BAC Lightning F6, Eastern Express, 1/72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: BAC Lightning F6, Eastern Express, 1/72

Postprzez lejgo_inc » sobota, 5 grudnia 2009, 17:03

Gunmetal.

Obrazek

Obrazek

Jednak poszedł po całości, jakoś tak się fajnie malowało. Metaliczny połysk wychodzi teraz w mniejszym zakresie kątów oświetlenia.
pozdrawiam, Leszek
http://www.shelfoddity.com
[Mankind has a perfect record in aviation; we never left one up there]
lejgo_inc

Reklama

Postprzez lejgo_inc » niedziela, 6 grudnia 2009, 22:54

Revell 90.
Śmiesznie to zabrzmi, ale wydeje mi się, że ta farbka ładniej wychodzi nałożona pędzlem. Jest przy tym sporo zabawy, żeby utrzymać smugi w ryzach, ale wynagradza to większą jednolitością i metalicznością (albo w tej chwili moja wyobraźnia już figluje z zapamiętanymi obrazami poprzednich modeli które męczyłem kombinacją pędzla i R90 :). Tu jednak wprost z dyszy psiwaty.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bardzo [bardzo-bardzo] wszystko się zmienia jak się przestawi lampkę - raz jest już prawie jednolita srebrna powierzchnia, a przy innym kierunku wydaje się że przedcieniowanie jest dopiero lekko przyprószone cieniutkim sreberkiem.
Zresztą popatrzcie sami:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nity też raz są dobrze zakonspirowane, a innym razem widać ich przebrzydłe łby ;)
pozdrawiam, Leszek
lejgo_inc

Postprzez LazyCat » poniedziałek, 7 grudnia 2009, 02:38

Dla upartego nic trudnego :lol:
Wyrazy uznania za zmiane kurczaka w kawal metalu!
Obrazek
LazyCat

Postprzez lejgo_inc » poniedziałek, 21 grudnia 2009, 15:46

Jutro pakuję się do samolotu (jak ktoś go znajdzie pod kupką śniegu na Szeremietiewie) - zatem eksperymentalny projekt "ŻŻL" (żółta żaba lightning) dobiega końca.
Z przyczyn dotyczących pracy zawodowej czasu miałem mniej niż planowałem i znęcanie się nad modelem zakończyłem na takim etapie:

Obrazek

Jeszcze krótka historia, a potem stado fotek.
Po warstwie srebrnego (R90) który pokazywałem ostatnio napsikałem przezroczystą warstwę "Jarkiego Alumińja" (Akan, bardzo słabo kryjący), który w sumie niewiele (mniej niż się spodziewałem) zmienił w odbiorze modelu. W optymistycznym porywie zamaskowałem taśmą pół modelu żeby napsikać jakies stalowe drobiazgi (pierścień na dziobie, dysze silników). Zdejmując później to maskowanie uszkodziłem trochę powłokę aluminium, wyszła taka nieregularność na start zużywania.

Potem czasu starczyło już tylko na przebarwienia ciapane pędzelkiem - najpierw ...tytan od tamiji (cieplejszy odcień maziajów) następnie klasyka w postaci H56 (min. wzdłuż linii nitów), a jeszcze na sam koniec na niektóre panele rozcieńczony szary, bodaj H28 który dałby bardziej interesujące efekty gdybym go nanosił aerografem (ale wtedy rzeczone narzędzie było już w walizce).

Taki srebrno-srebrny model wyglądał dość łyso, więc sięgnąłem po kalki.
Wschodni ekspres zapakował naklejki masakrycznie matowe, ale trzymające się kupy. Trochę dałem ciała z wycinaniem orzełków na ogon, bo nie zauważyłem białej obwódki dookoła czarnej sylwetki i wyszła lekka masakra. Pomarszczone kokardy na skrzydłach to efekt GS Settera.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

... a były taaaaakie plany (gest rękami jak u wędkarza) - wash metalicznym kolorem przetykany zwykłym czarnym gWashem (nie mylić z produktami googla), cieniowanie smokiem, cieniowanie aluminiumem, stalą, szarością... mam nadzieję powtórzyć te wszystkie eksperymenty na lightningu trumpka (tj. minus krzywe linie :).
pozdrawiam, Leszek
lejgo_inc

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat