MODEL MASTER olej problem

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

MODEL MASTER olej problem

Postprzez kobza_75 » środa, 3 marca 2010, 08:09

Witam! Mam mały problem z farbami olejnymi MODEL MASTER i dotyczy tego że w nowej serii zaczynającej się od nr. 2... Po kilkukrotnym użyciu i odłożeniu na około miesiąca czasu, zrobiła się masa o konsystencji żelu/galaretki z pigmentem pod nią. Przypuszczam iż to moja wina niewłaściwego przechowywania farb, ale z innymi MM tj. np. metalizerami i zaczynającymi się od nr. 1... nie miałem tego problemu. Jak przechowujecie farby? I co może być przyczyną tego problemu?

PISOWNIA!
Koniecznie zapoznaj się z tym:

http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=6&t=8796&start=0
Ostatnio edytowano środa, 3 marca 2010, 12:49 przez kobza_75, łącznie edytowano 2 razy
„Koleżanko/Kolego, jeśli chcesz poznać ciekawych ludzi, których podobnie jak Ciebie pasjonuje modelarstwo zapraszamy w nasze szeregi. Nie jesteśmy elitarnym klubem! Zapraszamy WSZYSTKICH! Odpowiemy na każde pytanie. http://www.ipmspolska.org.plhttp://kobzamodellfabrik.blogspot.com/ pozdrawiam Krzysiek
kobza_75

Reklama

Re: MODEL MASTER olej problem

Postprzez Akahoshi » środa, 3 marca 2010, 08:50

Próbowałeś zmieszać ze sobą pigment z tą galaretą?
Po zmieszaniu farba powinna wrócić do pierwotnej postaci.
Pozdrawiam
Artur
Akahoshi

Postprzez piotr dmitruk » środa, 3 marca 2010, 09:13

Tytuł wątku sugeruje, żeby ten problem olać :mrgreen:
Ja jednak tego nie zrobię, zasugeruję tylko, żeby dodać do tej galaretki rozcieńczalnika, a potem wymieszać. Wygląda na to że farba zgęstniała, może było źle dokręcone wieczko?
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez dzejo » środa, 3 marca 2010, 10:05

piotr dmitruk napisał(a):zasugeruję tylko, żeby dodać do tej galaretki rozcieńczalnika, a potem wymieszać. Wygląda na to że farba zgęstniała, może było źle dokręcone wieczko?

Niestety farby raczej do wyrzucenia, choć spróbować możesz. W moim kilkunastoletnim modelarskim żywocie zdarzyło się to samo z MM ze 2-3 razy, i moim farbom rozcieńczanie nie pomogło (cóż galaretki spożywczej, jak zżelatynuje też nie rozmieszasz do postaci płynnej :mrgreen: ) ale próbuj, jak Ci się uda rozwiązać ten problem daj znać, ciekaw jestem rezultatów.
Acha, jeszcze jedno...drobna nadzieja jest...jeśli galaretowaty kożuszek nie jest za gruby, wyciągnąć go dokładnie i wtedy dolać trochę rozcieńczalnika, farba jakiś czas powinna jeszcze posłużyć.
pozdrawiam
Andrzej
dzejo

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje