Sopwith Camel 1/72 Academy (pierwszy model)

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Sopwith Camel 1/72 Academy (pierwszy model)

Postprzez greatgonzo » poniedziałek, 21 grudnia 2009, 03:28

Nie pomyślałem, że ten zielony na modelu to może być ostateczny kolor. PC-10 to powód jednego z niekończących się tematów sporów i poszukiwań pasjonatów lotnictwa. Choć tematyka 'szmatławców' jest mi dość daleka, to koło Camela nie mogę przejść obojętnie. W anglosaskiej świadomości samolot ten siedzi tak głęboko, że gdy w Muppet Show pojawia się postać wielbłąda, to musi mieć on na imię Sopwith - i jest to dla wszystkich zrozumiały gag. Bardzo zazdroszczę Ci, że będziesz miał ten model, bo Camel kręci mnie niezwykle.
Gdybym to ja miał zmierzyć się z PC-10, to wyszedłbym od amerykańskiego, drugowojennego Olive Drab (obojętnie którego - też ich było parę) i potraktowałbym go z lekka brązem. Dalsze kroki to już niestety konsekwencja tego co wyjdzie. W przypadku tak tajemniczego koloru warto dążyć do odcienia, który spełniając opis podany przez PrzemoLa, będzie niepowtarzalną mieszanką. Brak odpowiednika w gotowych zestawach farb modelarskich podkreśli umowny 'realizm' odcienia.

To, że masz we mnie kibica jest chyba oczywiste :D
greatgonzo

Reklama

Postprzez PrzemoL » poniedziałek, 21 grudnia 2009, 09:56

greatgonzo napisał(a): W anglosaskiej świadomości samolot ten siedzi tak głęboko, że gdy w Muppet Show pojawia się postać wielbłąda, to musi mieć on na imię Sopwith - i jest to dla wszystkich zrozumiały gag.

Widzę, greatgonzo, że "biblię" Goworka o myśliwcach 1 wojny światowej znasz na pamięć... ;o)
A tak w ogóle, to bardzo podoba mi się Twoje podejście do tematu PC10.
Namarie...
PrzemoL

Postprzez PsyhoSpider » poniedziałek, 21 grudnia 2009, 12:54

Nie wiem jak to napisać, ale Panowie model nie dostał jeszcze ani kropelki farby ;o)
To niestety efekt zabaw z balansem bieli i nasyceniem kolorów aby fotki wyglądały na forum lepiej. Farby będę zamawiał dopiero na początku stycznia, mam niezłą rozterkę bo zastanawiam się nad kilkoma wariantami.
Vallejo 015 Olive Grey
Vallejo 022 Cam. Green
Vallejo 030 Green Brown (nie wiem czy nie za jasny)
Tamiya xf70 XF-70 Dark Green 2

A na spód skrzydeł
Vallejo 027 Light Brown
Tamiya xf59 XF-59 Desert Yellow

To tylko taki zamysł, więc przydała by się podpowiedź bardziej doświadczonych "lotników".
Podobny dylemat mam też ze śmigłem. Nie wiem czy zrobić je w kolorze drewna, czy czerwone z żółtymi końcówkami. Taki wariant też gdzieś widziałem i przy tych biało-czerwonych pasach może wyglądać ciekawie.

I ostatnie moje zmartwienie. Nie liczyłem że ktokolwiek się zainteresuje moim projektem, więc teraz boję się że coś zawalę jeszcze bardziej i będę niestety rozczarowany.

Pozdrawiam
Adam
Warsztat Obrazek
PsyhoSpider

Postprzez greatgonzo » poniedziałek, 21 grudnia 2009, 12:56

Jak nie ma jeszcze farby to tym lepiej!

No co Ty, Przemek? Przeczytałem to najwyżej dziesięć razy. :D
greatgonzo

Postprzez PrzemoL » poniedziałek, 21 grudnia 2009, 13:37

Co do PC 10, to trudno coś doradzić jednoznacznie. W zasadzie, obojętnie jaki odcień khaki wybierzesz, i tak będzie dobrze. Nikt Ci na pewno nie powie, że jest źle.
A jeśli chodzi o kolor lakierowanego płótna, to blady piaskowy jest moim zdaniem OK. Ja używam Pale Stone A123 Pactry. Jest on znacznie bledszy niż typowy Mid Stone do brytyjskiego kamuflażu pustynnego. Tu też w sumie jest spora dowolność. Zwłaszcza jak zacznie się to wszystko potem cieniować.
Śmigło na pewno było drewniane. Tylko że warto sprawdzić (jeśli są zdjęcia oryginału), czy nie miało końcówek owiniętych płótnem. Co gorsza, to płótno mogło pozostać w kolorze naturalnym, lub być pomalowane na PC10.
Niestety, przy malowaniu samolotów z 1 wojny nie ma prostych i jednoznacznych odpowiedzi. Nawet w przypadku tak prostego schematu malowania, jaki mieli Brytyjczycy.
I nic się nie bój! Na pewno nie zawalisz! A jak masz wątpliwości, to śmiało pytaj. Jeśli tylko będziemy umieli, to pomożemy. Mam nadzieję, że ten kiepski model Academy Cię nie zniechęci i że zaraz po nim zabierzesz się za porządnego Camela z Rodena.

Greatgonzo, masz więc tak samo jak ja. Ta książka Goworka jest po prostu super.
Namarie...
PrzemoL

Postprzez Jarek Gurgul » poniedziałek, 21 grudnia 2009, 13:37

PsyhoSpider napisał(a):I ostatnie moje zmartwienie. Nie liczyłem że ktokolwiek się zainteresuje moim projektem, więc teraz boję się że coś zawalę jeszcze bardziej i będę niestety rozczarowany.

He, he :D. Po to między innymi jest forum, by dostarczać nam takich 'emocji'.

Jarek
Jarek Gurgul

Postprzez PsyhoSpider » poniedziałek, 21 grudnia 2009, 13:57

PrzemoL napisał(a):Śmigło na pewno było drewniane. Tylko że warto sprawdzić (jeśli są zdjęcia oryginału), czy nie miało końcówek owiniętych płótnem. Co gorsza, to płótno mogło pozostać w kolorze naturalnym, lub być pomalowane na PC10.

Samolot na którym się wzoruję ma takie śmigło

Obrazek

Jeśli chodzi o płótno to chodzi o coś takiego ?

Obrazek

I Camel
Obrazek
Warsztat Obrazek
PsyhoSpider

Postprzez PrzemoL » poniedziałek, 21 grudnia 2009, 14:00

Pytanie, na ile wiernie zrobiona jest ta replika... Poszukam coś w swoich materiałach.

A jeśli chodzi o płótno, to właśnie o coś takiego mi chodziło. Oczywiście mowa wyłącznie o łopatach śmigła ;o)
Namarie...
PrzemoL

Postprzez piotr dmitruk » poniedziałek, 21 grudnia 2009, 14:02

Jakie piękne samoloty!
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Jaho63 » poniedziałek, 21 grudnia 2009, 14:08

Hej! Zaczyna mi się podobać I-sza wojna! PrzemoL widzisz jak trzeba zachęcać ludzi do szmatopłatów? ;o)
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez PsyhoSpider » poniedziałek, 21 grudnia 2009, 14:13

Przepraszam wszystkich za brak źródła zdjęć. Jest to chyba fajna skarbnica różnych fotek i dla lepszego samopoczucia nas wszystkich źródło niniejszym dodaję :twisted:

http://www.aviationexplorer.com/Woman_a ... craft.html
Warsztat Obrazek
PsyhoSpider

Postprzez Adam » poniedziałek, 21 grudnia 2009, 15:34

U mnie Rodenowski Camel czeka w kolejce i dlatego z UWAGĄ oglądam ten wątek :) .
Trzymam kciuki za szczęśliwe rozwiązanie :mrgreen:
Obrazek
Adam

Postprzez PsyhoSpider » sobota, 9 stycznia 2010, 14:07

Model dostał podkład. Niestety uwidoczniły się babole, zwłaszcza po wypełniaczach. Musiałem od nowa szpachlować i okazało się że wyszły pod podkładem nowe niedociągnięcia. Doszły w końcu farby i przygotowuję się do malowania. Kadłub samolotu będzie ogólnie w kolorze Olive Drab (nr. XF-62 Tamiya) oprócz kawałka pod kabiną który będzie biały. Na skrzydła pójdzie Desert Yellow (XF-59). Myślę także o cieniowaniu skrzydła od góry. Miałem pomysł aby pociągnąć jakimś ciemnym kolorem w "dolinach" powierzchni. Nie wiem tylko czy to najlepszy pomysł?

Obrazek
Obrazek
Warsztat Obrazek
PsyhoSpider

Postprzez K.Y.Czart » sobota, 9 stycznia 2010, 14:36

PsyhoSpider napisał(a):po wypełniaczach

Znaczy wypychaczach. ;o) Mam identycznego wielbłądka w magazynie, ale chyba już dla mnie za malutki :-/ Sądząc jednak po pannach ze zdjęć, dla dzieci też on raczej nie jest :lol: Popatrzę, może się jadnak skuszę ;o)
K.Y.Czart

Postprzez PrzemoL » sobota, 9 stycznia 2010, 15:27

Ciągle podziwiam i gratuluję samozaparcia, żeby walczyć z tym modelem.
Taka mnie nurtuje kwestia, czy zamierzasz wykonać słupki tak jak Academy proponuje, tzn. wkleić je w te rowy? Ja bym sugerował je zaszpachlować, wywiercić otwory tylko na słupki, z elementów ze słupkami zrobić literę "pi", tj. usunąć dolną poprzeczkę, dzięki czemu łatwo będzie dopilnować ich geometrii przy wklejaniu w dolny płat, a przed montażem górnego płata odciąć ostrą żyletką górne poprzeczki. Ja tak zrobiłem w modelu Sopwith Pup Airfixa i wyszło bardzo dobrze. Po prostu obawiam się, że będziesz miał kłopoty z zaszpachlowaniem płatów, jeśli przyjmiesz propozycję Academy.
Namarie...
PrzemoL

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat