Z serii "Korea 1950-53" - Ła-7 MDL-KRLD; HobbyBoss 1/72

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Z serii "Korea 1950-53" - Ła-7 MDL-KRLD; HobbyBoss 1/72

Postprzez dewertus » wtorek, 6 kwietnia 2010, 23:33

Witam,
W ramach serii Korea 1950-53 chciałbym Wam zaprezentować kolejny model, który udało mi się ukończyć w ramach projektu „ostateczne wykańczanie rozpoczętych modeli”. Tym razem jest to samolot w barwie „czerwonych” – Ła-7 w barwach mieszanej dywizji lotnictwa KRLD dowodzonej przez gen.mjr Wang Yona - czerwiec 1950.

Rys historyczny:
Wbrew panującej opinii w zmaganiach nad Koreą brały udział nie tylko Ła-9/11 ale także Ła-5/7. Często udział tych drugich był dementowany przez komunistów, a informacje o zestrzeleniu tego typu samolotu przez wojska ONZ przedstawiany jako wymysł potwierdzający imperialistyczne kłamstwa. Tymczasem okazuje się, że piloci ONZ zgłaszający w pierwszym okresie zestrzelenie samolotu typu Ła-7 wcale nie popełnili pomyłki…

Samoloty Ła-5/7 trafiły do lotnictwa KRLD w listopadzie 1948 roku i były praktycznie pierwszymi maszynami bojowymi północnych Koreańczyków. Maszyny pochodziły ze składu jednostek WWS, stacjonujących na terenie Korei Północnej oraz biorących udział w szkoleniu kadry lotnictwa północnokoreańskiego. Jedną z takich jednostek był stacjonujący w Phenianie 582 IAP wchodzący w skład 70 IAD. Wycofując się z terenu Korei, pułk pozostawił gospodarzom swoje Ła-5/7. Samoloty te stanowiły uzupełnienie dla Jaków-9 (U, P), „zakupionych” w 1949 roku w ZSRR. Ilość wczesnych wersji samolotów Ła nie przekraczała 30 sztuk (podobnie rzecz się miała z Jakami-3/7). To, że samoloty Ła-7 brały udział w początkowym etapie wojny (VI-X 1950) potwierdzają zgłoszone zestrzelenia pilotów ONZ oraz….. Rosjanie, który pierwsze Ła-9/11 dostarczyli do Korei na jesieni 1950 (październik-listopad). Po październiku 1950 Ła-5/7 praktycznie znika z raportów i doniesień ONZ co pozwala przypuszczać, że do tego czasu większość z nich zostaje utracona. Od jesieni 1950 jedynymi wzmiankowanymi samolotami ze znakiem Ła są Ła-9/11, których łącznie Korea Północna otrzymała ok. 40 (nie wiadomo ile maszyn tego typu zostało przekazanych przez CHRL). Na początku 1951 zostaje utworzona Zjednoczona Armia Lotnicza CHRL/KRLD w składzie której znajduje się jednostka nocnych myśliwców Ła-9/11, ale to już historia do wątku o Ła-9/11 (który mam nadzieję niedługo powstanie).

Zestrzelenia Ła-7 były zgłaszane przez pilotów ONZ:
27.06.50 – Maj. James Littre, F-82, 339 Sqn.
27.06.50 - 1Lt. Charles Moran, F-82, 68 Sqn.
29.06.50 – 1Lt. Harry Sandlin, F-51, 8 Sqn.

Na samolotach Ła latał także jeden z bohaterów KRL: Pak Ki Rak (pilotując Ła-9 miał zestrzelić F-86 w dniu 20.06.1952).

Budowa modelu:
Model wykonałem z zestawu Hobby Bossa. Przejście skrzydło-kadłub wymagało w kilku miejscach łatania szpachlą, ale w tej roli doskonale sprawdził się Mr. Surfacer 500. Ponieważ nie dysponuję żadnym zdjęciem czy sylwetką barwna Ła-7 w barwach KRLD :-| malowanie wykonałem w oparciu o powojenne schematy malowania Ła-7 w dalekowschodnich jednostkach WWS (rozmieszczenie i kształt plam), sylwetkach/schematach malowań innych samolotów KRDL (Ła-9/11, Jak-9P/9U, Jak-18 – dobór barw i zasady malowania). Malowanie wykonałem pędzlem - akrylami i lakierami Agamy. Wash zrobiłem z zastosowaniem markera Gunze w kolorze „burn iron” i grafitu (ołówek HB). Kalkomanie pochodzą z modelu Jaka-9P A-Modelu i podczas nakładania zostały lekko wsparte Mr. Mark Softer. Ślady eksploatacji celowo ograniczyłem do samych okopceń, bo tylko one miały szansę wystąpić. Zdjęcia powojennych Ła-7/9/11 (w prawdzie w służbie WWS lub CHRL) nie wskazują na poobijanie i specjalne umęczenie tych samolotów. Po za tym na drewnianym samolocie nie bardzo co miało się odpryskiwać ;o) . W tym modelu testowałem coś „ala” filtr (bardziej widoczny na spodzie, czy wyszedł oceńcie sami). Okopcenia nanosiłem metodą suchego pędzla - mieszanka „gun metal” i rdzawego (Humbrol 53 i 70).

Z samego modelu nie jestem do końca zadowolony - jakoś tym razem problemy sprawiły mi farby Agamy, dodatkowo (i to pomimo zastosowania lakieru błyszczącego) kalki lekko się odcinają od tła, co pod pewnymi kątami wygląda jak srebrzenie. Co dziwne jak na HB kilka części było spasowanych gorzej niż źle (widać to na zdjęciach). Cieszę się,że udało mi się go wreszcie skończyć..., do samego Ła-7 wracać już chyba nie będę. W kolejce mam jeszcze Ła-5FN (front północny)m Ła-9/11 (Korea) i oczywiście dwa Łaggi-3 (front północny) - więc z rodziną Ła jeszcze się zmierzę :P .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Reklama

Re: Z serii "Korea 1950-53" - Ła-7 MDL-KRLD; HobbyBoss 1/72

Postprzez Jurek » środa, 7 kwietnia 2010, 07:55

Mój ulubiony samolot ze śmigiełkiem rodem z ojczyzny chłopów i robotników ;) HB w porównaniu do Eduarda prezentuje się jakoś tak "grubiej", ale poza tym bardzo fajny modelik.
Jurek

Postprzez piotr dmitruk » środa, 7 kwietnia 2010, 08:02

dewertus napisał(a):W tym modelu testowałem coś „ala” filtr (bardziej widoczny na spodzie, czy wyszedł oceńcie sami).

Na tych zdjęciach nie widać filtrów w ogóle.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez K.Y.Czart » środa, 7 kwietnia 2010, 08:14

Niektóre rosyjskie myśliwce chyba nie są zbyt wdzięcznym do modelowania. Mimo ładnych, rasowych sylwetek, z powodu specyficznej konstrukcji oryginałów, modele wyglądają na dość uproszczone. "Skorupowe" poszycie raczej nie daje specjalnych możliwości "urozmaiceń " malarskich, szczególnie przy pędzlu. Przeciwnie, ta ich gładkość jest wymagająca, nie pozwala na błędy, a rezultat i tak monotonny. Szczerze mówiąc nie jestem fanem "ruskich" i dla mnie ten "Ła" nie jest "Łał". Co nie znaczy, że jest kiepski. Bo nie jest. Jedna ewidentnie słaba rzecz to oszklenie. Znaczy - nie dopasowane i nierówno pomalowane (i chyba popękane ?). Odnoszę wrażenie, że malujesz je "z ręki", bez maskowania. Jeśli tak, to chyba lepiej jednak maskować, nawet przy malowaniu pędzlem. Niemniej gratuluję poszerzenia kolekcji "koreańców" :lol:

Pozdrawiam

Krzysiek
K.Y.Czart

Postprzez Adam » środa, 7 kwietnia 2010, 08:33

Jedyne zastrzeżenie to malowanie kabiny. Reszta podoba się.
Obrazek
Adam

Postprzez dewertus » środa, 7 kwietnia 2010, 10:51

K.Y.Czart napisał(a):...(i chyba popękane ?). Odnoszę wrażenie, że malujesz je "z ręki", bez maskowania. ...

