Spitfire Alana Deere

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Re: Spitfire Alana Deere

Postprzez K.Y.Czart » niedziela, 10 stycznia 2010, 12:44

A może ma ktoś wiedzę na temat treści napisu pod czerwonym wężem na samolocie "Sandy" Johnstona z 602 dywizjonu. Przygotowuję sobie kalki dla kilku alternatywnych wariantów i wąż - no problem, ale tekst - zagadka. Nie znalazłem żadnego, aż tak czytelnego wizerunku tego godła.

Jaho63 napisał(a):
K.Y.Czart napisał(a):sokole oko = szarość sokoła

A to nareszcie wiem, dlaczego tak do mnie trafia ta tematyka. :mrgreen: (joke).

Jeszcze, dwa z wielu, przykłady na potwierdzenie tych szarych sokolich piórek. Przeglądając "Asy myśliwskie aliantów" Spicka, znalazłem informację o wyczynach Boba Hansona (20 x Zero /6 lotów / 17 dni) i jego w sumie 25 zwycięstwach. Znalazłem w innej książce sylwetkę boczną jego Corsaira. I co? Standardowy Korsarz, nawet score's na burcie nie ma. Nie zdążył umieścić :cry: Zginął w ciągu kilku następnych dni po tej rewelacyjnej serii zwycięstw. I chociaż drugi z wyjątkowych "kozaków" - David McCampbell, o którym przeczytałem w tej książce (9 zwycięstw w jednym locie !!!; w sumie 34) miał na Hellcacie nazwę własną, a na "Minsi III" również solidny score board, to poza tym jego Hellcat, to sama skromność. ;o)
K.Y.Czart

Reklama

Postprzez greatgonzo » niedziela, 10 stycznia 2010, 14:00

Navy!
Cyrkowe malowania to w lotnictwie armii. Poza tradycją to też kwestia 'sposobu użytkowania' ;).
greatgonzo

Postprzez K.Y.Czart » niedziela, 10 stycznia 2010, 14:05

greatgonzo napisał(a):Navy!
Cyrkowe malowania to w lotnictwie armii. Poza tradycją to też kwestia 'sposobu użytkowania' ;).

Może i tak. Dla porządku: McCampbell - Navy, Hanson - Marine Corps ;o)
K.Y.Czart

Postprzez Jaho63 » niedziela, 10 stycznia 2010, 17:13

K.Y.Czart napisał(a):a na "Minsi III" również solidny score board

Na wcześniejszych też miał. A Bob Hanson, choć jego Corsaira też mam w planach, to faktycznie trochę szybciutko (2 tygodnie) mu 20 zwycięstw poszło.
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez greatgonzo » niedziela, 10 stycznia 2010, 18:53

K.Y.Czart napisał(a):Hanson - Marine Corps ;o)

A niby gdzie miałby być przyporządkowany VMF215? :mrgreen:
greatgonzo

Postprzez K.Y.Czart » niedziela, 10 stycznia 2010, 19:10

Wracając do Spitfirów, a może Unwin? Znalazłem QV-H Unwina - miał ich chyba cztery z różnymi numerami seryjnym. ;o) Ale K9853 miał namalowanego Popeye'a przed kabiną. Znalazłem zrekonstruowany rysunek tego Popeye'a (na zachowanym zdjęciu jest mało widoczny). Unwin miał 13 Niemców na rozkładzie i wszystkich do listopada 1940. Chyba nieźle łączyłby sukienkę z duszą, zwłaszcza że jego zwycięstwa dotyczą prawie wyłącznie okresu BOB.
K.Y.Czart

Postprzez K.Y.Czart » niedziela, 10 stycznia 2010, 19:19

greatgonzo napisał(a):
K.Y.Czart napisał(a):Hanson - Marine Corps ;o)

A niby gdzie miałby być przyporządkowany VMF215? :mrgreen:

No do Marines rzecz jasna :) , ale w odpowiedzi na post napisałeś "Navy! ...", stąd moja uwaga, bo nie pisałem wcześniej o przynależności Hansona do VMF215, i że to jednostka Marine Corps ;o) Ale już się to w mam nadzieję wyjaśniło :)

Pozdrawiam

Krzysiek
K.Y.Czart

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste