P 47 N Italeri 1:72

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

P 47 N Italeri 1:72

Postprzez SOPOL73 » czwartek, 14 stycznia 2010, 18:57

Postanowiłem wystawić P 47 N po tym jak przeczytałem posta że nikt nie pokusił się na zrobienie tej wersji w 72.
Dodatkowo zamieszczam fotkę zestawu kalek po pytaniach jaki to zestaw naklejek.
Model to znany zestaw Italeri P 47 N ganiony za błedy merytoryczne, a największym mankamentem są moim zdaniem wymiary ( rozstaw podwozia). Model budowało się przyjemnie. Zakładałem brak większej ingerencji w wymiary i geometrię. Model chcę zaznaczyć nie widział aerografu. Malowany pędzlem , pactrami, zrobiłem mało skutecznego washa, brudzenie na mokro i na sucho pigmentami, zarysownia garfitem twardości B i HB.
Kalkomanie tak jak sobie przypominałem to Propagteam:

fotki na nowo
Obrazek

Model fotografowany przy sztucznym oświetleniu:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
SOPOL73

Reklama

Re: P 47 N Italeri 1:72

Postprzez Jaho63 » czwartek, 14 stycznia 2010, 20:59

A masz tam jakieś w malowaniach asów? :mrgreen:
Model spoko. Ale jak mam być szczery to mam nadzieję, że ktoś pokaże jak go skrzyżować np. z Revellem (Spiton?).
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez djack » czwartek, 14 stycznia 2010, 22:50

SOPOL73 napisał(a):Postanowiłem wystawić P 47 N po tym jak przeczytałem posta że nikt nie pokusił się na zrobienie tej wersji w 72.

Ja tylko napisałem, że nikt ( w sensie producent) nie pokusił się o zrobienie porządnej "enki" w 1:72. O ile się nie mylę, to do tej pory były tylko 3 modele: Heller, High Plane Models i Italeri. Hellera kiedyś miałem - oględnie mówiąc taki sobie. HPM - shortrun, więc pewnie już nie produkowany. No i Italeri - sam wiesz. Przydałaby się jakaś nowa Tamiya, albo chociaż Hobby Boss.
Znalazłem wątek o konwersji z D na N. Może komuś się przyda (ciekawie gość okreslił włoski model - Shitaleri ;o) )
http://www.modelersunderground.com/foru ... php?t=2952
djack

Postprzez LazyCat » piątek, 15 stycznia 2010, 06:26

djack napisał(a):
SOPOL73 napisał(a):Znalazłem wątek o konwersji z D na N. Może komuś się przyda (ciekawie gość okreslił włoski model - Shitaleri ;o) )
http://www.modelersunderground.com/foru ... php?t=2952

OK, Timmy jest troche rozczarowany :-/ Szkoda ze do tej pory nie skonczyl tej konwersji. Natomiast zrobil ten sam model Italieri NAPRAWDE swietnie. Brawo za odwage, ja go zostawilem (zestaw Italieri) jako "honorowego dawce organow".
Obrazek
LazyCat

Postprzez Rumcajs » piątek, 15 stycznia 2010, 10:10

Sopol, "metal" kładłeś pędzlem czy aerografem? Wydaje mi się, że pędzlem, ale jak na pędzel to nie wyszedł najgorzej.
Model trochę dziwnie pobrudzony (wdaje się, że za duże są te plamy), ale i tak da się na niego popatrzeć. ;o)
Za to mocno rzucają się w oczy babole włoskiego producenta, ale co zrobić taki urok... Dla lepszego wyglądu trzeba by sporo detali wymienić, co znacząco podniesie koszt lub ilość roboczogodzin poświęconych temu modelowi.
Jak z konwersją P-47D Academy 1/72 na P-47N poradził sobie mój czeski kolega z Modelforum można podejrzeć w linku ponizej:
http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=63&t=2435
Moim zdaniem, poszło mu naprawdę świetnie.
Pozdrawiam
Marcin Surzyn
Rumcajs

Postprzez djack » piątek, 15 stycznia 2010, 10:47

Jeszcze jedna konwersja, tym razem z Revella. Szkoda, że też niedokończona.
http://www.modelersunderground.com/foru ... php?t=7314
Ta czeska konwersja naprawdę nieźle wygląda.
djack

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli