Honda RC 211V (Heller 1/24)

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Honda RC 211V (Heller 1/24)

Postprzez Tommy » niedziela, 11 kwietnia 2010, 18:25

Skórka straszna na feldze jest ;o)
nicotine, valium, vicodin, marijuana, ecstacy and alcohol
Obrazek
Tommy

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez PsyhoSpider » niedziela, 11 kwietnia 2010, 18:34

Tommy napisał(a):Skórka straszna na feldze jest ;o)

Na tym zdjęciu jakoś nie wygląda aby ktoś ją polerką traktował, wręcz przeciwnie ;o)

Obrazek
Warsztat Obrazek
PsyhoSpider

Postprzez Fred-k2 » niedziela, 11 kwietnia 2010, 20:20

PsyhoSpider napisał(a):Na tym zdjęciu jakoś nie wygląda aby ktoś ją polerką traktował, wręcz przeciwnie ;o)

Istnieje różnica pomiędzy skórką a polerką, jedno do drugiego nic nie ma, nawet jeśli lakier jest matowy to powinien być gładki.
pozdrawiam Fryderyk, modelarz ambitny lecz leniwy
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Postprzez xenomorph » niedziela, 11 kwietnia 2010, 20:29

Ja bym skorzystał z kreta, lub płynu hamulcowego. Po zmyciu tego szajsu możnaby ładnie naprawić
uszkodzenie. To samo z tarczami plus zeszlifowanie, coby takie grube nie były. No i na koniec, cieniutkie warstwy
farby.

Pozdrawiam 8-)
Obrazek
Jarosław Rzemiński
xenomorph

Postprzez PsyhoSpider » poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 07:14

Dziś rozpoczniemy kąpiel. Aby sytuacja się nie powtórzyła chciałbym nie popełnić znów tego samego błędu, więc z czego ona wynikała? Wina podkładu, zbyt gęstej farby czy zbyt gruba jej warstwa? Podkład jest Tamiya w puszce Fine Surface Primer L, farby także Tamiya w tym wypadku X-6 i rozcieńczalnik X-20A. Farbę nakładam przy pomocy aerografu EW-770 i zdaje mi się że tu jest problem. Chyba nie potrafię dopasować ciśnienia do ilości podawanej farby. Jeśli ktoś ma jakieś mądre rady to bardzo proszę.
Warsztat Obrazek
PsyhoSpider

Postprzez TomekWnęk » poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 11:35

PsyhoSpider napisał(a):Aby sytuacja się nie powtórzyła chciałbym nie popełnić znów tego samego błędu, więc z czego ona wynikała?
Gęsta farba.
'Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy.'
TomekWnęk

Postprzez Kazik » poniedziałek, 12 kwietnia 2010, 12:40

PsyhoSpider napisał(a):Jeśli ktoś ma jakieś mądre rady to bardzo proszę.

Maluj dobrze rozcieńczoną farbą. Z aero ma lecieć mgiełka, więc min. konsystencja mleka. Lepiej kilka leciutkich warstw niż jedna gruba. Po za tym nie wiem jaki jest ten podkład szary czy biały (możliwe że jest wcześniej w relacji ale nie pamiętam ;o) ) ale taki pomarańcz na pewno słabo kryje więc lepiej żeby podkład był biały.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez PsyhoSpider » środa, 14 kwietnia 2010, 19:15

Już po kąpieli w krecie i kolejnym malowaniu.Niestety mój aparat ma chyba ciche dni albo coś córka mi poprzestawiała w ustawieniach więc fotka nie najlepsza za co przepraszam.Powierzchnia niby mi lepsza wyszła, ale nie do końca jestem zadowolony.

Obrazek
Warsztat Obrazek
PsyhoSpider

Postprzez xenomorph » środa, 14 kwietnia 2010, 20:45

Polecam kąpiel numer dwa. Tylko tym razem po kąpieli, powinieneś felgi doprowadzić do stanu
idealnego. Czyli pozbyć się wszelkich ubytków, nierówności itd.

Pozdrawiam 8-)
Obrazek
Jarosław Rzemiński
xenomorph

Postprzez Macio4ever » środa, 14 kwietnia 2010, 21:43

Jeżeli malowałeś zwykłą Tamiyą zdejmiesz raz dwa farbę MrMuscle (niebieski). Zrób jak radzi Xenomorph.
Nie ma jednej proporcji rozcieńczania ale prawie każdy z nas zaczynał za gęstą farbą :) Rozcieńcz na początek 2:1 (dwie rozpuszczalnika 1 farby) lub ewentualnie 1:1. Ciśnienie na ok 1-1,2 atm i spróbuj w ten sposób.

Koniecznie biały podkład albo szary i biała farba i dopiero pomarańcz. Nie staraj się pokryć kolorem jednym malowaniem ale na conajmniej 2-3 warstwami.

Daj przeschnąć warstwie zanim położysz kolejną. Chociaż z 10 minut.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez klajus » środa, 14 kwietnia 2010, 21:52

Jeżeli to akryl Tamiya to usuniesz go łatwo kąpielą w ciepłej wodzie z proszkiem do prania.
Pozdrawiam z mojego brodzika intelektualnego, Paweł Klaja, Fun-sklejacz tworzący rzeczy z gruntu słabe albo przeciętne...
http://pawelklaja.blogspot.com
Tekst roku:
[..] ... więc nie ma go co manieryzmem rodem z "Super modelu" psuć. Modelarstwo redukcyjne to fakty w skali a nie mity i radosna twórczość. ... [...]
klajus

Postprzez PsyhoSpider » czwartek, 15 kwietnia 2010, 10:33

Panowie świetne rady, dzięki. Wiem że ostatnia wersja jest najgorsza, co do podkładu używam szarego. Powód ostatniej wpadki jest prozaiczny. Farba po krecie fajnie zeszła, ale podkład został i dziwnie spuchł a raczej pojawiły się dziwne grudki. Muszę to jakoś usunąć, wydaje mi się że ostatnia gęstość farby była ok, tylko właśnie podkład wszystko zepsuł. Wcześniej już wiem że za słabo rozcieńczałem, teraz już rozcieńczalnika nie żałuję.
Ta felga już mi bokiem zaczyna wyłazić a została jeszcze tylna no i tarcze hamulcowe które też dziwnej faktury nabrały :evil:
Warsztat Obrazek
PsyhoSpider

Postprzez Macio4ever » czwartek, 15 kwietnia 2010, 15:02

PsyhoSpider napisał(a):Panowie świetne rady, dzięki. Wiem że ostatnia wersja jest najgorsza, co do podkładu używam szarego. Powód ostatniej wpadki jest prozaiczny. Farba po krecie fajnie zeszła, ale podkład został i dziwnie spuchł a raczej pojawiły się dziwne grudki. Muszę to jakoś usunąć, wydaje mi się że ostatnia gęstość farby była ok, tylko właśnie podkład wszystko zepsuł. Wcześniej już wiem że za słabo rozcieńczałem, teraz już rozcieńczalnika nie żałuję.
Ta felga już mi bokiem zaczyna wyłazić a została jeszcze tylna no i tarcze hamulcowe które też dziwnej faktury nabrały :evil:

Bo kret jest dobry ale nie na wszystko. Poświęć kieliszek rozpuszczalnika Gunze C lub Tamiya i wykąp na kilkanaście sekund felgę. Podkład zejdzie do plastiku bez uszkodzeń i będziesz mógł zacząć na spokojnie od nowa.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Fred-k2 » czwartek, 15 kwietnia 2010, 16:20

Jak będziesz kładł znowu podkład to zobacz czy nie trzymasz za daleko puszki i farba zbytnio nie przesycha w locie, przez co może wychodzić ta skórka. Widziałem tam na fotce puszkę podkładu Tamiya, mi się on dobrze układał, bez takiej skórki.
pozdrawiam Fryderyk, modelarz ambitny lecz leniwy
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Postprzez wuen » czwartek, 15 kwietnia 2010, 16:45

Chińskie przysłowie mówi "Jeden obraz wart jest tysiąca słów"...
http://www.youtube.com/watch?v=P7VrmNM9A9Y&fmt=18
zacznij oglądać od 4:33
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat