piotr dmitruk napisał(a):Spojrzyj też na smugi oleju na brzuchu Twojego Messera.
Ja widzę tutaj jednak delikatną różnicę. Na 110 jest to farba która w jakimś stopniu TRZYMA się konstrukcji, nie ulega rozmazywaniu przez opływ aż w takim stopniu - mowa o kadłubie gdzie występują bardzo małe lub pomijalne różnice ciśnień i nie występują ogromne różnice prędkości jak na profilu aerodynamicznym - czyli na płacie i usterzeniu. W tych miejscach jest oczywiste że wytrze się na krawędzi natarcia - w punkcie spiętrzenia oraz w miejscach gdzie opływ nabiera prędkości - dlatego tworzą się smugi, ale nie o zagłębianie w aerodynamikę tu chodzi. Po prostu na kadłub powietrze działa zupełnie inaczej (chyba że jest to konstrukcja o kadłubie nośnym) i wcale nie musi zdzierać farby w takim stopniu albo i w ogóle (no oprócz miejsc na dziobie, bądź elementach wystających) Czyli tam gdzie powietrze nabiera prędkości. Olej i wszelkie "wypływy" na powierzchni są płynem pchanym przez to powietrze, są cieczami, które pod wpływem działania opływu będą się przemieszczać. Więc w moim zamyśle pionowe smugi na kadłubie jeśli powstają powstają z przyczyn innych, takich jak deszcz i grawitacja. Ewentualnie mogą się zakrzywiać w jakimś stopniu zmierzając ku końcowi przekroju kadłuba. Podsumowując farba a "płyny" na powierzchni zachowują się na pewno inaczej. Jak zinterpretujemy tworzenie się smug na kadłubie, to nasza indywidualna sprawa. Ja po prostu próbuję wpleść w to troszkę fizyki a konkretnie aerodynamiki.
Jak to powiedział kiedyś mój Tata "pilot zrobi model samolotu taki jakim jest, a modelarz zrobi model samolotu, taki jaki chciałby aby był".

Serdecznie pozdrawiam
EDIT: jeśli można, to może by przenieść część odnośnie smug na kadłubie, do działu lotnictwo rzeczywiste, coby galerii nie zaśmiecać?