draz napisał(a): -wielokrotnie prowokował redakcję, zarzucając poszczególnym moderatorom i administratorom, lub wszystkim na raz bierność, szkalując dobre imię tychże, rzucając fałszywe oskarżenia,
- prowokował i podżegał niemerytoryczne dyskusje,
Mysle, ze zbyt powierzchownie oceniles Sebastiana. Fakt, jest impulsywny a wyrazane przez niego opinie kontrowersyjne czy wrecz dziecinne. Znam go osobiscie i moge jednak powiedziec banalne, ze to dobry chlop.
Jego reakcja na odejscie niektorych modelarzy z tego forum byla w moim przekonaniu proba naprawy tego co niewatpliwie nie bylo dobre na forum. Wynikalo to z jego dobroci po prostu

.
...po czym nawoływał do pokoju i podawania sobie rąk na zgodę.
Nie kazdy idealnie wyraza co mysli i czuje. Niektorzy arogancje i wywyzszanie sie ponad innych uzytkownikow skrywaja pod maska nonszalancji. Cytujac klasyka; "mozna byc prezydentem, mozna tez byc chamem"...
Ociaganie sie wladz forum z podjeciem konkretnych decyzji tylko zaognilo sytauacje.
Ucieszylem sie, ze Jarek Gurgul skutecznie wzial towarzystwo w karby. Szkoda, ze nie wczesniej. Szkoda, ze w ogole doszlo tej sytuacji. Szybka, zdecydowana reakcja wladz forum w moim przekonaniu nie doprowadzilaby do odejscia stad innych ( osobiscie zaluje tego ). Mam pewne odczucie, ze po prostu poswiecono jednych na rzecz drugich nie znajdujac wczesniej kompromisu.
PWM w moim odczuciu jest/bylo najlepszym polskim forum modelarskim z uwagi na jakosc prezentownych prac i specyficzna atmosfere tworzona przez uzytkownikow o roznym zasobie wiedzy, doswiadczenia i ... temperamentach.
draz napisał(a):Po trzecie, a to tak ode mnie osobiście bardziej, spiton podpadł mi swego czasu, gdy czynnie udzielał się w dyskusji na temat odejścia jednego z administratorów, bo gdzieś tam miało powstać nowe forum, nowy portal i trzeba było tutaj trochę syfu narobić, żeby można pokazać, jak pięknie jest gdzie indziej.
Jak wyzej, zle oceniles intencje spitona a podkreslanie osobistych animozji nie swiadczy dobrze o Twoim przygotowaniu do moderacji.
Nie podoba mi sie sposob w jaki moj Kolega Sebastian zostal potraktowany, kare dla niego uwazam za nieadekwatna do przewinienia.
Zeby sie nie rozpisywac za bardzo chce tylko poinformowac, ze w gescie sympatii i solidarnosci ze spitonem przestaje sie udzielac na forum przez najblizszy rok, tj do konca przyznanego Sebastianowi bana.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich zyczac wielu modelarskich sukcesow oraz powodzenia na niwie osobistej.