Bf 109 F z II./JG 53

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Bf 109 F z II./JG 53

Postprzez dewertus » czwartek, 4 lutego 2010, 14:48

Koleżanki i Koledzy,
Mam pytanie dotyczące malowania samolotów Bf 109 F z II./JG 53 (a dokładniej z 4./JG 53 i 5./JG 53) z okresu stacjonowania tych jednostek na wyspie Pantalleria i wykonywaniu operacji przeciwko Malcie.

W literaturze znalazłem kilka sylwetek bocznych 109 F pilotowanych przez G. Michalskiego, K. Brandle i H.Rollwage. Problem w tym, że tylko samolot pilotowany przez K. Brandle występuje w malowaniu "śródziemnomorskim", pozostałe są w malowaniu "europejskim". Czy pozostała dwójka latała na Bf 109 F w malowaniu "śródziemnomorskim"?, Jeśli tak, czy dysponujecie schematem lub fotografią? Kiedy samoloty zmieniały kamuflaż (czy tylko w przypadku przeniesienia do Afryki)? Zdjęcia z lotnisk na Sycylii przedstawiają pełny miszmasz...

Planuję Bf 109 F w malowaniu G. Michalskiego, ale chciałbym, aby było ono "śródziemnomorskie" (w odwodzie mam jeszcze K. Brandle, ale długo to on nad Maltą nie powojował...).

pzdr.
Hubert
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Reklama

modele polskich samolotów

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste