Elephant - kamuflaż winogronowy

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych pojazdach wojskowych lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Moderator: xenomorph

Elephant - kamuflaż winogronowy

Postprzez Timi » sobota, 6 marca 2010, 11:49

Jak w temacie czy znacie panowie jakieś zdjęcia Elephant'ów w kamuflażu winogronowym (Dobrze mówię? Chodzi mi o te takie kółeczka połączone)
Znajomek działa właśnie przy słoniu i chciałby tak wymalować model.
pozdrawiam
Tomasz Modłasiak
(a) Bułki (i tak) nie pikają!!

http://timimodelfactory.blogspot.com/
Timi

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Elephant - kamuflaż winogronowy

Postprzez rollingstones » sobota, 6 marca 2010, 13:33

Obawiam się że nie - niestety, bo to fajnie by wyglądało .
płotka
rollingstones

Postprzez Timi » sobota, 6 marca 2010, 14:13

Tak też właśnie myślę, wczoraj przetrząsnęliśmy internet jak się dało i nic nie znaleźliśmy, ale zawsze wole się upewnić.
No nic albo zrobi jakiś standardowy, albo s-f ;o)
pozdrawiam
Tomasz Modłasiak
(a) Bułki (i tak) nie pikają!!

http://timimodelfactory.blogspot.com/
Timi

Postprzez dziki » niedziela, 7 marca 2010, 14:59

Dobra a teraz osobiście mogę się zapytać :D
Skoro nie winogronowe wdzianko, to może ktoś ma zdjęcia albo schematy nietypowych malowań słonika??
Z góry dziękuje :D
dziki

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » niedziela, 7 marca 2010, 17:20

Sam ostatnio szukam, i z niekrytym smutkiem konstatuję, że 'ciekawych i nietypowych' malowań elefanta nie było. O ile ferdinandy potrafiły mieć bogate wzory- siatkowe, geometryczne, to nie trafiłem na zdjęcia elefantów z czymś innym niż stosunkowo gęste brązowo zielone mazy na jasnym tle. Aczkolwiek bardzo chciał bym sie mylić..
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez dziki » niedziela, 7 marca 2010, 18:40

Jedynym nietypowym malowaniem, jakim dysponuje, jest zielona "panterka" na jasnym piaskowym tle.

Obrazek
dziki

Postprzez dziki » niedziela, 7 marca 2010, 22:27

I kolejne malowanie inne niż wszystkie:

Obrazek

jednak coraz bardziej się skłaniam ku temu by polecieć po bandzie i zrobić total s-f :D
dziki

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » niedziela, 7 marca 2010, 22:30

To jeszcze dalmatyńczyk:
Obrazek

a skoro już przy malowaniu elefantów jesteśmy, to czy na pojazdach z 653. s.Pz.Abt miały szanse przetrwać do ich bytności we wloszech geometryczne oznaczenia taktyczne na tylnej płycie pancerza (te duże kolorowe prostokąty)?
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez dziki » niedziela, 7 marca 2010, 22:41

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):
a skoro już przy malowaniu elefantów jesteśmy, to czy na pojazdach z 653. s.Pz.Abt miały szanse przetrwać do ich bytności we wloszech geometryczne oznaczenia taktyczne na tylnej płycie pancerza (te duże kolorowe prostokąty)?

Będąc szczerym nie jestem w tematykę malowania aż tak zagłębiony, ale z tego co mi wiadomo to 653 w italii posiadał w tym miejscu literę "U". Wiem to z jedynego źródła jakie posiadam czyli instrukcja i monografia nr 187 :D
dziki

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » niedziela, 7 marca 2010, 22:48

dziki napisał(a):653 w italii posiadał w tym miejscu literę "U".

No to wiem, ale monografia nie precyzuje wielkości litery (analogoczie do N mogła być niewielka), wiec pytanie, czy z tyłu była 'oprócz', czy 'zamiast'. Niestety nie trafiłem nigdzie zdjęcia, które by to pokazywało..
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez dziki » niedziela, 7 marca 2010, 23:09

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):
dziki napisał(a):653 w italii posiadał w tym miejscu literę "U".

No to wiem, ale monografia nie precyzuje wielkości litery (analogoczie do N mogła być niewielka), wiec pytanie, czy z tyłu była 'oprócz', czy 'zamiast'. Niestety nie trafiłem nigdzie zdjęcia, które by to pokazywało..

Jeśli posiadasz ten sam numer monografii to na str. 58 pokazany jest właśnie od tyłu elefant z 643 z nr bocznym 102...
Nie wiem jak opisać wielkość litery "U" ale jest stosunkowo niewielka. Jedyny minus tego zdjęcia to fakt ze zrobiono go po odbiciu go Niemcom. Jednakże wskazuje jednoznacznie, że owa litera "U" umieszczana była "zamiast" geometrycznych oznakowań taktycznych (bo takowych na zdjęciu nie ma ).
dziki

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » niedziela, 7 marca 2010, 23:13

Racja, przeoczyłem.. Tylko na tym egzemplazu w pytę jakis dziwnych napisów..
No nic.. szukamy dalej czegoś ciekawego. Podziel się jak trafisz.
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Vis13 » niedziela, 7 marca 2010, 23:43

Gotycka litera U, prawdopodobnie była oznaczeniem indywidualnym pochodzącym od nazwiska. Elefantem 102 dowodził niejaki Hauptmann Ulbricht. Na innych pojazdach takie oznaczenie nie występuje.
Kamil, żadne oznaczenia wcześniejsze nie przetrwały, jedyne jakie są widoczne oprócz tej jednej litery, to trzycyfrowy kod koloru białego.
Vis13

Postprzez dziki » poniedziałek, 8 marca 2010, 00:44

Vis13 napisał(a):Gotycka litera U, prawdopodobnie była oznaczeniem indywidualnym pochodzącym od nazwiska. Elefantem 102 dowodził niejaki Hauptmann Ulbricht. Na innych pojazdach takie oznaczenie nie występuje.
Kamil, żadne oznaczenia wcześniejsze nie przetrwały, jedyne jakie są widoczne oprócz tej jednej litery, to trzycyfrowy kod koloru białego.

Nie wiem. nie znam się, ale według monografii "U" tyczyło się całego 643 :D
Cytuję tylko to co przeczytałem... :P
Poza tym w 644 była używana litera "N" wiec może jednak istniały inne oznaczenia??
dziki

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » poniedziałek, 8 marca 2010, 10:12

To ja jeszcze dopytam w kwestii kolorowych prostokątów na tylnj płycie. Czy ich brak we włoszech oznaczał:
1-pojazdy dostawały nowy kamuflaż nim tam trafiły
2-oznaczenia były namalowane farbą zmywalną i zostały po prostu usunięte
?
Kamil Feliks Sztarbała

Następna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - rzeczywiste