napisał(a):Strasznie dużo luda się wybiera do Bytomia w przyszłym roku.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Ja też się wybieram - i mam nadzieję, że modelu nie przywiozę - to będzie oznaczać, że dużo pracy będzie, a to po tym roku przydało by się bardzo .....

Niemniej jednak jak coś zdążę zrobić to będzie tutaj widać w pierwszej kolejności.
Pozdrawiam
Andrzej Hołowacz

siara1939 napisał(a):Sklejaj sobie i moze za pare lat tez bedziesz mial paru pochlebcow, coby w Twoich warsztatach wypisywali achy i echy....A pozatym, jak Ci się tak tutaj nie podoba, to wiesz co mozesz zrobic, aby taka sytuacja Cie wiecej nie irytowala.
Andrzej Hołowacz

Reklama

Postprzez Adam Obrębski » niedziela, 13 grudnia 2009, 17:43

Coś drgnęło, jakby weekendowa wena przyszła ;o) Bathin ostrzegał mnie przed za niską tylnią płytą, ale cóż... nie wpadał mi do głowy żaden pomysł na naprawienie tego, a poza tym jakoś nie wali mnie to po oczach. Jednym słowem - przeżyję. Osłony wentylatorów się wpasowały... chociaż nie wiem, czy takie szpary powinny pozostać, czy zastosować metodę Artka, a mianowicie siłę razy gwałt :mrgreen: W ostateczności chciałem je otworzyć, ale czy ktoś wie co w takim wypadku z linami? Podginają się wraz z podnoszoną osłoną?
Tak to wygląda jeśli o sam pojazd chodzi:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Wraz z podstaweczką:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Jedyne co widać to pewnie problemy z kadrem :lol:
Wzgląd na wydrapany bruk - improwizacja totalna:
Obrazek

Jeśli o figury chodzi to zawęziłem krąg podejrzanych do takich zestawów:
Obrazek
Tutaj wypadałoby nabyć jakieś baniaczki, ktoś prócz Horneta oferuje coś na poziomie? Bo dwa, oferowane zestawy w/w producenta jakoś mi ekspresyjnie nie podeszły...

Obrazek
W przypadku tego drugiego nie jestem pewien co do zgodności mundurów z okresem, więc byłoby miło, gdybym uzyskał jakieś wskazówki od osób kompetentnych :P
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez rollingstones » niedziela, 13 grudnia 2009, 19:56

Alianci.
Niepokojąco ładnie
płotka
rollingstones

Postprzez Akahoshi » środa, 16 grudnia 2009, 10:38

Adam, może by tak jeszcze podniszczyć osłony wydechów? Trochę za ładnie wyglądają...
Pozdrawiam
Artur
Akahoshi

Postprzez Adam Obrębski » piątek, 18 grudnia 2009, 21:59

Akahoshi napisał(a):Adam, może by tak jeszcze podniszczyć osłony wydechów? Trochę za ładnie wyglądają...

Przepraszam, za późną ripostę, ale jakoś tak wychodzi, że do swoich wątków najrzadziej zaglądam ostatnio...
Z tymi osłonami to nie jestem taki pewien... mój mentalny wzorzec jakoś się trzymał:
Obrazek
Chociaż zważywszy na inne lekkie podniszczenia to chyba faktycznie jedna, czy dwie przestrzelinki mu nie zaszkodzą, ale to jutro przed podkładem bo oto pojazd zmajstrowałem:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Teraz, malując pojazd będę myślał jak go ładnie z gruzowiskiem na którym będzie stał połączyć...
Mam dwie koncepcje:
1. Zagruzować, zrobić rowki na gąsienice pojazdu i dopiero potem wszystko skleić do kupy.
2. Gruzować już z przymocowanym pojazdem...

Metodą pośrednią byłoby nadanie podstawowej faktury gruzowisku, przyczepienie pojazdu póki w miarę się to da zrobić, a dopiero potem ładowanie cegieł i innego rodzaju śmieci... sam nie wiem jak to będzie...
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez rollingstones » piątek, 18 grudnia 2009, 22:16

Ja wybrał bym metodę pośrednią - tak będę też robił u siebie - jest bezpieczna.
płotka
rollingstones

Postprzez Adam Obrębski » piątek, 18 grudnia 2009, 22:21

rollingstones napisał(a):Ja wybrał bym metodę pośrednią - tak będę też robił u siebie - jest bezpieczna.

Tak też myślałem... jutro pójdzie chyba gips z tłuczoną drobno płytą karton-gips z dodatkiem piasku.
A, jeszcze jedno pytanko miałem do wielbiciela DS-ów :mrgreen:
Zawsze moje doświadczenia z malowaniem zwykłych gumiaków wyglądały tak, że przez ich giętkość farba zwyczajnie płatami odchodziła, czy muszę obawiać się podobnych rewelacji przy tym materiale dragonowskim?
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez rollingstones » piątek, 18 grudnia 2009, 22:27

NIgdy mi się to nie zdarzyło - a raczyłem je obficie chemią i pigmentami potem. Wcześniej jednak nakładałem surfacer, choć kolor z palety Vallejo - Panzer-track primer - wydaje się, że da radę spokojnie bez podkładu. Ta farba nie tylko jest z nazwy podkładem, jeśli chodzi o kolor, ale również ma właściwości podkładu- mówię to z doświadczenia. Malowałem nią metalowe części bez podkładu.
płotka
rollingstones

Postprzez Adam Obrębski » piątek, 18 grudnia 2009, 22:39

Ok, to wiem na czym stoję, oznacza to, że się da :) .
Tak więc planem na jutro będzie wstępne nadanie faktury gruzowi i test mojego sprayu do zderzaków na DSowym plastusiu... ten sam spray zaczął mi ostatnio rozpuszczać styrodur i zdezintegrował depron, więc już nie jestem taki hop siup :mrgreen:
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez Adam Obrębski » sobota, 19 grudnia 2009, 18:56

Ok, Tygrys dostał podkład - "ciorny diaboł" gotów do dalszego malowania. Jakieś propozycje? Coś ładnie wyglądającego w miejskich ruinach?
Obrazek

Bo podkład po gruzowisko też już jest... zalany rozcieńczonym MIGiem tak jak miszczu w SBSach radził ;o)
Obrazek

Czuję jednakże, że kolorystyka gruzu sprawi mi trochę problemów... Nie mam jej jakoś w moim wyobrażeniu tej scenki... :-/
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » sobota, 19 grudnia 2009, 19:19

Adam Obrębski napisał(a):Czuję jednakże, że kolorystyka gruzu sprawi mi trochę problemów...

nie zawracaj tym sobie głowy przesadnie- jak byś nie kombinował, to podczas pudrowania kolorystyka się zmieni
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Adam Obrębski » sobota, 19 grudnia 2009, 19:40

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):
Adam Obrębski napisał(a):Czuję jednakże, że kolorystyka gruzu sprawi mi trochę problemów...

nie zawracaj tym sobie głowy przesadnie- jak byś nie kombinował, to podczas pudrowania kolorystyka się zmieni

No tak, ale pomysł z jakiej barwy wyjść trzeba złapać... ja myślę o szarościach i chyba do nich będę potem dobierał wszelkie ziemisto-pylasto-ceglane kolory...
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez badger » niedziela, 20 grudnia 2009, 18:06

Wal wszystko jak leci. Ja bym w celach oszczędnościowych pigmentu popsikał co nieco farbkami. Przez Ciebie nabrałem ochoty na Tigera, namieszałeś mi w makówce i nie wiem co produkować nowego ;o) Fajne jest to co robisz.
Pozdrawiam Jacek

Każdy patrzy na świat przez własne okulary
Obrazek
badger

Postprzez rollingstones » niedziela, 20 grudnia 2009, 18:38

Właśnie - cały problem będzie z pigmentami - raczej trzeba bedzi to wymalować a pigmentami tylko delikatnie przypudrować dla realizmu. Niestety ale gubią w gruzie całą strukturę. Przetestowałem dziś a co bo co ale na pigmentowaniu to się znam ;o)
płotka
rollingstones

Postprzez Adam Obrębski » środa, 23 grudnia 2009, 16:35

Baza pod dalsze tyranie mniej więcej zrobiona:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Myślę, że jeśli o kalki chodzi to będę musiał zastosować płyny wszelakie... jakieś polecacie?
A może jakieś fajne maski są do dostania gdzieś?
Ostatnio edytowano piątek, 25 grudnia 2009, 23:47 przez Adam Obrębski, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dioramy - warsztat