King Tiger, Ktoś coś wie na jego temat?

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych pojazdach wojskowych lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Moderator: xenomorph

Re: King Tiger, Ktoś coś wie na jego temat?

Postprzez klajus » piątek, 5 lutego 2010, 16:33

skrzat16 napisał(a):Warto tam zajrzeć :)
Relacja prac nad opisywanym tu pojazdem :!:

http://images.google.pl/imgres?imgurl=h ... 8%26um%3D1

Raczej nie. Tam Paweł robi zupełnie inna konfigurację niż ta ze zdjęcia w Twoim pierwszym poście....
Pozdrawiam z mojego brodzika intelektualnego, Paweł Klaja, Fun-sklejacz tworzący rzeczy z gruntu słabe albo przeciętne...
http://pawelklaja.blogspot.com
Tekst roku:
[..] ... więc nie ma go co manieryzmem rodem z "Super modelu" psuć. Modelarstwo redukcyjne to fakty w skali a nie mity i radosna twórczość. ... [...]
klajus

Reklama

Postprzez rollingstones » piątek, 5 lutego 2010, 16:35

No nie do końca nad tym. Paweł robił Sf w oparciu o ten kamuflaż.

EDIT - razem się wpisaliśmy - ale właśnie sobie przypomniałem że Klajus robił ten pojazd
płotka
rollingstones

Postprzez klajus » piątek, 5 lutego 2010, 16:39

Siema Sebek!

Robiłem wesołą wariację na temat tego malowania... :mrgreen:
Ale konfiguracja identyczna jak ta na zdjęciu tylko gąsienice bojowe-późne.
viewtopic.php?f=17&t=2520
Pozdrawiam z mojego brodzika intelektualnego, Paweł Klaja, Fun-sklejacz tworzący rzeczy z gruntu słabe albo przeciętne...
http://pawelklaja.blogspot.com
Tekst roku:
[..] ... więc nie ma go co manieryzmem rodem z "Super modelu" psuć. Modelarstwo redukcyjne to fakty w skali a nie mity i radosna twórczość. ... [...]
klajus

Postprzez Jager27 » piątek, 5 lutego 2010, 20:44

Wiem, że niektore tigery II pod koiec wojny jeździły w takie centki z 502 batalionu czołgów cięzkich SS

Pisownia
Jager27

Postprzez skrzat16 » niedziela, 7 lutego 2010, 13:05

Panowie, jakie wnioski można wysunąć z tej dyskusji ? Poczytałem kilka opinii na zagranicznych forach dotyczących King Tiger-a "octopus"
Teoria dotycząca tego pojazdu przedstawiony przez W. Trojca jest mocno kontrowersyjna.

"
[COUGH]Waldemar Trojca[COUGH]

Okay, a bit about Trojca. He is really blessed with an incredible amount of imagination. Much of his work is fictional and exists only in his head.

Initial Tiger-B's were sent out in the basecoat of Dunkel Gelb, and were camouflaged in the field, thusly, variations in the schemes were abound.

But just check a couple of the later hard edge Tiger-Bs. Although there are subtle differences, the general pattern is all the same on all tanks.

Octopus camo did not exist in any variations.

Reason? The photographed tank, all pictures of the Octopus are one and the same Tiger-B.

This Tiger-B was produced in the last batch of 8 completed by Henschel at their Kassel plant and deployed to defend the nearby Autobahn.

Perhaps the 7 others also had Octopus, but we may never know.

This Tiger-B was abandoned by it's crew after they sabotaged it, check the gun it is in full recoil.

Also, about the final production runs of the Tiger-B. As Henschel utilized the FiFo method, so anything new supplied by subcontractors was put ahead of older stock, this meant that at the end, some very old stock was being used. Pictures show at least one turret at the production line after the plant was overrun that has a 15 mm thick loader's hatch.

Further there are turrets with and without the AA-ring. The single link tracks were not in great supply as the Skoda factory had been captured before Tiger-B production ceased. If you check, you will see that a lot of the final Tiger-B's, including this Octopus one, are fitted with transport tracks. The 18 teeth sprocket is the later style.

So, this is a very kind word of advice, don't base any references on anything Trojca has come up with in his mind. "

cytat pochdzi ze strony:

http://images.google.pl/imgres?imgurl=h ... N%26um%3D1

W jednej publikacji przedstawia taki przykład malowania ,a w następnej inny :-/ Gdzie jest prawda :?:
Przyglądałem się tym zdjęciom, szczególnie ujęciu od przodu. Nie dopatrzyłem się tam jakiś istotnych różnic kontrastu szarości.
Wnioskuję że nie użyto tam brązowej farby.

Co myślicie na ten temat :?:

Myślimy, że jest regulaminowy obowiązek zamieszczenia tłumaczenia obcojęzycznego tekstu
P.D
Ostatnio edytowano niedziela, 7 lutego 2010, 17:56 przez skrzat16, łącznie edytowano 2 razy
skrzat16

Postprzez marder4 » niedziela, 7 lutego 2010, 14:25

Treści z forów nawet zagranicznych są lużną interpretacją autora,nie są autoryzowane i wydawane jako publikacje,może ktoś np.nie lubić Trojcy i pisać cuda na jego temat,ale co do tego kamuflażu to w książce Jentz@Doyle wydawnictwa Schiffer jest opis tego kamo jako RAL6003 bazowy i na to nałożone RAL 7028 w formie pasów i okręgów.
marder4

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » niedziela, 7 lutego 2010, 14:43

marder4 napisał(a):Treści z forów nawet zagranicznych są lużną interpretacją autora,nie są autoryzowane i wydawane jako publikacje

Normalnie jak bym był na wikipedii.. Tam też rzeczy i zjawiska zaczyanją istnieć dopiero, gdy ktoś napisze o tym książkę, której istnienie potwierdzi obecnośc w katalogu Biblioteki Narodowej.. Jakie znaczenie ma medium, w którym pojawia się informacja/analiza?
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez marder4 » niedziela, 7 lutego 2010, 16:18

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):
marder4 napisał(a):Treści z forów nawet zagranicznych są lużną interpretacją autora,nie są autoryzowane i wydawane jako publikacje

Jakie znaczenie ma medium, w którym pojawia się informacja/analiza?

Fakt,Super Express,Rzeczpospolita,Polityka,itd.Dla mnie ma znaczenie medium w którym pojawia się informacja.Chociaż nie twierdzę że informacje na forach są gorsze,często podają fakty o których nie mam bladego pojęcia,wtedy zaczynam "grzebać " w innych nośnikach wiedzy ,porównywać ,analizować . Np.o farbie lotniczej ,użytej do malowania KTII dowiedziałem się z internetu,ale nie spotkałem się z tym w inych żródłach.
marder4

Postprzez jerzyer » piątek, 21 maja 2010, 15:21

Witam
Mam prośbę do zainteresowanych. W muzeum organizujemy wystawę "Pojazdy pancerne II wojny światowe". Jedną z atrakcji mają być kolorowe boczne rzuty pojazdów w skali 1:1. Tygrys II, T-34, Sherman. Są to druki wielkoformatowe a więc materiał wyjściowy też musi być wysokiej rozdzielczości. Potrzebuję skan o wysokiej rozdzielczości, lub dobre kolorowe xero, lub fotkę o wysokiej rozdzielczości nawet z formatu A-4 to wystarczy. Biblioteka wojskowa nie ma albumów z tą tematyką, w tej chwili nie mogę też znaleźć go w księgarni. Zauważyłem że jesteście w posiadani albumów o sposobach malowania czołgów, czy ktoś jest w stanie mi pomóc lub wskazać gdzie mógłbym coś takiego dostać.
Pozdrawiam Jerzy
jerzyer

Poprzednia strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - rzeczywiste