Pytanie o F-15I Ra'am Academy 1/48

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

Pytanie o F-15I Ra'am Academy 1/48

Postprzez kornik » poniedziałek, 15 marca 2010, 14:28

Witam

Czy któryś z kolegów zapoznawał się może bliżej z modelami F-15 Academy ? Muszę przyznać, że od jakiegoś czasu miałem ochotę skleić Eagle'a, ale wszystkie dostępne zestawy malowań jakoś mnie nie pociągały. W końcu znalazłem coś ciekawego na stronie Academy:

http://www.academy.co.kr/eng/ssCartimat ... sp?iid=410

Malowanie i kalkomanie (Cartograph!) bardzo mnie zachęcają, jednakże nie wiem nic o poprawności i sklejalności tej koreańskiej Piętnastki.
Będę wdzięczny za każdą opinie.

Pozdrawiam
Kornik
Pamiętam o Wołyniu [*]
kornik

Reklama

Re: Pytanie o F-15I Ra'am Academy 1/48

Postprzez Czarny » poniedziałek, 15 marca 2010, 15:03

Rozmawiałem wczoraj na temat tego modelu ze znajomym z Izraela. Mówi żeby sobie odpuścić bo to w zasadzie to samo co w standardowym Academowskim F-15E, ponoć całkiem ale nie najlepiej sklejanym. Ponoć trzeba w nim poprawić dużo i dożo dołożyć. Brakuje zaczepów na CTX (są dwa a Ra'am ma 3) i pod kadłubem, to tak na szybko. Na plus trzeba policzyć Pythony 4 zamontowane pod skrzydłami ale minusem jest kalka. Zobacz że na pierwszy rzut oka widać iż ma zły kolor. Orzełek powinien być koloru piaskowego z kamuflażu a tu wyszedł strasznie różowy.
Ja na moja 15 z gwiazdą dawida poszukuję Revella. Mam bardzo fajny zestaw kalek Sky's Decal ale trzeba poszukać jeszcze kilku rzeczy :)
Czarny

Postprzez kornik » wtorek, 16 marca 2010, 07:54

Bardzo dziękuję za odpowiedź :)

Będę się zastanawiał.

Pozdrawiam
Kornik
Pamiętam o Wołyniu [*]
kornik

Postprzez mirage3 » środa, 17 marca 2010, 03:59

Czarny napisał(a):Rozmawiałem wczoraj na temat tego modelu ze znajomym z Izraela. Mówi żeby sobie odpuścić bo to w zasadzie to samo co w standardowym Academowskim F-15E, ponoć całkiem ale nie najlepiej sklejanym. Ponoć trzeba w nim poprawić dużo i dożo dołożyć. Brakuje zaczepów na CTX (są dwa a Ra'am ma 3) i pod kadłubem, to tak na szybko. Na plus trzeba policzyć Pythony 4 zamontowane pod skrzydłami ale minusem jest kalka. Zobacz że na pierwszy rzut oka widać iż ma zły kolor. Orzełek powinien być koloru piaskowego z kamuflażu a tu wyszedł strasznie różowy.
Ja na moja 15 z gwiazdą dawida poszukuję Revella. Mam bardzo fajny zestaw kalek Sky's Decal ale trzeba poszukać jeszcze kilku rzeczy :)

Co to CFX ?? Tak sobie siedzę i myślę i myślę i siedzę i liczę i patrzę i liczę i myślę i liczę w modelu F-15K są 3 pylony krótkie plus jeden długi pod CFT z prawej strony też... Potem biorę F-15E i znowu siedzę i myślę i .......... I liczę i zgadnijcie !? Wychodzi tak samo ! Szukam sobie fotek gotowego F-15I z Academy a tam ? TAK SAMO ! Jest komplet i niczego nie brakuje ! Te nowe F-15 Academy (K/E/I) to zupełnie nowa jakość więc ktoś tu "wali" niezłe ściemy... Co do kalek to tak patrzę na zestawy Isra Decals i Sky's Decals i też się różnią zresztą Academy też się różni kolorystycznie... Ale żeby jakimś różowym rzucać to już normalnie DODĄ zalatuje. Zdrówko albo jak to woli Mazel tov :mrgreen:
Pozdrawiam Piotrek Gołembiewski
mirage3

Postprzez Czarny » środa, 17 marca 2010, 10:45

Shalom!

Oczywiście CFX to kaczka dziennikarska ;o) Widzisz, w takim razie nie potrafię liczyć. Model nad którym siedzieliśmy i gadaliśmy miał dwa zaczepy, co widziałem na własne :shock:
To bylo w czasie kiedy nie było jeszcze fotek nowej F-15 w necie.
Co do kalek się nie zgodzę. Isry w ręku nie miałem Sky's mam i kolor nie jest zły a teraz popatrz sobie na gotowca ze strony academy:
Obrazek

Kolorek rzeczywiście prześliczny
Czarny

Postprzez mirage3 » środa, 17 marca 2010, 22:28

Witam !

Wybacz, że tak wyskoczyłem ale nie wiem czy widziałeś te zdjęcia :

Obrazek
Obrazek

Może ten ze stronki Academy to jakiś przedprodukcyjny był albo jakieś parametry aparatu były źle ustawione i tak wyszło :roll:
Tu wygląda to tak jak powinno :->

PS.

Obrazek

:mrgreen:
mirage3

Postprzez Czarny » środa, 17 marca 2010, 23:15

Nie, widziałem tylko stronę Academy. W modelu podobają mi się Pythony 4 bardzo je lubię.
Co do kalek może masz rację że tam były jakieś prototypowe, bo zgodzisz się że tam kolor jest nietrafiony. Na tym co Ty pokazałeś jest lepiej.
Zaczepy widzę.
Czarny

Postprzez mirage3 » środa, 17 marca 2010, 23:42

Przydałoby się jeszcze troszkę innych piguł IDF np. Derby, Gabriel itp. Ale Popeye też są fajne :D
mirage3

Postprzez Czarny » czwartek, 18 marca 2010, 01:25

Masz rację ale trzeba się cieszyć tym co jest. To i tak dobrze, że zrobili Pythony. Nie liczyłem że tak postąpią. A co do kalek jeszcze to na mojego Ra'ama i tak już czeka zestaw Sky's Decal.
Czarny

Postprzez mirage3 » czwartek, 18 marca 2010, 02:22

Tylko nie wiem dlaczego tak zależy Ci na tych Python'ach 4 :-> Można przecież kupić ładne żywice Isry czy Paragona albo wtryskowy zestaw od Skunkmodels workshop :P
mirage3

Postprzez Czarny » czwartek, 18 marca 2010, 06:45

Bo chce mieć więcej ;)

Mam żywiczne Paragony, a zależy bo jak już mówiłem bardzo lubię te rakiety. Wyglądają tak drapieżnie.
Czarny

Postprzez kornik » czwartek, 18 marca 2010, 07:34

Ciekawe te zdjęcia, które wrzuciłeś kolego Mirage

Chyba już jestem przekonany :) Szykuje mi się coraz konkretniejsza kolekcja maszyn IAF: C-47,Spitfire Mk.IX, P-51D, Mirage IIICJ, F-15 Ra'am, F-16 Barak, Blackhawk i może Apache... łoj oj oj...
Pamiętam o Wołyniu [*]
kornik

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie