F6F-5 malowanie trójkolorowe.

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Re: F6F-5 malowanie trójkolorowe.

Postprzez Marek(Thrawn) » środa, 10 lutego 2010, 20:20

Mam ostatnie pytanie:
gdzie mogę znaleźć numery boczne pilotów tzw. White.
Mam masę zdjęć ale nie wiem kto tam siedzi w środku jaki pilot.
A może macie malowanie któregoś z tych pilotów albo zdjęcie
Daniel A. Carmichael Jr.
Cdr. William A. Dean Jr.
Lt. Cdr. Leroy E. Harris
Eugene D. Redmond

Albo, czy któryś latał maszyną malowaną w ten sposób
http://www.skidmarksdiecast.com/catalog ... 0STAND.jpg
Głównie chodzi o lotniskowiec Hornet i F6F-5.
Pozdrawiam Marek(Thrawn)
Marek(Thrawn)

Reklama

Postprzez michalp78 » środa, 10 lutego 2010, 23:35

Dlaczego akurat ci?
Malowanek ani zdjęć nie znalazłem, ale możliwe jest, że tak pomalowanymi samolotami (F-5 lub trójkolorowymi F3) przynajmniej niektórzy z nich latali z pokładu Horneta.
Ci bardziej wątpliwi to:
Carmichael (13 zwycięstw) zakończył wojnę w składzie VFB-12 na USS Randolph, ale nie wiem kiedy zmienił przydział (wcześniej w VF-2). Jeśli był na Randolphie od wejścia VFB-12 do akcji to nie załapał się na oznaczenia z Horneta, które pokazałeś (od końca stycznia 45). Randolph wchodzi do akcji u wybrzeży wysp macierzystych w lutym.
Więcej tu: http://www.vbf-12.com/index1.htm
Redmond (9.5) - Był w VF-10 (Enterprise) i VF-2 (E?, Hornet), ale jakiś Eugene D. Redmond (nie wiem czy ten) zginął na wojnie w 44r.
Dean był w VF-2, a Harris w VF-17. To z grubsza pokazuje to zestawienie http://www.americanfighteraces.org/wwllnavy_a-d.html - szczegółów brak, ale dlaczego akurat Ci? Nie lepiej wyjść od zdjęcia, albo chociaż od "wielkiego nazwiska"?
Pozdrawiam. Michał
michalp78

Postprzez Marek(Thrawn) » czwartek, 11 lutego 2010, 17:10

To tak, chciałbym zrobić serię samolotów nawiązując do lotniskowca np Enterprise lub Hornet. Mam nadzieje, że nie jest to głupi pomysł i mam nadzieje, że będę mógł liczyć na pomoc.
Enterprise bardziej mi leży bo przetrwał całą wojnę i kiedyś robiłem ten lotniskowiec.
Do takiej serii mógłbym zrobić F6F-5, F6F-3, SB2C, F4U, SBD,TBF chyba nie pominołem żadnego, jeśli tak to proszę poprawcie mnie.
Hornet zresztą też przetrwał wojne jako nazwa bo pierwszy lotniskowiec spoczął na dnie.
Co do pilotów dlaczego oni - to były przykłady lista nadal jest otwarta i czekam na propozycje. Jest czas bo zbieram narzędzia i materiały oraz czekam na blaszki.
Ostatecznie zrobię tak jak pisałem tego Williamsa White 25 ale malowanie prawidłowe )) nie 3 kolorowe, bo mam masę materiałów o nim wraz ze zdjęciami pilota. Niestety brak zdjęć maszyny.
Od kolegi z forum dostałem
F6F-5 9 flown by Lt Hamilton McWhorter III of VF-12, USS Randolf, January 1945
ładny nie powiem ale te z Horneta malowanie mi bardziej leży a po drugie dużo osób go już robiło. No ostatecznie paszczaka ale nie White 7 może macie inne zdjęcia.
Jak ktoś coś ma ciekawego i niestandardowego żeby odświeżyć galerię nowym malowaniem to zapraszam na maila.
Biorę też pod uwagę ten samolot
F6F-5 8 flown by Ens Alred R. Wood & Ens Edward W. Olszewski of VOF-1, USS Tulagi, August 1944
Niby oklepany ale nikt go nie robił jak na razie.
Tylko wtedy będę robił samoloty pokładowe, ale nie z jednego lotniskowca.
Są jeszcze w rezerwie te malowania
F6F-5 115 'Death & Destruction BuNo.72534 flown by Ensigns Donald McPherson, Bill Kingston & Lttleton Ward of VF-83, USS Essex , May 1945
F6F-5 7 flown by Ens Robert E. Murray of VF-29, USS Cabot, April 1945
F6F-5 9 flown by Lt Charles 'Skull' Stimpson of VF-11, USS Hornet, November 1944
F6F-5 71 flown by Lt Leo B. McCuddin of VF-20, USS Enterprise, October 1944
Jak nie to zrobię ankietę ))) do głosowania.
Pozdrawiam Marek(Thrawn)
Marek(Thrawn)

Postprzez michalp78 » czwartek, 11 lutego 2010, 19:50

Marek(Thrawn) napisał(a):Do takiej serii mógłbym zrobić F6F-5, F6F-3, SB2C, F4U, SBD,TBF chyba nie pominołem żadnego, jeśli tak to proszę poprawcie mnie.

No jak nie? Wildcata (F4F) przecież nie wymieniłeś, TBD, F3F, SBC-4.
Roboty masa, a pomysł ciekawy więc do dzieła.
Pozdrawiam. Michał
michalp78

Postprzez Gienek » sobota, 13 lutego 2010, 01:35

Przypominam (jeżeli tego nie mówiłem), że do malowania McWortera masz kalkomanie za "free" ;o)
Gienek

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste