Lewy napisał(a):Mam dwa pytanka, pierwsze odnośnie orczyka, a właściwie mechanizmu orczyka. Na zdjęciach nie widać dokładnie jak on jest skonstruowany, a nie chciał bym improwizować. Ma ktoś jakieś schematy, albo dokładne zdjęcia?
Z grubsza były to dwie podstawy pod pedałami w kształcie rombu (jedną widać) połączone pałąkiem, który schowany jest pod podstawą osłony działka.
Mam rysunki w katalogu części, tylko nie mam Ci jak wkleić. Przypomnij się wieczorem do skutku, to coś podeślę.
Po drugie, co znajduje się tuż za ścianą kabiny? Na zdjęciach z wcześniejszych etapów budowy widać tam blachę, ale na Góraszce był już tam otwór. Nie mogę znaleźć dobrego zdjęcia tej części samolotu, ale wydaje mi się, że są tam jakieś zawory instalacji paliwowej, albo MW50, czy czegoś w tym rodzaju.
W 163306 nie było instalacji MW.
Pod podłogą i za tylną ścianą był główny zbiornik paliwa. Pod pokrywą, którą pokazałeś widać przez owalne wycięcie górę zbiornika i podłączenia przewodu paliwa i przelewowego. Jest taka publikacja HT Model traktująca o Bf 109 G-6, w niej jest świetne zdjęcie fińskiego egzemplarza właśnie pokazujące ten detal.
Jeśli możesz zdobyć tą publikację to wiele Ci pomoże, jeśli nie masz takie opcji, odezwij się wieczorem.
ps - jeszcze coś zauważyłem, po prawej stronie kadłuba, u dołu masz mniej więcej na wysokości lewego dolnego ramienia krzyża (jak jest namalowany rzecz jasna

) okrągłą pokrywę, powinieneś ją zaszpachlować.
W tym G-6 jej nie było.