Ferrari F599XX /Fujimi + HD 1:24/

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Ferrari F599XX /Fujimi + HD 1:24/

Postprzez portalus » niedziela, 20 grudnia 2009, 11:28

F40 już prawie ukończone więc jest czas na coś nowego.
Nigdzie nie znalazłem relacji czy też galerii z budowy tego auta to postanowiłem zaryzykować.
Do dyspozycji mam tak naprawdę model Fujimi i Revella oraz transkit HobbyDesign i dwa zestawy dedykowanych blaszek.
Uzupełnieniem będą zestawy z HD z prawidłowy korkiem wlewu oraz Enzo z Revella jako dawca foteli (bo reszta to na złom) – inne według potrzeb.
Jeśli mi starczy zapału to może powstanie również równolegle standardowe 599 GTB Fiorano na bazie Revella.
Plan jest taki aby zrobić fajny model fajnego wózka ale bez fajerwerków.
Co wyjdzie to się okaże ponieważ transkit ma nieprawidłowe koła a i jakością, na pierwszy rzut oka, nie grzeszy.
Na początek zestawienie dodatków.

Budowę zacznę od pożenienia elementów karoserii Fujimi z modyfikacjami HD.
Trzeba to będzie zrobić etapami bo po wycięciu wszystkiego na 1 raz to powstanie rozsypka elementów karoserii i może być problem z geometrią. Zastosuję pewnie podobna metodę jak przy GMGT.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
portalus

Reklama

Re: Ferrari F599XX /Fujimi + HD 1:24/

Postprzez wuen » niedziela, 20 grudnia 2009, 11:40

Skoro będziesz i tak wymieniać prawie całą karoserię na tę z transkitu to może zamiast ciąć Fujimi poświęć Revell'owską a Fujimi zrób w wersji standard...
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Postprzez Seweryn » niedziela, 20 grudnia 2009, 12:27

Na Ciebie zawsze można liczyć, same smakowite dania serwujesz.
Seweryn
Seweryn

Postprzez WestBikers » niedziela, 20 grudnia 2009, 14:27

Zapowiada się kolejna mega relacja, która - jak każda Twoja - zmotywuje mnie do działania w swoim warsztacie :mrgreen:
WestBikers

Postprzez Macio4ever » niedziela, 20 grudnia 2009, 16:12

Będzie ciekawie, bo zakres przeróbki jest duży. Chętnie podpatrzę, jak walczysz z geometrią budy.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez xenomorph » niedziela, 20 grudnia 2009, 17:57

Jaką czerwień tym razem będziesz kładł?
Czekam na rozpoczęcie relacji.

Pozdrawiam 8-)
Obrazek
Jarosław Rzemiński
xenomorph

Postprzez portalus » niedziela, 20 grudnia 2009, 21:47

Wuen – mam taki chytry plan:
- przerabiam Fujimi
- do Revella daję lepsze koła od Fujimi (+ fototrawione hamulce) i pewnie kilka innych elementów jakie mi zostaną z budowy Fujimi (lampy, fotele)
- nie uważam modelu Revella za kiszkę totalną, może jest trochę mniej „wyostrzona” w szczegółach ale ma silnik i taką konfigurację sobie zaplanowałem, w kilku detalach jest chyba nawet odrobinę lepszy
- transkit jest chyba dedykowany do Fujimi i dopasowywać go do Revella to dokładanie roboty do pieca a w tym przypadku nie chce mi się tak bardzo

Seweryn – staram się wybierać z moich skromnych zapasów co ciekawsze pozycje. Ostatnio po CMGT spodobały mi się takie przeróbki więc decyzja była dość szybka. Może przy następnym modelu zrobimy ankietę, ja wytypuję to co ewentualnie jestem skłonny popełnić a wy z tego wybierzecie co byście chcieli zobaczyć. Jestem gotowy na takie rozwiązanie.

West – masz w tym swój udział. Czy relacja będzie „mega” to ocenimy na końcu, postaram się zaspokoić Twoje oczekiwania.

Xeno – czerwony to pewnie dam z Audi R8 – podoba mi się ten odcień i wydaje m się, że pasuje. Zwykłą 599 myślałem aby dla odmiany pomalować w czerwonym metaliku dedykowanym do Fiorano – wywróci to mój światopogląd ale jest to jedna z nielicznych kombinacji Ferrari+nieczerwony jaka tak naprawdę mi się podoba.

Koledzy, niczego jeszcze nie wydłubałem a my już mamy pół strony relacji – normalnie jak w lotnictwie czy panzerce.

Jeśli ktoś gdzieś trafił na zdjęcia tylnej części wnętrza tego auta to poproszę o info.
portalus

Postprzez koksik750 » niedziela, 20 grudnia 2009, 21:52

Chętnie podpatrzę, bo już prawie zamawiałem ten transkit, ale padło na Mustanga Eleanor.
Felgi raczej trochę się różnią od oryginału, będziesz coś zmieniał?
Obrazek
koksik750

Postprzez portalus » niedziela, 20 grudnia 2009, 22:08

Też już prawie Eleanor kiedyś zamówiłem ale pojawiło się pewne „ale” - ten samochód do czasu powstania „60 sekund” nie istniał i dopiero potem zaczęła się jego kariera i sobie odpuściłem. Musclecary są bardziej klimatyczne w oryginale – co nie zmienia faktu, że ten jest całkiem fajny.

Koła zostawiam zestawowe – może ktoś wypuści prawidłowe to je wtedy podmienię, są płaskie – roztrząsali to już na AF. O wlewie paliwa też już było ale to są rzeczy jakie widać bez sklejania – ciekawy jestem co wyjdzie w trakcie prac bo nigdzie nie widziałem tego złożonego do kupy.

Co mi się marzy a czego nikt nie robi to: Lamborghini Murciélago LP 670-4 SuperVeloce

PS
Gdzie zamawiałeś Eleanor?
portalus

Postprzez xenomorph » niedziela, 20 grudnia 2009, 22:13

No, to kolorek całkiem będzie przyjemny.

koksik750 napisał(a):...ale padło na Mustanga Eleanor.

A gdzie kupiłeś? Poproszę link. Za co z góry dziękuję.

Pozdrawiam 8-)
Obrazek
Jarosław Rzemiński
xenomorph

Postprzez koksik750 » niedziela, 20 grudnia 2009, 22:17

xenomorph napisał(a):No, to kolorek całkiem będzie przyjemny.

koksik750 napisał(a):...ale padło na Mustanga Eleanor.

A gdzie kupiłeś? Poproszę link. Za co z góry dziękuję.

Pozdrawiam 8-)

mediamix hobby
Obrazek
koksik750

Postprzez portalus » wtorek, 22 grudnia 2009, 12:10

No i zaczęły się schody.
Na początek zrobiłem sobie, jak wcześnie przy CMGT, rysunek z „punktami bazowymi” karoserii, aby wiedzieć do czego mniej więcej dążyć.
Obrazek

Następnie dwa główne elementy tyłu czyli zderzak z dyfuzorem i klapę bagażnika zacząłem oczyszczać z nadlewek i niedoskonałości pozostałych po formach.
Trochę szlifowania i cięcia naddatków było a i tak się okazało, że są ubytki i miejsca wymagające szpachlowania – CA poszedł w ruch.
Podczas szlifowania kilku krawędzi na szybie odkryłem również delikatne zwichrowanie zderzaka – powinno być zneutralizowane przy sklejaniu wszystkiego w całość.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Postanowiłem proces destrukcji rozpocząć od tyłu.
Zacząłem od dość głębokiego nacięcia linii podziału blach.
Następnie przy użyciu piłki pozbyłem się klapy.
Po zgrubnym obrobieniu krawędzi wpasowałem klapę i okazało się, ze nie do końca pasuje idealnie.
Powstała szczelina jest wg mnie za szeroko a i długości klapa jest chyba źle odlana.
Korekta tego powinna być szybka – dokleję paski cieniutkiego tworzywa z boku, oszlifuję całość i powinno być OK., potem wyrównam grubość detali podkleję listewki i będę mógł się zabrać za zderzak.
Obrazek
Obrazek
portalus

Postprzez Fred-k2 » wtorek, 22 grudnia 2009, 12:22

Portalus, Twoje relacje z budowy są zawsze świetne, bardzo się przyjemnie to czyta i ogląda ;o) Jestem bardzo ciekaw jak to Ferrari będzie wyglądać bo jeszcze w takiej wersji modelu nie widziałem. Pomysł z ankietą jest super ;o)
pozdrawiam Fryderyk, modelarz ambitny lecz leniwy
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Postprzez TomekWnęk » środa, 23 grudnia 2009, 10:50

No ciekawy temat ciekawy. Rozumiem, że tutaj zobaczymy obydwa modele powstałe z tych zestawów.
portalus napisał(a):czerwony to pewnie dam z Audi R8 – podoba mi się ten odcień i wydaje m się, że pasuje. Zwykłą 599 myślałem aby dla odmiany pomalować w czerwonym metaliku dedykowanym do Fiorano
Nie wierze, świat stanął na krawędzi.
portalus napisał(a):z moich skromnych zapasów
Dobre, dobre.
'Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy.'
TomekWnęk

Postprzez portalus » środa, 23 grudnia 2009, 11:18

TomekWnęk napisał(a):Rozumiem, że tutaj zobaczymy obydwa modele powstałe z tych zestawów.

Nie, raczej nie, jeśli starczy weny na zwykłego Fiorano to powstanie osobny wątek.

TomekWnęk napisał(a):
portalus napisał(a):czerwony to pewnie dam z Audi R8 – podoba mi się ten odcień i wydaje m się, że pasuje. Zwykłą 599 myślałem aby dla odmiany pomalować w czerwonym metaliku dedykowanym do Fiorano
Nie wierze, świat stanął na krawędzi.

I zrobi wielki krok naprzód jak to się stanie.

TomekWnęk napisał(a):
portalus napisał(a):z moich skromnych zapasów
Dobre, dobre.

Gadasz jak moja żona jak moja żona, do rekordzistów to mi jeszcze daleko a i sam tak naprawdę nie wiem co mi tam zalega w magazynie – dawno nie robiłem inwentury.
portalus

Następna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat