Ki-84 Hayate 1/32 Hasegawa

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Re: Ki-84 Hayate 1/32 Hasegawa

Postprzez tomhajzler » poniedziałek, 1 marca 2010, 22:36

piotr dmitruk napisał(a):Wygląda bardzo naturalnie, z wyjątkiem metalicznych odrapań na płóciennym pokryciu lotek :-/

Cześć!
Cieszę się, że ktoś rzeczywiście przygląda się tym zdjęciom. Jeśli chodzi o lotki to miały one konstrukcję metalową z metalowym pokryciem w przedniej części (wg monografii Wieliczki). Dlatego zdecydowałem się na odrapania na lotkach, na modelu występują one w przedniej części lotek. Możemy się jedynie spierać dokąd była blacha, a gdzie zaczynało się płótno. Widziałem kilka zdjęć z odrapanymi lotkami Hayate u nasady, także na barwnych planszach, przy rzutach z góry, zaznaczane były odpryski w przedniej części. Nie zrobiłem ich automatycznie, z rozpędu, ale z pewnym zamysłem. Kwestia tylko, gdzie się ta blacha kończy. Mogłem uniknąć kontrowersyjnych dyskusji i nic z lotkami nie robić, ale dlaczego nie.
Pozdrawiam, Tomek.
tomhajzler

Reklama

Postprzez piotr dmitruk » poniedziałek, 1 marca 2010, 22:54

Również nad tym myślałem, ale powinna być wyraźna granica opłótnienia, gdzie ono jest mocowane do konstrukcji lotki (nie sądzę aby było tylko przyklejane na wierzch- szybko by było zdmuchnięte). Poza tym zaznaczone obicia są już zdecydowanie na części opłótnionej.
Obrazek
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez marco2607 » czwartek, 4 marca 2010, 08:23

Zawsze można się do czegoś przyczepić ( bo nie ma modeli idealnych), ale są bardzo dobrze zrobione .
A ten z całą pewnością jest zrobiony super. Pomimo tego, też mam jedną uwagę , a może ciekawostkę ,kolory silnika
powinny być inne. Jak się mylę lub znalazłeś w innych barwach, proszę pokaż zdjęcie.

Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez tomhajzler » piątek, 5 marca 2010, 19:05

marco2607 napisał(a): Jak się mylę lub znalazłeś w innych barwach, proszę pokaż zdjęcie.

Gdybyś w ten sposób pomalował silnik, miałbyś dobrą podkładkę. Ale można go też i tak pomalować. Silniki są co prawda zamontowane w innym typie samolotu, ale na kolorystykę to nie ma wpływu. Okres jednego i tylko jednego prawidłowego malowania mam już za sobą od kilkunastu lat.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

W książce japońskiej o Hayate w oparciu o którą przerabiałem model są jeszcze inne zdjęcia, ale nie mam skanera aby je przesłać. Kolorystyka jest jeszcze inna.
Tomasz Hajzler
tomhajzler

Postprzez spiton » sobota, 6 marca 2010, 13:44

Model ten zrobił na mnie duże wrażenie. Kapitalne zadrapania!!!! Świetny detal !!
Gratuluję.
spiton

Postprzez witek613 » sobota, 6 marca 2010, 17:05

Piękna robota Panie! Ja niestety nie mam miejsca na takie duże cesarskie ptaki... Gratulacje!
witek613

Postprzez tomhajzler » niedziela, 14 marca 2010, 11:14

witek613 napisał(a):Ja niestety nie mam miejsca na takie duże cesarskie ptaki...

Z tą wielkością to bez przesady. Ale rzecz najważniejsza, że taki ptak powstaje w mojej fabryczce przez 1,5 do 2 lat i rzeczywiście trudno jest zapełnić porządną półkę lub regalik w rozsądnym czasie.
Pozdrawiam, Tomek.
tomhajzler

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli