Bf 109 E Slovakia RPM 1:72

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Bf 109 E Slovakia RPM 1:72

Postprzez SOPOL73 » poniedziałek, 11 stycznia 2010, 21:59

Jeszcze jeden Emil tym razem Słowacki. Nie jest to model super dokładny bo z zestawu RPM który oferuje minimum poprawności o ile tak to można ująć. Model troszkę wymagający dużo szpachli no i mało subtelne linie podziału blach. Kalkomanie z cyklu "sojusznicy Luftwaffe" intechu.
Model malowany jak zwykle u mnie pactrami i aero. Pierwszy raz starałem sie pomalować drobnymi plamkami na bokach kadłuba. Efekt jaki jest to widać takie są początki w operowaniu aero. Malowanie na podstawie schematów umieszczonych w necie.
Czekam na krytykę i porady. ;o)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ilość zdjęć jest spora i niby się powtarzają, ale to są różne fotki i różne warunki oświetleniowe.
SOPOL73

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Bf 109 E Slovakia RPM 1:72

Postprzez dewertus » poniedziałek, 11 stycznia 2010, 22:33

Mnie osobiście model się podoba - nietypowe barwy (Słowacja) dodają mu pewnej egzotyki. Ciapkowanie bardzo fajne.
W/g mnie popełniłeś dwa błędy merytoryczne, które w zadnym razie nie są związane w modelem czy jego wykonaniem:
1. Godło Słowaków nakleiłeś do góry nogami - to jest raczej duża wtopa.
2. Może się mylę, ale koła w 109 miały inną kolorystykę: piasta w kolorze czarnym, ogumienie zaś ciemnoszare.

pzdr.
Hubert
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Postprzez SOPOL73 » poniedziałek, 11 stycznia 2010, 22:54

Co do godła to się nie zgadzam jest dobrze przyklejone co do reszty przyznaję rację ;o) przy następnych takich byków już nie będzie. :-|
SOPOL73

Postprzez PiotrekS » poniedziałek, 11 stycznia 2010, 22:55

dewertus napisał(a):1. Godło Słowaków nakleiłeś do góry nogami - to jest raczej duża wtopa.

Godło słowackie na modelu jest prawidłowo naklejone. Sopol nie popełnił błędu ;o)
Ostatnio edytowano poniedziałek, 11 stycznia 2010, 22:57 przez PiotrekS, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
PiotrekS

Postprzez K.Y.Czart » poniedziałek, 11 stycznia 2010, 22:56

dewertus napisał(a):Mnie osobiście model się podoba - nietypowe barwy (Słowacja) dodają mu pewnej egzotyki. Ciapkowanie bardzo fajne.
W/g mnie popełniłeś dwa błędy merytoryczne, które w zadnym razie nie są związane w modelem czy jego wykonaniem:
1. Godło Słowaków nakleiłeś do góry nogami - to jest raczej duża wtopa.
2. Może się mylę, ale koła w 109 miały inną kolorystykę: piasta w kolorze czarnym, ogumienie zaś ciemnoszare.

pzdr.
Hubert

Z kołami się nie mylisz, ale z godłem tak ;o) Ono rzeczywiście tak wyglą :-> :shock:

Pozdrawiam

Edit: Piotr szybszy :-/
K.Y.Czart

Postprzez Jaho63 » poniedziałek, 11 stycznia 2010, 22:59

Hubercik, coś Ci się po... zajączkowało. ;o) Godło jest dobre. Mnie sie rzuciły przebicia kamuflazu spod kalek.
Na Huberta! :mrgreen:
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez dewertus » poniedziałek, 11 stycznia 2010, 23:15

Jaho63 napisał(a):Hubercik, coś Ci się po... zajączkowało. ;o)

Słowacy.... nawet herbu nie potrafią "po ludzku" namalować - po...merdało mi sie ze współczesnym oznaczeniem :oops:
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Postprzez Rumcajs » wtorek, 12 stycznia 2010, 10:46

Jaho63 napisał(a):(...)Godło jest dobre. Mnie się rzuciły przebicia kamuflazu spod kalek.(...)

Janusz godło się trochę różniło od tego co jest w kalkomaniach Intechu. Zresztą widać, że słabe technicznie są te nalepki - wzmiankowane przebicia kamuflażu.

Sopol73, duży plus za temat, bardzo ciekawe są te słowackie Emile, a co się tyczy modelu to całkiem przyjemny dla oka. :)
Trzeba jednak napisać, że trochę inaczej wyglądał oryginał. Najważniejsza odchyłka, to wczesny typ kabiny w Twojej "białej 7". Samolot miał późną kabinę z dodatkową szybą pancerną na przodzie wiatrochronu. Odrobinkę inaczej wyglądały też plamki na bokach kadłuba, ale to już szczegół, który bardzo trudno poprawnie odwzorować w 1/72 i naprawdę niewielu modelarzy by sobie z tym poradziło.
Jak, mniej więcej, powinien wyglądać originał, można zobaczyć na planszy z instrukcji do kalkomanii Rising Decals "Emilovia s pod Tatier"
Obrazek

Bardziej szczegółowe plansze barwne oraz zdjęcia maszyn znajdziemy w wydaniu specjalnym słowackiego HT Model Magazin o Bf 109E Słowackich Sił Powietrznych.

Ja w każdym bądź razie, również zbuduję sobie kiedyś słowackiego Emila, tylko wykorzystam lepsze kalkomanie z zestawu Rising Decals. Kalkomanie te nestety są już niedostępne, ale może będzie wznowienie, jak to było już w przypadku kilku innych arkuszy tego producenta.
Pozdrawiam
Marcin Surzyn
Rumcajs

Postprzez SOPOL73 » wtorek, 12 stycznia 2010, 13:58

Ze wszystkim się zgadzam i fakt zobaczyłem schemat malowania i troszkę się za głowę złapałem. W tej skali to takie kamo wykonają najlepsi modelarze, ja niestety jeszcze nie potrafię tak malować aero, troszkę mi jeszcze brakuje.
Dzięki za uznanie i merytoryczne porady. ;o)
SOPOL73

Postprzez spiton » środa, 13 stycznia 2010, 13:48

Znowu ciekawa 109. Gratuluje!!
spiton

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli