Dzięki!
Postaram się przybliżyć technikę. Na początek powierciłem mnóstwo otworów, potem ostrym skalpelem powycinałem otwory o kształcie przestrzeni międzyżebrowych. Starczyło mi cierpliwości na te części, ale na całe skrzydło dwupłata to bym się nie porwał

Na początku użyłem na pokrycie białej folii samoprzylepnej Oracal, "na sucho" wydawało się, że przeświecanie jest odpowiednie. Jednak po pokryciu okazało się, że prześwieca mniej więcej tak samo jak białe tworzywo modelu, które również okazało się półprzezroczyste, więc efekt upadł. Wcześniej przez kontrast wydawało się OK. Pozostawiłem białą folię na stałych częściach skrzydeł, poszpachlowałem i poszlifowałem dla wyrównania i całość trysnąłem Gunze Base White, licząc na to, że zmniejszę przeświecanie tworzywa. Następnie przezroczystą folią Oracal okleiłem ruchome powierzchnie.Całość pokryłem mgiełką Base White, dla redukcji przeświecania i poprawienia adhezji farby.

Metoda ta ma jeszcze tą zaletę, że imituje delikatne wklęśnięcia płótna. Na koniec, ponieważ model był cały w bieli, mogłem pokryć go delikatną warstwą właściwej farby. Wot i wsio!