Seversky P-35 1/48 Signum

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Seversky P-35 1/48 Signum

Postprzez K.Y.Czart » piątek, 8 stycznia 2010, 18:10

Przepraszam, że zwrócę na to uwagę, ale patrząc na jedno z wcześniejszych zdjęć odniosłem wrażenie, że coś jest nie tak z osiami obu luf km kadłubowych. Ale porównując zdjęcie z profilu ze zdjęciem oryginału, wygląda że jest OK :shock: .Tylko kształt owiewek trochę inny. ;o) Czy coś poprawiałeś w tym względzie, bo na tych ostatnich zdjęciach nie widać tego wyraźnie? Otarcia centropłatów i kadłuba bardzo fajne, ale kropeczki które zostały - mniej :->

Obrazek

Pozdrawiam

Krzysiek
K.Y.Czart

Reklama

Postprzez Lewy » piątek, 8 stycznia 2010, 18:24

Karabiny nie miały żadnych kołków ustalających, troszkę się namęczyłem, żeby je przykleić prosto. Kształt osłon faktycznie powinien być bardziej "rurowy" a nie taki prostokątny jak w moim modelu, nie zwróciłem na to uwagi. Kropeczki chciałem podmalowywać, ale odcień nowej farby zbyt różnił się od reszty, nie pomogło przecieranie papierem ściernym.
Lewy

Postprzez Lewy » piątek, 15 stycznia 2010, 20:02

Witam. To już ostatnia aktualizacja przed galerią. Zaprojektowałem w końcu proste maski, uprzejmy pan wyciął mi to na plotterze i dziś mogłem w końcu zacząć malowanie oznaczeń i napisu US ARMY.
Najpierw nakleiłem w odpowiednie miejsca obwódki oznaczeń (oczywiście nie był bym sobą, gdybym nie zapomniał o lewej burcie) oraz zamaskowałem cały model woreczkiem foliowym tak na wszelki wypadek.Całe kółka prysnąłem białą farbą i poczekałem kilka godzin aż wyschnie, po czym nakleiłem maski gwiazd. W tym momencie ujawniły się wady plottera na którym zostały wycięte maski. Gwiazdy nie były równe, każde ramie różniło się od siebie o dziesiętne milimetra, ale nawet tak małe różnice utrudniły mi pracę.
Obrazek
Obrazek
Kolejnym kolorem był niebieski, miałem tylko dwie niebieskie farby więc wyboru dużego nie było. Nie wiem czy odcień jest odpowiedni, na moje oko jest za jasny.
Obrazek
Gdy farba troszkę podeschła zerwałem maskowanie gwiazd.
Obrazek
Następnie nakleiłem duże koło z wyciętym w środku małym, tak aby zachować symetrię. Trysnąłem czerwony kolor i po chwili zerwałem maskowanie. Niestety klej masek jest wyjątkowo silny, dlatego na skrzydle wraz z maską odlazł kawałek farby.
Obrazek
Przyszła kolej na napis US ARMY na dolnych powierzchniach. Nakleiłem maski, prysnąłem czarną farbę, odkleiłem maski i zauważyłem, że ... jest krzywo :( . Mam nauczkę na przyszłość, trzeba było nakleić kawał taśmy przez całą długość skrzydeł i w ten sposób ustalić geometrię. No cóż, uczymy się na błędach.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Chciałbym jeszcze trzy słowa wspomnieć o tej folii. Jest to Oracal 641 kolor, jak widać biały, choć przepuszcza dużo światła. Klej jak wspomniałem jest zdecydowanie zbyt silny, dobrze, że model zdążył już odstać swoje, dzięki czemu zakończyło się tylko jedną wpadką. Do tego typu wzorów jej elastyczność jest wystarczająca, lecz na bardzie obłych powierzchniach ułożenie jej było by już kłopotliwe.

Pozdrawiam Marcin.
Lewy

Postprzez chincz » piątek, 15 stycznia 2010, 22:34

Już kilka razy się tu przewinęła sprawa folii do maskowania. Jedyna słuszna to w zasadzie Oramask (nie pamiętam numeru), ta szara półprzezroczysta. Ma słabszy klej, chociaż i z nią lepiej uważać. A półprzezroczystość i większa elastyczność pozwala na lepsze ułożenie na modelu.
Pozdrawiam
chincz

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat