Farby ZERO-PAINTS

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Farby ZERO-PAINTS

Postprzez wuen » niedziela, 21 lutego 2010, 12:46

Meksyk89 napisał(a):Mam pytanie apropos farb Zero. Czy muszę stosować oryginalny podkład oraz lakier? Zastanawiam się czy farba zero wie wejdzie w w reakcje z podkładem lub lakierem gunze albo tamiyi.

1. nie musisz stosować oryginalnego podkładu - może być Tamiya, Gunze lub inny
2. nie musisz stosować oryginalnego lakieru - mam na myśli bezbarwny.
Stosuję Gunze C155 i Gaia 007 i jest OK - można też stosować bezbarwne typu 2K czyli 2-składnikowe chemoutwardzalne
3. farby Zero to dawne samochodowe farby nitrocelulozowe tylko - podobno - z drobniejszym pigmentem

Na pewno trzeba stosować podkład pod farby Zero - są na bazie nitro więc ostro reagują z polistyrenem.
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Reklama

Postprzez iras67 » niedziela, 21 lutego 2010, 18:31

Próbowałem kiedyś do rozcieńczania Gunze C matowych mieszanki acetonu z alkoholem izopropylowym.Sam alkohol ścina farbę ,robią się gluty .Po dodaniu acetonu jest zupełnie inaczej ,farba nie ma zawiesin jest jednorodna jedynie trochę szybko wysycha ,dlatego można stosować na mat gorzej z błyskiem(malowałem dyszą 0,15mm).Bezpośrednio na plastik przywiera mocno ale nie niszczy faktury, na podkładzie Gunze jest idealnie. Można mieszać z opóźniaczem Gunze Mr.Retarder Mild ,wtedy wysycha wolniej i jest dobry do błyszczących .Cenowo wychodzi maks 25 zł za 1,5l takiej mieszanki...
iras67

Postprzez draz » poniedziałek, 22 lutego 2010, 09:34

wuen napisał(a):3. farby Zero to dawne samochodowe farby nitrocelulozowe tylko - podobno - z drobniejszym pigmentem

Urban legend.* Ktoś kiedyś rzucił hasłem i reszta świata to podłapała. Zwykłe farby samochodowe, nic nie jest drobniej mielone.

*Mit.
Bartosz Obara
Obrazek
draz

Ojciec chrzestny

Postprzez Macio4ever » poniedziałek, 22 lutego 2010, 10:39

draz napisał(a):
wuen napisał(a):3. farby Zero to dawne samochodowe farby nitrocelulozowe tylko - podobno - z drobniejszym pigmentem

Urban legend.* Ktoś kiedyś rzucił hasłem i reszta świata to podłapała. Zwykłe farby samochodowe, nic nie jest drobniej mielone.

*Mit.

Dokładnie. Właściciel ma pewnie mieszlanik i zestaw pigmentów samochodowych. Ekonomicznie to by się nie broniło, aby specjalnie coś mielić pod hobbystów.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez draz » poniedziałek, 22 lutego 2010, 12:08

Hehe, już kiedyś pisałem, pewnie nie raz nawet, że Hiro nie ma żadnego mieszalnika, bo by mu się to nie opłacało, tylko jeździ do mieszalni jaka znajduje się w każdym mieście i tam kupuje namieszane lakiery. Gdyby miał mieć swój mieszalnik, to by zbankrutował, gdyby to wykorzystywał tylko do modeli. MiniMan aka nick kiedyś pisał, jakiej to firmy, ale nie pamiętam. Wiem, że nie żadna znana mnie - nie Glasurit, nie Dupont, nie MaxMayer, nie Novol - trzebaby na AF poszukać.
Bartosz Obara
Obrazek
draz

Ojciec chrzestny

Poprzednia strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje