Michał U. napisał(a):Stąd wpadłem na pomysł, by pomalować go farbami Gunze H (pierwotnie miał być malowany Pactrami).
Uparcie polecam olejne autentyki Model Master.
Michał U. napisał(a):Stąd wpadłem na pomysł, by pomalować go farbami Gunze H (pierwotnie miał być malowany Pactrami).
Jaho63 napisał(a):A miałeś ten zestaw: Gunze Sangyo CS652 RAF Color Set?
Jacek Bzunek napisał(a):Michał U. napisał(a):Stąd wpadłem na pomysł, by pomalować go farbami Gunze H (pierwotnie miał być malowany Pactrami).
Uparcie polecam olejne autentyki Model Master.
Timi napisał(a):Ja od kilku modeli maluje Gunze H i jestem strasznie zadowolony, wcześniej próbowałem Pactry, Tamiyi, Vallejo Air i kilku olejnych.
Można malować dość rzadką farbą, więc wszelakie zabiegi rozjaśniania itp są banalnie proste.
Co od odcieni to ja się nie przejmuje tym, bo nie wierze w jeden właściwy odcień, a po za tym kolor zaraz po malowaniu i kolor po wszelakich zabiegach typu filtr, washe itp różni się w znacznym stopniu.

Daniel iceman Gronowski napisał(a):a masz taki problem z Gunze H, że nawet kilka dni po malowaniu zostają ślady paluchów , tak jakby farba była jeszcze nie do końca wyschnięta? Jest to chyba największy minus tych farb
Dominik napisał(a):H075 średnio będzie pasować. Proponowałbym Tamiji nowe farby wydane specjalnie do Spitfire'a (planuję sobie zamówić Ocean Grey'a bo resztę ma Gunze w swej serii H). Póki będę miał na składzie farby z zestawu to będę je używał. Mimo wszystko farby z serii C są najlepsze.Daniel iceman Gronowski napisał(a):a masz taki problem z Gunze H, że nawet kilka dni po malowaniu zostają ślady paluchów , tak jakby farba była jeszcze nie do końca wyschnięta? Jest to chyba największy minus tych farb
Ja używam rozcieńczalnika do farb H i mam ten sam problem. Nie wiem dlaczego te farby tak długo schną.
Timi, farby Tamiji są bardzo dobre. Używam i jestem z nich zadowolony.
Timi napisał(a):Też mam podobnie ze schnięciem Gunze, ale nie zawsze jest tak że się klei, może faktycznie "dabyl oł sewen" ma racje. Musze przetestować, bo aktualnie na modelarni mamy 3 rodzaje rozcieńczalników Gunze.
Bercik napisał(a):Mały off top się zrobił, jeśli dyskusja się rozwinie, przeniosę w inne miejsce.
Bercik napisał(a):Michał, zwróć uwagę, że Chris użył dwóch z trzech kolorów innych, niż Gunze sugeruje jako autentyki do drugowojennego lotnictwa brytyjskiego, więc dyskusja z odcieniami autentyków jest otwarta![]()
Dominik napisał(a):H075 średnio będzie pasować. Proponowałbym Tamiji nowe farby wydane specjalnie do Spitfire'a (planuję sobie zamówić Ocean Grey'a bo resztę ma Gunze w swej serii H). Póki będę miał na składzie farby z zestawu to będę je używał. Mimo wszystko farby z serii C są najlepsze.

Michał U. napisał(a):Wychodzi na to, że jedyny kolor polecany przez Gunze jako autentyk dla drugowojennych angielskich samolotów, którego użył Chris nie pasujeJa uważam, że na Dark Green świetnie pasuje H330. Co do kolorów Ocean Grey i Medium Sea Grey pewny już nie jestem i w związku z tym prosiłbym o radę.
Daniel iceman Gronowski napisał(a):Irytuje to zwłaszcza podczas nakładania innego koloru kamuflażu, bo za coś ten model trzeba trzymać podczas fukania aerkiem. Od dawna stosuję lateksowe rękawiczki i mimo to, na akrylach serii H zostawiam linie papilarne
Daniel iceman Gronowski napisał(a):U mnie to standard 4 porcje leveling thinnera na 1 porcje farby.
U mnie 2 porcje thinnera (zwykłego do farbek H) - no czasami troszkę więcej - na 1 porcję farby. Farby Gunze są na tyle rzadkie, że nie trzeba więcej...chyba, że farba troszkę zleżała jest.

Powrót do Lotnictwo - warsztat
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 17 gości