Detektyw, jaki czy co? :mrgreen: Masz absolutną rację - osłona ma takie mikro-pęknięcia (taka już była), spasowanie kuleje tylko na łuku pod końcówką (na samym modelu tego nie wychwyciłem - dopiero zdjęcia ukazały problem). "Szkiełka" maluję z wolnej ręki, maskowanie powoli wprowadzam, jako rutynową czynność. Na razie nadmiar i "wyskoki" z ramek staram się usuwać ostro zakończonym drewnianym patyczkiem (nawet działa).

piotr dmitruk napisał(a):Na tych zdjęciach nie widać filtrów w ogóle.

Tego się obawiałem - bardziej koncentrowałem się na spodzie, gdzie na kolor szary naniosłem w formie "ala" filtra kolor błekitno-szary, tak, aby wystąpiły drobne przebarwienia, a nie zamalowanie. Efekt, jaki uzyskałem to w pierwszym wrażeniu widok barwy błękitnej na spodzie, dopiero potem widoczne są przebicia szarego - to taki odwrotny filtr.

Na górnej części dodałem do lakieru bezbarwnego odrobinę szarego (słownie kroplę) aby lekko przytłumić zieleń i uzyskać lekki efekt "smużenia".
Ostatnio edytowano środa, 7 kwietnia 2010, 10:59 przez dewertus, łącznie edytowano 1 raz
Pzdr. Hubert
dewertus

Postprzez Mac Eyka » środa, 7 kwietnia 2010, 10:58

Ale wy marudni jesteście.
po przyjrzeniu się zdjęciom widać, że Dewertus osiągnął szczyt modelarskiego rzemiosła.
A, że szkiełko troszku nie pasuje, farbka za gruba czy nie ma filtra. To są szczegóły.
Z pozdrowieniami Samozwańczy Prezes Gildii Kręcących się Śmigiełek Maciek Poniatowski

ObrazekObrazekObrazekObrazek
Mac Eyka

Zimna Wojna 2

Postprzez Jaho63 » środa, 7 kwietnia 2010, 12:48

Hubert-Boss! Model się podoba. Na "te" metody to i tak całkiem nieźle.
Pilot - mimo przeszukania mojej tajnej bazy danych o każdym, kto położył palec na spuście lotniczej broni ;o) , nie znalazłem tego Pak Ki Rak’a. Proszę się podzielić źródłem! Pod datą 20.06.1952 mam tylko 2 Ła-9 zestrzelone przez Bleese i Baker’a na Sabrach.
J.Little to "jeden z moich" i faktycznie zgłosił Ła-7, ale czy to nie był Ła-9 to bym taki pewien nie był. Poza tymi podanymi przez Ciebie mam jeszcze 2 Ła-7 zestrzelone 26.07.1954 przez 6 Skyhawk’ów i jednego Corsaira.
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez zenon-król woźnych » środa, 7 kwietnia 2010, 17:36

Podoba mi się(jak wszystkie twoje serie).Skąd miałeś kalki?
zenon-król woźnych

Postprzez lejgo_inc » środa, 7 kwietnia 2010, 17:55

Hubert, spróbuj może oszklenia nie malować, a zamiast tego naklejać paski z pomalowanej taśmy samoprzylepnej - wtedy jest tak równo jak przytniesz nożem a margines na poprawki - ogromny.
Co i jak filtrowałeś? Tak jak Piotr rzecze - nie bardzo to widać na zdjęciach.
pozdrawiam, Leszek
http://www.shelfoddity.com
[Mankind has a perfect record in aviation; we never left one up there]
lejgo_inc

Postprzez dewertus » środa, 7 kwietnia 2010, 23:01

Jaho63 napisał(a): Proszę się podzielić źródłem!

Władimir R. Kotielnikow, Michaił W. Orłow, Nikołaj W. Jakubowicz; Ławoczkin Ła-9, Militaria, Warszawa 2009, str.36. I chyba jeszcze jest wzmianka w "Korea 1950-53" autorstwa C.Piotrowskiego i P.Tarasa, AJ Press, Gdańsk, 1994.

zenon-król woźnych napisał(a):Skąd miałeś kalki?

Pozostałość z modelu Jak-9P firmy A-Model ( viewtopic.php?f=13&t=7891 )

lejgo_inc napisał(a):...nie malować, a zamiast tego naklejać paski z pomalowanej taśmy samoprzylepnej...

Ale ten patent chyba sprawdza się na gładkich "szybkach", na "żebrowanych" nie będzie to wyglądać jak pancerna rama ciosana z kątowników? No i jeszcze kwestia "boczków" ramek - jak je "wykończyć"?

lejgo_inc napisał(a):Co i jak filtrowałeś?

To już opisałem w odpowiedzi do Piotra (4 wpisy wyżej) :lol:
Pzdr. Hubert
dewertus

Postprzez lejgo_inc » środa, 7 kwietnia 2010, 23:46

Oprócz Bf-109E-3 (galeria z ~września zeszłego roku, zależało mi akurat na filigranowych ramkach oszklenia wczesnego modelu E) nie dysponuję obecnie żadnymi innymi przykładami na te ramy z taśmy. Na pewno cieniej, równiej i precyzyjniej bym tego nie pomalował. Boczki ram malowałem, ale tu metoda jest inna - w miarę sztywny pędzelek przykładasz bokiem, płasko do krawędzi - jak na pędzelku nie ma nadmiaru farby to wszystko powinno iść zgodnie z planem.
Przezroczysta taśma 3M (matowa, zielone opakowanie) jest na tyle cienka że na modelu nawet w 1/72 nie powinna sprawiać wrażenia zbyt grubej. Messerowi zrobiłem ramki z Tamiji (ciut grubsza), ale przezroczysta taśma będzie o tyle lepsza że możesz mieć inny kolor wewnątrz a inny na zewnątrz.

Co do pytania o filtr - przepraszam - przegapiłem twoją odpowiedź na ten temat.
pozdrawiam, Leszek
http://www.shelfoddity.com
[Mankind has a perfect record in aviation; we never left one up there]
lejgo_inc

Postprzez Jaho63 » czwartek, 8 kwietnia 2010, 13:54

dewertus napisał(a):
Jaho63 napisał(a): Proszę się podzielić źródłem! (tu miało być jeszcze to: ;o) )

Władimir R. Kotielnikow, Michaił W. Orłow, Nikołaj W. Jakubowicz; Ławoczkin Ła-9, Militaria, Warszawa 2009, str.36. I chyba jeszcze jest wzmianka w "Korea 1950-53" autorstwa C.Piotrowskiego i P.Tarasa, AJ Press, Gdańsk, 1994.

Faktycznie na str.36 (Militaria 311 - Ła-9) jest wspomniany bohater Korei Pak Ki Rak, który 20.06.1952 roku w walce dwóch Ła-9 z 10-ma F-86, zestrzelił 2 samoloty (jeden odrzutowy i jeden tłokowy). :shock: :mrgreen:
Prawdopodobnie z powodu wcześniejszego oświadczenia autora:
"Do końca wojny Koreańczycy otrzymali 40 myśliwców Ła-9. Autor nie posiada informacji o ich zastosowaniu bojowym. Koreańskie informacje o zwycięstwach odniesionych na Ła-9 są mało prawdopodobne." - nie zanotowałem sobie tego.
Ale i tak ciekawe. W ogóle lubię takie "peryferyjne" tematy.
Jaho63

Postprzez K.Y.Czart » czwartek, 8 kwietnia 2010, 14:13

Jaho63 napisał(a):...bohater Korei Pak Ki Rak, który 20.06.1952 roku w walce dwóch Ła-9 z 10-ma F-86, zestrzelił 2 samoloty (jeden odrzutowy i jeden tłokowy).....

Znaczy co? Swojemu przez przypadek ogon przypalił? :shock: :lol:
K.Y.Czart

Postprzez Jaho63 » czwartek, 8 kwietnia 2010, 14:20

Krzyś, ja nie komentuję, to też właściwie cytat jest, ale dość ciekawy nieprawdaż? :lol:
Z resztą ja się tam nie śmieję. Sam chciałbym kiedyś zrobić Ła-11 Karelina (6 do 9-ciu zwycięstw, w tym 1-no na Ła), który miał zestrzelić na nim B-29.
Jaho63

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli