P-38 F a H - różnice zewnętrzne, malowanie Lyncha..

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

P-38 F a H - różnice zewnętrzne, malowanie Lyncha..

Postprzez michalp78 » poniedziałek, 29 marca 2010, 14:31

Proszę o pomoc w rozwikłaniu takiej banalnej zagadki.
1. Czym różnił się Lighting w wersji F od późniejszego H. Czy H uda się bez większych ingerencji wystrugać z modelu Academy w 1/48?
Gdzieś znalazłem informację, że od H wprowadzono już klapy Fowlera na całej długości skrzydeł, ale widziałem też rysuki zaprzeczające temu twierdzeniu.
Co ze sprężarkami - podobno H dostał nowe. Czy z zewnątrz było widać tę modyfikację?
Może coś jeszcze?

2. Co jest do poprawienia w modelu Academy? Wiem, że wloty nie wyglądają za specjalnie i, że nie powinien mieć wlewów paliwa na zewnętrznej części skrzydeł. Co dalej?

3. Chodzi mi po głowie malowanie T. Lyncha z 39. FS (ostatnie - paszczate)
Obrazek
Znacie może zdjęcia sylwetki całego samolotu. Ewentualnie zbliżenia, na których widać coś interesującego czego szkoda byłoby przeoczyć. Co oznaczają niebieskie paski. To oznaczenia funkcyjne czy dywizjonowe?

Może komuś przychodzi do głowy jakaś ciekawa literatura na ten temat.

Z góry dziękuję.
Pozdrawiam. Michał
michalp78

Reklama

Re: P-38 F a H - różnice zewnętrzne, malowanie Lyncha..

Postprzez spiton » poniedziałek, 29 marca 2010, 16:24

F i H to prawie to samo. Klapy to chyba wszystkie P-38 miały +/_ takie same. Pewnie chodzi ci o te hamulce aerodynamiczne pod skrzydłami.
W H był troszkę większy wlot powietrza do gaźnika, i trochę inne klapki regulujące przepływ powietrza przez chłodnicę oleju. W sumie detaliki. No i zdaje się inne działko.
Bardzo cieszę się, że bierzesz ten piękny samolot na warsztat.
Pozdrawiam
spiton

Postprzez Jaho63 » poniedziałek, 29 marca 2010, 22:33

Niebieski to oznaczenie 39 dywizjonu, paski oznaczenie dowódcy tegoż. Zdjęcie P-38 Lynchs, ale w wersji G jest w Osprey'u (nr 14 A/c of the Aces). Nie kojarzę zdjęć tego H, choć inne maszyny z tej jednostki na pewno znajdziesz. Lynch to jeden z upatrzonych przeze mnie, ale szukam jego P-400.
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez caughtinthemiddle » wtorek, 30 marca 2010, 00:24

Jaho63 napisał(a):Niebieski to oznaczenie 39 dywizjonu, paski oznaczenie dowódcy tegoż. Zdjęcie P-38 Lynchs, ale w wersji G jest w Osprey'u (nr 14 A/c of the Aces).

W rzeczonym Osprey'u znajduje się kolorówka z malowaniem z kalkomanii, a że to Tally Ho, to całkiem prawdopodobne jest, że stanowiła ona jedyną dokumentację do jej wykonania...
Tiiiiiime is on my side ;)
caughtinthemiddle

Postprzez michalp78 » wtorek, 30 marca 2010, 08:05

Dzięki za odpowiedzi.
Różnice konstrukcyjne już prawie mam. Interesuje mnie jeszcze skrzydło, które we wczesnych wersjach nie powinno mieć wlewów, a powinno mieć chyba jekieś dodatkowe wloty powietrza (w modelu chyba błędnie to odwzorowano).

Kolorówkę i fotografie pilota robione z przodu znam. Właśnie szukam czegoś na podkładkę dla tej kolorówki - dla pasków na kadłubie i niebieskich końcówek stateczników. Na innych maszynach 39. FS tego nie widziałem.

A wiecie może gdzie można znaleźć generalne zasady malowania oznaczeń grupowych, dywizjonowych i funkcyjnych w USAAF?
Pozdrawiam. Michał
michalp78

Postprzez skoto » wtorek, 30 marca 2010, 08:52

Odezwij się na PW, coś powinienem mieć.
PZDR
Ostatnio edytowano wtorek, 30 marca 2010, 14:15 przez skoto, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam Tomek
skoto

Postprzez K.Y.Czart » wtorek, 30 marca 2010, 10:09

Michał, warto. Zapomniałem, że też to mam. :-> 352 strony, kolorowe zdjęcia, wzory kolorów, to o co pytasz jest również.
K.Y.Czart

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste