F-15E Strike Eagle Academy 1/72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

F-15E Strike Eagle Academy 1/72

Postprzez tomasszz » piątek, 12 marca 2010, 20:57

Witam wszystkich.

Jako że jestem tu nowy, to się przedstawię. Tomek, lat 25 Modelarstwem zainteresowałem się prawie 19lat temu. Obecnie wracam do plastikowego hobby po 10 letniej przerwie. Na koncie mam jak dotychczas jeden model (F16C z Italeri - niedługo zdjęcia w galerii), natomiast teraz rozpocząłem prace nad F-15 z zestawu Academy.
Zestaw już wiekowy, bo taki sam zestaw sklejałem 11lat temu :) ten wyrwałem na allegro za parę groszy.

Plan wykonania obejmuje zrobienie modelu "z pudełka" z drobnymi modyfikacjami konstrukcji. W kokpicie blaszki Eduarda.
Wszelkie materiały informacyjne gromadzę z sieci. Niestety nie posiadam żadnej literatury.

Poniżej zdjęcia pudła i foteli które obecnie zmontowałem. Obiecuję kontynuować relację :)
Pozdrawiam wszystkich i będę wdzięczny za wszelkie rady i uwagi.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano piątek, 12 marca 2010, 21:23 przez tomasszz, łącznie edytowano 2 razy
tomasszz

Reklama

modele polskich samolotów

Re: F-15E Strike Eagle Academy 1/72

Postprzez xenomorph » piątek, 12 marca 2010, 21:09

Uwaga pierwsza, wstaw zdjęcia zgodnie z regulaminem.
O tak:
Obrazek

Lub tak:
Obrazek
Pozdrawiam 8-)
Obrazek
Jarosław Rzemiński
xenomorph

Postprzez tomasszz » niedziela, 21 marca 2010, 18:40

Kolejna porcja. Nieco szpachli i ... tak przypadkiem wycięło mi się klapy i lotki :)
A miało być, bez "udziwnień" w związku, z "rozprostowaniem kości" po przerwie.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
tomasszz

Postprzez Czarny » niedziela, 21 marca 2010, 18:54

Foteliki bardzo fajne. Postaraj się tylko jednak robić zdjęcia nie pod światło bo tak to niewiele widać.

Mam w planach model F-15 prawie E tzn izraelską wersję I Ra'am tylko że w większej skali.
Czarny

Postprzez tomasszz » niedziela, 21 marca 2010, 19:00

Dzięki za pierwszą opinię:) Oczywiście nad zdjęciami popracuję. Muszę tylko skończyć swój kącik fotografa :)
tomasszz

Postprzez lejgo_inc » niedziela, 21 marca 2010, 19:18

W jakiej pozycji planyjesz wychylać powierzchnie sterowe? Oglądając fotki piętnastek (zachęcam do snucia domysłów :) można zauważyć że podczas postoju obie lotki mają tendencję do więdnięcia, natomiast klapy raczej trzymają się neutralnej pozycji.
pozdrawiam, Leszek
http://www.shelfoddity.com
[Mankind has a perfect record in aviation; we never left one up there]
lejgo_inc

Postprzez tomasszz » niedziela, 21 marca 2010, 22:02

lejgo_inc napisał(a):W jakiej pozycji planyjesz wychylać powierzchnie sterowe? Oglądając fotki piętnastek (zachęcam do snucia domysłów :) można zauważyć że podczas postoju obie lotki mają tendencję do więdnięcia, natomiast klapy raczej trzymają się neutralnej pozycji.

Tak też to zauważyłem. Ale jak mi się uda dokopać do moich fotek z jednego AirShow, to tam mam 15'kę uchwyconą i miałem tam lotki i klapy w pozycji "postojowej". Z tego co pamiętam z rozmowy z pilotem, to pozycja tych płaszczyzn może być na postoju "zablokowana", ale mogę się mylić, bo to było parę lat temu, a ja mam sklerozę:P
tomasszz

Postprzez nobie1973 » wtorek, 23 marca 2010, 17:57

W samolocie F-15 wszystkich wersji obie lotki podczas postoju samolotu na ziemi znajdują się w położeniu wychylonym w dół.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Związane jest to z brakiem ciśnienia w instalacji hydraulicznej samolotu. Kąt wychylenia dla lotek wynosi +/- 20 stopni. Podczas postoju samolotu na ziemi mogą być wychylone w dół tylko obie lotki albo również lotki oraz klapy, (jeśli te ostatnie przed wyłączeniem silnika pilot pozostawił w pozycji wychylonej). Po wyłączeniu silnika nie ma możliwości sterowania powierzchniami sterowymi, chyba że zostanie podłączona pomocnicza jednostka napędowa umożliwiająca uruchomienie instalacji hydraulicznej samolotu.
nobie1973

Postprzez Leszek Szopieray » wtorek, 23 marca 2010, 19:12

Ten zestaw który robisz nie jest taki zły, w moim blaszka Parta bardzo ładnie wpasowała sie do kokpitu.
Pozdr
Leszek Szopieray

Postprzez tomasszz » wtorek, 23 marca 2010, 19:39

@nobie1973

Dzięki za mini wykład :) przydatne info. Faktycznie jak rozmawiałem z pilotem wspominał o tym, że położenie klap zależy od tego jak je pozostawił pilot.

@Patyk
No zły nie jest, ale też szpachli nieco idzie ;) generalnie mam nadzieję go nie spartolić :)
tomasszz

Postprzez Jaho63 » wtorek, 23 marca 2010, 19:45

W jakim malowaniu będzie?
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez tomasszz » wtorek, 23 marca 2010, 19:57

Jaho63 napisał(a):W jakim malowaniu będzie?

Tak szczerze to jeszcze nie zdecydowałem :) przewala mi się po głowie malowanie "aggressor". Muszę jeszcze pomyśleć
tomasszz

Postprzez tomasszz » niedziela, 9 maja 2010, 19:55

Wracam po małej przerwie :) Prace z przymusu były wstrzymane. Miałem w końcu trochę czasu w weekend, to podłubałem. I wydłubałem. Klapy i lotki wklejone w pozycji opuszczonej. Niestety mój błąd spowodował, że wychylenie lotek jest niewielkie :-/ Dodatkowo trochę nad dyszami popracowałem. I tu kolejna "niespodzianka", posiałem gdzieś blaszki od Eduarda i nie wstawiłem w środek dysz "kratki" z zestawu :-/ Trudno się mówi. Poniżej kilka fotek z postępu prac.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
tomasszz

Postprzez tomasszz » poniedziałek, 31 maja 2010, 09:07

Po kolejnej przerwie hurtem wrzucam zdjęcia z dwóch etapów prac.
po pierwsze po wstepnym malowanu i po pierwszej warstwie sido. Wiem, że nie jest rewelacyjnie, ale chyba też nie tragicznie. Muszę kilka odprysków farby poprawić. I wiem, muszę popracować nad zdjeciami :P Nie skończyłem jeszcze swojego mini foto studia.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
tomasszz

Postprzez Leszek Szopieray » poniedziałek, 31 maja 2010, 09:13

Siłownik hydrauliczny od hamulca aero czerwony?
Leszek Szopieray

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat