Aerografy firmy Harder&Steenbeck

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Aerografy firmy Harder&Steenbeck

Postprzez kalah » środa, 24 lutego 2010, 12:18

Rozumiem ;o) generalnie nawet jeśli się coś zepsuje to różnica w cenie części nie jest jakaś ogromna tak jak to napisał Kwax, więc idzie to przeżyć. Chyba jednak pozostanę przy H&S. Zbiornik 2 ml starczy ?
kalah

Reklama

Postprzez kwax » środa, 24 lutego 2010, 12:28

Ja bym dokupił 5ml.
kwax

Postprzez Bercik » środa, 24 lutego 2010, 12:35

Ja sobie z reguły przygotowuję farbę w jakimś pojemniczku, jak nakrętka po napojach i w razie potrzeby dolewam do zbiorniczka, więc mi niewielka pojemność nie robi w sumie różnicy. Ale wiele osób leje wszystko razem i miesza już w środku, tak wygodniej z resztą, no i skoro piszesz, że robisz 48, to na jakiś bombowiec, większy zbiornik nie zaszkodzi.
Obrazek
Obrazek
Bercik

Postprzez mr.jaro » środa, 24 lutego 2010, 13:00

kalah napisał(a):Zbiornik 2 ml starczy?

Wez na celownik model H&S z mozliwoscia wymiany zbiorniczka. Jesli 2ml okaze sie za malo, zawsze mozesz dokupic wiekszy. Podobnie z dysza i iglica.
Jarek M
mr.jaro

Postprzez kalah » środa, 24 lutego 2010, 13:11

Tak jak pisałem na celowniku mam H&S z serii Evolution, właśnie ze względu na dostępność dodatkowych elementów. Na chwilę obecną zastanawiam się głównie pomiędzy Silverline Solo + zbiorniczek 5ml a Silverline Two in One. Tylko czy zestaw 0,4mm który jest w Two in One przyda się w 1:48 ?
kalah

Postprzez MIRO » środa, 24 lutego 2010, 13:14

kalah napisał(a): Zbiornik 2 ml starczy ?

Po zakupie Silverline myślałem, że te 2 ml to strasznie mało. Jednak teraz zupełnie mi to wystarcza. Taki mały zbiornik wystarcza na położenie 1 koloru na jednosilnikowym myśliwcu w 1/48. Kiedy jeszcze używałem Azteca zawsze farba zostawała mi w zbiorniku, ale teraz nauczyłem się rozrabiać tyle farby, ile trzeba.
Reasumując 2 ml, to tak w sam raz.
Dysza 0,4 raczej jest zbędna. W Ewolution możliwość zmiany średnicy plamki jest na tyle duża, że spokojnie można malować i duże powierzchnie dyszą 0,2.
Pozdrawiam
Mirek
Путiн хуйло!
MIRO

Postprzez kalah » środa, 24 lutego 2010, 13:30

Czyli chyba wszystko wskazuje na to, że najlepszym wyborem będzie w takim razie Evolution Silverline Solo :) jaki kompresor do tego byście polecili Panowie :) ? Nie ukrywam że wolałbym raczej gotową konstrukcję ;o)
kalah

Postprzez mr.jaro » środa, 24 lutego 2010, 13:44

kalah napisał(a):jaki kompresor do tego byście polecili Panowie? Nie ukrywam że wolałbym raczej gotową konstrukcję

Z tym proponuje juz do odpowiedniejszego watku, by tutaj chaos nie powstal.

Zeby Twojego pytania calkiem bez odpowiedzi nie pozostawic: jesli ma byc naprawde dobry, w wersji gotowej bedzie drogi. Natomiast rozwiazanie dobre i tanie to samodzielna budowa z wykorzystaniem agregatu lodowkowego. W sumie sprawa sprowadza sie do wyboru urzadzenia o wydajnosci przynajmniej 17 l/min i cisnieniu roboczym nie mniejszym, od okolo 2,5 bar.

Zdecydowanie trzymalbym sie z daleka od kompresorow membranowych i wynalazkow posiadajacych gumowe tloki.
Jarek M
mr.jaro

Postprzez iras67 » środa, 24 lutego 2010, 14:02

MIRO napisał(a):Dysza 0,4 raczej jest zbędna. W Ewolution możliwość zmiany średnicy plamki jest na tyle duża, że spokojnie można malować i duże powierzchnie dyszą 0,2.

Zdarzają się malowania całych powierzchni błyszczących-choćby samoloty pokładowe USA, czy nakładanie niektórych metalizerów gdzie aerograf z dyszą 0,2 w skali 1:48 sobie nie poradzi, przy małej plamce powstaje odkurz i cały efekt jest byle jaki.I tu model Silwerline jest "do rany przyłóż" ma bardzo fajną regulację na dwa ciśnienia. Zmieniając szybko na większe i wymieniając dyszę na 0,4 otrzymujemy doskonały mini pistolet lakierniczy do lakierów błyszczących i metalików.Wiem bo próbowałem ostatnio pożyczony i "zachorowałem " właśnie na ten model .
Ostatnio edytowano środa, 24 lutego 2010, 14:14 przez iras67, łącznie edytowano 1 raz
iras67

Postprzez kalah » środa, 24 lutego 2010, 14:04

Dzięki :) to już jakiś trop. W domu mam jeden kompresor, ale on ma 99dB... Dogadałem się właśnie ze znajomym powiedział mi, że może pomóc przy budowie (ja sam nie dałbym rady). Idę poczytać trochę wątków na ten temat i może uda się coś złożyć. Zakup aero planuję na pierwszą połowę kwietnia :) Więc mam miesiąc na przygotowanie sprzętu i pracowni...
kalah

Postprzez iras67 » środa, 24 lutego 2010, 14:07

Przepraszam ale za szybko piszę, to było Infinity...
Przykład na to że warto mieć większy kaliber :mrgreen: :Metalizer Gunze Chrome Silver SM06 jest bardzo trudny do nałożenia aerografem z dyszą 0,2 powierzchnia jest niejednorodna i czasem (szczególnie o dziwo rozpuszczony mocno oryginalnym thinerem z opuźniaczem :!:) zatyka taką małą dyszę, Udało mi się dopiero pomalować większa powierzchnię z równym błyskiem starym jednofunkcyjnym Badgerem z dyszą 0,4.
Nakładanie Powierzchniaka Gunze, czy lakierowanie na mat powierzchni po nałożeniu kalkomanii, tu wszystkie H&S z wymienialną dyszą są bardzo opłacalnym wyborem.
iras67

Postprzez kobza_75 » niedziela, 28 lutego 2010, 21:32

Witam ! mam pytanie co byście proponowali zakupić EVOLUTION czy INFINITI , który lepszy ? Chodzi o malowania małych plamek i wężyków (np.włochów, niemców) w 1:72 oczywiście chodzi o lotnictwo.
„Koleżanko/Kolego, jeśli chcesz poznać ciekawych ludzi, których podobnie jak Ciebie pasjonuje modelarstwo zapraszamy w nasze szeregi. Nie jesteśmy elitarnym klubem! Zapraszamy WSZYSTKICH! Odpowiemy na każde pytanie. http://www.ipmspolska.org.plhttp://kobzamodellfabrik.blogspot.com/ pozdrawiam Krzysiek
kobza_75

Postprzez bartek piękoś » niedziela, 28 lutego 2010, 22:03

kobza_75 napisał(a):Witam ! mam pytanie co byście proponowali zakupić EVOLUTION czy INFINITI , który lepszy ? Chodzi o malowania małych plamek i wężyków (np.włochów, niemców) w 1:72 oczywiście chodzi o lotnictwo.

Już o tym było w tym wątku, włącznie z wyliczeniem różnic m. modelami
..."a gdzie będziesz trzymał ten embrion, w pudełku?!"...
bartek piękoś

Postprzez kobza_75 » wtorek, 2 marca 2010, 14:49

Witam ! czy są tutaj osoby mające INFINITI ? Jeśli tak to jakich farb używacie ? Pytam bo przeczytałem iż nie da się nim malować farbami olejnymi (np HUMBROL , MM) a powodem jest zapychnie się dyszy 0,15 .
„Koleżanko/Kolego, jeśli chcesz poznać ciekawych ludzi, których podobnie jak Ciebie pasjonuje modelarstwo zapraszamy w nasze szeregi. Nie jesteśmy elitarnym klubem! Zapraszamy WSZYSTKICH! Odpowiemy na każde pytanie. http://www.ipmspolska.org.plhttp://kobzamodellfabrik.blogspot.com/ pozdrawiam Krzysiek
kobza_75

Postprzez dzejo » wtorek, 2 marca 2010, 20:51

kobza_75 napisał(a):Witam ! czy są tutaj osoby mające INFINITI ? Jeśli tak to jakich farb używacie ? Pytam bo przeczytałem iż nie da się nim malować farbami olejnymi (np HUMBROL , MM) a powodem jest zapychnie się dyszy 0,15 .

Ja mam, rozwiewam tą plotkę ...da się. Malowałem Humbrolami, MM, Vallejo, Gunze C. Nie spotkałem żadnych większych minusów.
Jedyny problem jaki zanotowałem, a zdarzył mi się ze dwa razy to białawy nalot na lakierze matowym (akurat Humbrol ;o) do dziś nie mam pojęcia czego był wynikiem
pozdrawiam
Andrzej
dzejo

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje