A-4 Ayit 1/48 Hasegawa

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

A-4 Ayit 1/48 Hasegawa

Postprzez Czarny » piątek, 12 marca 2010, 19:32

Witam serdecznie!

Tak to się złożyło że ostatnio troszkę zmieniłem miejsce swojego pobytu. Teraz moje cztery kąty (dokładnie chyba 6) wyglądają tak:

Obrazek

Będąc na obczyźnie postanowiłem jednak coś sobie posklejać. Jako posiadacz wizy Izraelskiej wymyśliłem sobie kolejną A-4 tym razem w barwach "Starszych Braci w Wierze".
Udało mi się zgromadzić kilka dodatków, żeby A-4 wyglądało jak najpoprawniej. Są to po pierwsze przedłużenie dyszy, jakie stosują Izraelczycy po doświadczeniach z roku 1967. Tego cuda nie ma w zestawie Hasegawy, więc jeśli ktoś chciałby zrobić "późnego" Ahita musi się w coś takiego wyposażyć, kosztuje niewiele a robi to Quickboost. Po drugie mam też działka DEFA a to dla tego, że swojego Orła będę robił z zestawu A-4M a nie N (praktycznie to to samo różni się detalami ale w pudełku i tak jest praktycznie wszystko do N-ki). Mam też Airesowy zestaw do wnętrza który trzeba troszkę przerobić ponieważ jest przeznaczony do innej wersji.

Obrazek

To mniej-więcej tyle. Postanowiłem zrobić dokładnie cuś takiego:

Obrazek
zdjęcie pochodzi z internetu ale zapomniałem adresu :) pozdrowienia dla moderatora

Postanowiłem wykorzysać zestaw kalek marki Sky's Decal firmy specjalizującej się w kalkomaniach IDF/AF. Mam sie spotkać z właścicielem tej marki w niedziele i odebrać zamówione oznaczenia (jeśli ktoś byłby chętny na coś z jego produktów lub innych firm dajcie znać na priva, mogę je przywieźć do Polski już na święta).

Na razie udało mi się spasować Airesa z kadłubem i sklecić do kupy fotel.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Fotel nabiera już kolorków, myślę, że dzisiaj go skończę i jutro rano dorzucę fotki. W przyszłym tygodniu planuje wybrać się do Ber Szewy na konferencję a stamtąd już dwa kroki do Hatzerim gdzie jest baza w której stacjonują Ahity z dywizjonu Latających Tygrysów i muzeum lotnictwa.
Czarny

Reklama

Re: A-4 Ayit 1/48 Hasegawa

Postprzez Frosty » piątek, 12 marca 2010, 20:15

Mogę z ciekawości zapytać, czemu miało służyć przedłużenie dyszy?
"Deliberty planned fighter sweep went just as we hoped. The Mig's came up. The Mig's were aggressive. We tangled. They lost"
- Col. Robin Olds, shortly after operation "Bolo", Ubon, Thailand
Frosty

Postprzez spiton » piątek, 12 marca 2010, 21:28

Lubię ten samolot. Też chętnie się dowiem po co "dospawano" ten bajerny "wydech". Czyżby tunning.... ,-)).
spiton

Postprzez Zamel » piątek, 12 marca 2010, 21:57

Znowu Skyhawk Brawo! Przedłużenie dyszy podobno miało zredukować widoczność w podczerwieni.
pozdrawiam
Marcin
Zamel

Postprzez Czarny » piątek, 12 marca 2010, 22:27

Izrael stracil dużo z pierwszej transzy samolotów przez ogień kierowanych na podczerwień pocisków. Chodziło bodajże dokładnie o to, że nawet kiedy rakieta wybuchała tuż za samolotem najczęściej uszkadzała stery i samolot nawet leciał ale nie do końca dało się nim sterować.

Pokiełbasiłem datę tego tjuningu, to musiało być później
Czarny

Postprzez Jaho63 » piątek, 12 marca 2010, 22:58

Ciekawa, bojowa rura. Może się przyda coś podpatrzyć, kiedy dokopię się do swojego. 1:72, Fujimi, nie tak odjazdowa wersja, ale za to z jedynym asem Skyhawka, na świecie! :)
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez Czarny » piątek, 12 marca 2010, 23:15

Jaho63 napisał(a): nie tak odjazdowa wersja, ale za to z jedynym asem Skyhawka, na świecie! :)

O kim mowa bo nie wiem?
Czarny

Postprzez Jaho63 » piątek, 12 marca 2010, 23:22

Może się nieprecyzyjnie wyraziłem, chodziło o Ezra Dotan'a 3 zwycięstwa na Mirage i 2 na A-4. Jak się interesujesz to pewnie znasz? Malowanie jest w Isradecal.
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez Czarny » piątek, 12 marca 2010, 23:27

Nie wiem czemu myślałem że ty myślisz o jakimś nie izraelskim pilocie. Ja już wybrałem- latające tygrysy, strasznie podoba mi się ten motyw na ogonie.
Czarny

Postprzez Czarny » sobota, 13 marca 2010, 12:18

Tak jak mówiłem, podciągnąłem troszkę krzesełko.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kolor jest troszkę przesadzony w realu poduszka jest bardziej khaki
Czarny

Postprzez spiton » sobota, 13 marca 2010, 12:28

Krzesło klasa ! Świetnie pocieniowana "wyściółka".
(Jezu, jak mnie denerwuje konieczność używania pojedynczych wykrzykników ,-)).
Ostatnio edytowano poniedziałek, 15 marca 2010, 11:06 przez spiton, łącznie edytowano 1 raz
spiton

Postprzez Czarny » poniedziałek, 15 marca 2010, 09:54

No to lecimy dalej!

Pomalowana plastikowa hasegawoska deska z zegarami ;)

Obrazek

i reszta kokpitu.

Obrazek

Obrazek

Złożony kokpit razem z fotelem

Obrazek

Spasowałem też dyszę.

Obrazek

Obrazek

Już dokładnie tłumaczę o co chodziło z tą modyfikacją.
Izraelscy piloci mieli szczególnie duże problemy z rakietami SA-7. Szczególnie wielu pilotów Skyhawków zostało zestrzelonych w wyniku ostrzału tą bronią. Nasi starsi bracia w wierze ;) zaczęli się zastanawiać co było tego wynikiem szczególnie że wyposażone w ten sam silnik Super Mystere nie spadały tak często. Odpowiedź okazała się bardzo prosta. W przypadku A-4 niedaleko końcówki dyszy znajdowały się ważne elementy odpowiedzialne za sterowanie maszyną (statecznikami poziomym i pionowym ogona), te elementy były bardzo często niszczone podczas trafienia. W przypadku Mystere znajdowały się w innym miejscu dzięki czemu nie były uszkadzane podczas trafienia. Przedłużenie wylotu wystarczyło żeby uchronić elementy sterowania A-4. Tuning zakończono już po wojnie z 1973 roku i okazał się być bardzo skuteczny.

Przepraszam za jakość zdjęć ale musiałem robić z lampą.
Czarny

Postprzez Kuba Galicki » środa, 17 marca 2010, 16:54

Bardzo ładny kokpit!
Zegary w tablicy przyrządów zalewasz lakierem błyszczącym, że tak ładnie się świecą? Ja tak właśnie ostatnio próbowałem na migach i fajnie to nawet wygląda. :)
Obrazek
Kuba Galicki

Postprzez Czarny » środa, 17 marca 2010, 20:32

Dziękuje Kubo! Tak maluje całą deskę ze szczegółami, lekko przecieram suchym pędzlem i robię łosza a następnie zalewam zegary gunzowskim clearem golssem.
Czarny

Postprzez mirage3 » środa, 17 marca 2010, 22:40

Niezły Scooter się kroi 8-) A może uzbrojonko to jakieś AGM-45/62 albo GBU-8/12 :?: :)
Pozdrawiam Piotrek Gołembiewski
mirage3

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat