Samoloty z moich stron

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Samoloty z moich stron

Postprzez RAV » sobota, 6 lutego 2010, 17:35

Cześć!

Od paru miesięcy (i jeszcze trochę to potrwa) mieszkam i pracuję w Wuppertalu (okolice Dortmundu, Essen i Dusseldorfu, czyli ogólnie Zagłębie Ruhry) i pomału zapoznaję się z miejscową historią, oczywiście pod kątem lotniczym. Jak na razie zainteresowały mnie dwa wątki:

1. Nalot Lancasterów na zaporę Moehne (16-17 maja 1943). Zapora jest 85 km ode mnie, świetny Lancaster "Dambuster" z Revella jest w sklepie zabawkowym za niecałe 20 E. Poszukuję zdjęć tych samolotów, żeby potwierdzić prawidłowość malowania. Na razie znalazłem dwa:
Obrazek Obrazek
Podobno to ten sam samolot, Gibsona, ale odkąd w ciągu kilku lat z jednego Mustanga Horbaczewskiego zrobiły się trzy, podchodzę ostrożnie do takich informacji. Oprócz tego jest mnóstwo rekonstrukcji, ale nie ma to jak porządna seria zdjęć.

2. Nalot 719 samolotów RAFu na Wuppertal, z udziałem Wellingtonów Mk.X z Dywizjonu 300 (29-30 maja 1943). Pierwszy w historii przypadek burzy ogniowej wywołanej przez bombardowanie. Poszukuję konkretnych egzemplarzy polskich Wellingtonów, biorących udział w tym nalocie (numerki/kody, zdjęcia, rekonstrukcje).

Może ktoś z Was już wcześniej drążył te tematy i może się podzielić znaleziskami...
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Samoloty z moich stron

Postprzez K.Y.Czart » sobota, 6 lutego 2010, 18:10

Coś takiego?

Obrazek

Zdjęcie pochodzi z The Dam Busters Story / Jonathana Falconera (Sutton Publishing) - jest tu trochę zdjęć, ale samych samolotów niedużo. Dużo informacji jest też w "Als Deutschlands Daemme brachen" (Motorbuch Verlag) ale zdjęć Lancasterów znów niewiele. :-/
K.Y.Czart

Postprzez RAV » sobota, 6 lutego 2010, 18:22

K.Y.Czart napisał(a):Coś takiego?

Dobre, tego nie znałem... Ale gdzie się podział lewy statecznik?
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » sobota, 6 lutego 2010, 18:24

Schował się za prawym?
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Slash » sobota, 6 lutego 2010, 18:32

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):Schował się za prawym?

Dowcipniś. Przecież jak mógł się za nim schować, kiedy wystaje ponad jego obrys. ;o)
Slash

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » sobota, 6 lutego 2010, 18:37

Bo udaje jego cień.. :>
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Slash » sobota, 6 lutego 2010, 18:53

Złośliwcze Ty. Wnikliwych uprzedzam, że w konstrukcji Lancastera przewidziano po jednym izolatorze na jeden sznurek, z czego po każdym jednym na jeden statecznik. Wiem bo robię teraz takiego w 1:144. Bez anten, no ale wiem.

Obrazek
Slash

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » sobota, 6 lutego 2010, 19:37

No naprawdę nie musisz mi tłumaczyć; na izolatory nie zwróciłem nawet uwagi- wystarczył mi wyraźny obrys statecznika na pierwszym planie.
Kamil Feliks Sztarbała

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste